ΕΚΤΟΣ/Βρετανία: Κάμερον εναντίον Μέρκελ για τον Γιούνκερ

Προειδοποίηση Κάμερον στις Βρυξέλλες για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν εκλεγεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόεδρος της Κομισιόν, αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στους ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής, την περασμένη Τρίτη στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, που αντιπροσώπευσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές και η πιθανή εκλογή του στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θα αποσταθεροποιήσει σε τέτοιο βαθμό την κυβέρνησή του ώστε να επισπεύσει ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε.» με τις πιθανότητες της επικράτησης του «όχι» στο ερώτημα της παραμονής της Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξάνονται.

«Μια προσωπικότητα της δεκαετίας του ’80 δε μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της επόμενης πενταετίας» φέρεται να δήλωσε ο Κάμερον για τον Γιούνκερ, σύμφωνα με το περιοδικό ενώ ακόμη η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει προβεί σε σχετική δήλωση για τις αποκαλύψεις του «Σπίγκελ».

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον του Κάμερον και επικαλείται το βρετανικό δίκτυο BBC, ανέφερε ότι «δεν αναγνωρίζει στη δήλωση τη γλώσσα που χρησιμοποιεί συνήθως ο Βρετανός ηγέτης» και αμφισβήτησε αν έγινε λόγος για αποσταθεροποίηση της χώρας του καθώς όπως τόνισε «κάτι τέτοιο δεν θα το έλεγε ποτέ ο Κάμερον».

Να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν και οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ  διαθέτει, πλέον, το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο -213 από τις 751 και προσβλέπει στη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τον Γιούνκερ στην πρωτοκαθεδρία της Κομισιόν.

Παραδοσιακά ο πρόεδρος της Κομισιόν επιλέγεται από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως μετά την αλλαγή των κανόνων στις πρόσφατες ευρωεκλογές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία και  έφεραν στην πρώτη θέση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η αποκάλυψη του «Σπίγκελ» γίνεται, πάντως, μία μέρα μετά την ξεκάθαρη στήριξη που πρόσφερε η Μέρκελ στον Γιούνκερ και ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι δεν πρόκειται για μυστικό ότι η Βρετανία αντιτίθεται στην εκλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου καθώς μαζί με άλλες χώρες διαπιστώνουν από κοινού ότι η ανάγκη αλλαγής  της ακολουθούμενης πολιτικής της ΕΕ ήταν το κοινό αίτημα που ανέδειξαν οι πολίτες με την ψήφο ή την αποχή τους στις 25 Μαΐου.  

Για πολλές χώρες μέλη της ΕΕ ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί «κόκκινο πανί» καθώς οι σκληρές αποφάσεις που έλαβε θεωρούν ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της κοινωνικής ανισότητας με την επιβολή εξαντλητικών μέτρων λιτότητας, ιδιαίτερα, απέναντι στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να ορίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. και όχι από το ευρωκοινοβούλιο.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση