ΕΚΤΟΣ/Ιράκ: Οι τζιχαντιστές απειλούν να καταλάβουν και τη Βαγδάτη

Το Ιράκ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη επίθεση κατά των εδαφών του, από την εποχή της αμερικανικής εισβολής μετά τη σαρωτική και χωρίς ουσιαστική αντίσταση κατάληψη της Μοσούλης και την πολιορκία τεσσάρων πόλεων από τους ένοπλους φανατικούς ισλαμιστές (Isis)*, οι οποίοι απειλούν, τώρα, να φθάσουν μέχρι την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Αυτό, άλλωστε, δείχνει πως ζητά ο εκπρόσωπος των τζιχαντιστών από τους μαχητές του Isis, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των μουσουλμανικών ιστοσελίδων.

Σε ηχογραφημένη συνομιλία, η οποία αποδίδεται στον εκπρόσωπο των Σουνιτών ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, αυτός ακούγεται να λέει «στους στρατιώτες να προελάσουν στη Βαγδάτη» ενώ κατηγορεί το Σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι για «ανικανότητα».

Το ίδιο δείχνει και το «άδειασμα» του οπλισμού της κύριας στρατιωτικής βάσης στη Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ και μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα τόσο με τη Συρία όσο και με την Τουρκία.

Οι μόλις 800 τζιχαντιστές αντάρτες που με σποραδικά πυρά φαίνεται πως έτρεψαν σε φυγή, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περίπου 30.000  στρατιώτες δεν πήραν, όμως, μόνο βαρύ και ελαφρύ οπλισμό.

Άδειασαν και τις τράπεζες παίρνοντας ως λάφυρα για την κατάληψη της Μοσούλης περίπου 480 εκατομμύρια δολάρια και σε δύο χωριστές απαγωγές 80 Τούρκους πολίτες, που κρατούν ομήρους.

Σύμφωνα με την Άγκυρα 49 Τούρκοι κρατούνται όμηροι μετά την χθεσινή κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη και 31 ακόμη, οδηγοί φορτηγών που είχαν απαχθεί μια μέρα πριν, την περασμένη Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού.

Μεταξύ των ομήρων, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε μια βάση των ανταρτών πιστεύεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον δύο παιδιά, όπως και ο Τούρκος πρόξενος στη Μοσούλη Εζτούρκ Γιλμάζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες βλάψουν κάποιον από τους Τούρκους ομήρους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να «δοκιμάζει» την ισχύ της χώρας του.

Οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ (Isis) έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ, που βρίσκεται στη μέση του δρόμου ανάμεσα στη Μοσούλη και τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με  την αστυνομία της πόλης, οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον της Τικρίτ από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια ενώ απελευθέρωσαν περίπου 300 κρατούμενους από φυλακή της πόλης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες συγκαλείται σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί  (18.30 ώρα Ελλάδας) ενώ θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση από τη δράση των ισλαμιστών.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δείξει την αλληλεγγύη της προς το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή πρόκληση κατά της ασφάλειας του» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.

*ISIS- video ABC(Australia)

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. 13 Ιουνίου 2014

    […] περί βοήθειας της Ουάσινγκτον στη Βαγδάτη έγιναν μετά την πτώση της Μοσούλης και του Τικρίτ στα χ…και αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση μετακίνησης των […]