ΕΚΤΟΣ/Ιράκ: Η Μοσούλη στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών

Φανατικοί ισλαμιστές ελέγχουν, πλέον, το μεγαλύτερο τμήμα της Μοσούλης, δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ και της γύρω περιοχής της επαρχίας Νινευί έχοντας αφήσει ελεύθερους, ήδη, 1000 κρατούμενους που βρίσκονταν στις φυλακές της.

Η Μοσούλη πέρασε χθες στα χέρια των εξτρεμιστών (Isis)- Islamic State of Iraq in Syria- του λεγόμενου ισλαμικού κράτους του Ιράκ στη Συρία, που καθώς κατευθυνόταν εκεί, τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, δεν συναντούσε αντίσταση από τον ιρακινό στρατό.

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εξτρεμιστές Ιsis κινούνται προς το Κιρκούκ και ενισχύουν τις θέσεις τους σε όλη την επαρχία της Νινευί που βρίσκεται ανάμεσα στον κουρδικό βορρά και την αραβική καρδιά του Ιράκ.

«Βαθιά ανήσυχες» για τις εξελίξεις στη Μοσούλη είναι οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή» καλώντας τον ιρακινό στρατό να επιδείξει μια «ισχυρή και συντονισμένη απόκρουση της επίθεσης».

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι εξτρεμιστές επωφελούνται από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και μεταφέρουν από εκεί στο Ιράκ άνδρες και οπλισμό.

«Αυτή η εντεινόμενη απειλή καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ενωθούν όλοι οι Ιρακινοί και να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τον κοινό τους εχθρό, απομονώνοντας τις ένοπλες ομάδες μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό» τόνισε η ίδια καθώς η ιρακινή κυβέρνηση του Σιίτη Νούρι αλ Μαλίκι δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί την κλιμακούμενη επίθεση των ενόπλων φανατικών Σουνιτών, που πολεμούν και στη Συρία για τη δημιουργία ενιαίου ισλαμικού κράτους.

Εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις δηλώνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την ώρα που περί τις εκατόν πενήντα χιλιάδες κάτοικοι της Μοσούλης εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει την πόλη αφότου οι φανατικοί ισλαμιστές έτρεψαν σε φυγή τις δυνάμεις ασφαλείας και κατέλαβαν την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, τα αστυνομικά τμήματα, το αεροδρόμιο και το αρχηγείο του στρατού.

Οι κάτοικοι κατευθύνονται προς τρεις πόλεις στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι τοπικές αρχές έχουν στήσει προσωρινούς καταυλισμούς. Ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης.

Η Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευί αποτελεί σημαντική δίοδο εξαγωγής του ιρακινού πετρελαίου και η ανάκτησή της από τις στρατιωτικές δυνάμεις είναι, ιδιαίτερα, δυσχερής για τον Σιίτη πρωθυπουργό Αλ-Μαλίκι, καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού της είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι και οι πολιτοφύλακες δεν πρόβαλαν, ουσιαστικά, αντίσταση στους προερχόμενους από τη Συρία τζιχαντιστές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Νούρι αλ-Μαλίκι ζήτησε από τη Βουλή την κήρυξη του Ιράκ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παραδεχόμενος ότι οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει «ζωτικές περιοχές» της Μοσούλης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε,πάντως, πως η ιρακινή Βουλή πρόκειται να συγκληθεί την Πέμπτη.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, για τρίτη κατά σειρά θητεία, διεμήνυσε ότι οι ισλαμιστές θα εκδιωχθούν και θα δοθούν όπλα στους κατοίκους για να υπερασπιστούν τις εστίες τους, όμως ανάλογες εξαγγελίες του και για τη Φαλούτζα και το Ραμάντι της επαρχίας Αμπάρ, που κατέλαβαν οι ίδιοι εξτρεμιστές του Isis πριν από έξι μήνες, δεν έχουν φέρει, προς το παρόν, κανένα απτό αποτέλεσμα.

«Αυτό που συνέβη είναι καταστροφή από κάθε άποψη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρακινής Βουλής Οσάμα αλ-Νουτζαΐφι -σουνίτης από τη Μοσούλη, κάνοντας λόγο για «εισβολή τρομοκρατών στο Ιράκ από τρομοκρατικές οργανώσεις άλλων χωρών» στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βαγδάτη.

«Η παρουσία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτή την αχανή επαρχία απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια και την ενότητα του Ιράκ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή» δήλωσε στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. 18 Ιουνίου 2014

    […] Σύμφωνα με τα ιρακινά ΜΜΕ οι διοικητές «δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους». Ανάμεσά τους και ο διοικητής της επαρχίας Νινευί, στην οποία ανήκει η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη. […]