ΕΚΤΟΣ/Τουρκία: Αποκαλυπτική μαρτυρία φωτορεπόρτερ που κρατήθηκε όμηρος από Τούρκους τζιχαντιστές

Ο Μπουνιαμίν Αϊγκούν, βραβευμένος Τούρκος φωτορεπόρτερ, αιχμαλωτίστηκε από τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους IS, δηλαδή τα πρώην μέλη και στελέχη της οργάνωσης ISIS, τον περασμένο Νοέμβριο, στη Συρία.

Από τη Μαρία Λίλα 

Η μαρτυρία του δημοσιεύτηκε, σε πέντε συνεχόμενα ρεπορτάζ, τον περασμένο Ιανουάριο στην εφημερίδα «Μιλλιέτ», όμως τότε οι τζιχαντιστές δεν είχαν καταλάβει τη Μοσούλη, δεν είχαν απαγάγει τους 49 Τούρκους, ούτε είχαν ανακηρύξει χαλιφάτο στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

«Η Τουρκία θα είναι η επόμενη» επαναλάμβαναν στον Αϊγκούν οι ένοπλοι απαγωγείς του, εννοώντας «κτήση», καθώς ήταν, ήδη, έντονη και πολυάριθμη η παρουσία των Τούρκων εθελοντών στις γραμμές και την ηγεσία της οργάνωσης ISIS.    

Ωστόσο, τα οικονομικά σκάνδαλα της κυβέρνησης Ερντογάν μονοπωλούσαν, εκείνη την χρονική περίοδο, το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης και τα στοιχεία που αποκάλυπτε για τους τζιχαντιστές ο Αϊγκούν στα ρεπορτάζ του, έτυχαν μικρής προσοχής.

Επιπλέον, ο φωτοπεπόρτερ δεν είχε κατονομάσει τους απαγωγείς του ως μαχητές της οργάνωσης ISIS, αλλά μόνο ως φανατικούς ισλαμιστές και το σημαντικότερο δεν ήταν δυτικός, ούτε καν ανταποκριτής σε μέσο ενημέρωσης της Δύσης.

Και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ ήταν επίσης όμηρος στη Συρία, την ίδια περίοδο. Η βάναυση, όμως, εκτέλεσή του on camera έγινε οκτώ μήνες αργότερα.

«Τυχερός» που ήταν Τούρκος δημοσιογράφος στη Συρία

Για τον Αϊγκούν ήταν μεγάλη τύχη, όπως ισχυρίζεται, η τουρκική του υπηκοότητα και ήταν από τους πρώτους δημοσιογράφους που έφθασαν στη Συρία με το ξέσπασμα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, στα μέσα του 2011.

«Ήταν πλεονέκτημα να είσαι Τούρκος για να γίνεις δεκτός από τους αντικαθεστωτικούς. Ο κόσμος μάς έδειχνε αγάπη και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), το ίδιο» θυμάται ο Αϊγκούν ενώ ψέγει το ρομαντισμό που διέθετε τότε βλέποντας το συριακό λαό να αγκαλιάζει το αντιπολιτευόμενο κίνημα.

«Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι πουλούσαν δικά τους πολύτιμα αντικείμενα για να δώσουν χρήματα στα παιδιά της επανάστασης, όπως τα θεωρούσαν, για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τα ίδια πίστευα και εγώ και ήμουν μαζί τους» εκμυστηρεύεται, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απαγωγή του, στην Τουρκάλα δημοσιογράφο Αμπερίν Ζαμάν.

Όμως οι πληροφορίες για απαγωγές δημοσιογράφων στη διάρκεια του συριακού εμφυλίου έκαναν τον Αϊγκούν να αρχίσει να αμφιβάλλει για το αντικαθεστωτικό μέτωπο και στις 25 Νοεμβρίου του 2013 αποφασίζει να ταξιδέψει προς τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία για να διαπιστώσει την εγκυρότητα των καταγγελιών για τις σφαγές αμάχων, κυρίως, σε χωριά Τουρκομάνων από τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

ISIS apparently breaching Syria Iraq border

Πιάστηκε αιχμάλωτος από τους μαχητές του ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) μαζί με ένα διοικητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, την ώρα που σχεδίαζε να πάρει συνεντεύξεις από τα μέλη της ακραίας αυτής ισλαμικής οργάνωσης στην πόλη Σάλκιν, που βρίσκεται απέναντι από την τουρκική επαρχία Χατάι.

Δύο εβδομάδες ανάκρισης μαζί με Σύρο αντικαθεστωτικό

Με κλειστά τα μάτια και δεμένος χειροπόδαρα το μεγαλύτερο διάστημα της ομηρίας του ανακρινόταν σε καθημερινή βάση με πολλές επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και εντολές.

«Είσαι Μουσουλμάνος, Σουνίτης ή Αλεβίτης; Πες μια προσευχή. Ποιες είναι οι γυναίκες που έχεις στη σελίδα σου στο facebook; Δώσε μας τους κωδικούς σου (password) στο διαδίκτυο. Πίνεις; Για ποιόν δουλεύεις;  Δώσε μας ονόματα. Ποιο είναι το πραγματικό σου όνομα;»

«Ούρλιαζαν οι βασανιστές και δεν μπορούσα να συγκρατήσω πια τα λόγια τους» λέει ο Αϊγκούν και  προσθέτει ότι «οι 40 μέρες κράτησης βάρυναν πάνω μου και τις αισθάνθηκα σαν να πέρασαν 40 χρόνια».

«Μας έβαζαν να προσευχόμαστε πέντε φορές την ημέρα. Δεν ήξερα πως αλλά ο Σύρος αντικαθεστωτικός διοικητής που πιάστηκε μαζί μου –ο Χεϊσέμ Τοπάλκα- μου έδειξε τον τρόπο και με βοήθησε. Μόνο την ώρα της προσευχής μας έλυναν τα χέρια και τα μαύρα πανιά γύρω από τα μάτια μας».

TURKEY-SYRIA-CONFLICT-MEDIA-KIDNAPPING

«Αν είσαι Μουσουλμάνος δεν έχεις τίποτε να φοβάσαι αλλά αν ψεύδεσαι θα σε σκοτώσουμε» επαναλάμβαναν οι τζιχαντιστές και στους δύο άνδρες, όμως την 17η μέρα της ομηρίας τους χωρίστηκαν. Ο Αϊγκούν μεταφέρθηκε σε άλλο καταυλισμό, αυτή τη φορά γεμάτο Τούρκους.

Στα χέρια των Τούρκων τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους (IS)

«Αυτό ήταν. Τώρα θα με σκοτώσουν, σκέφτηκα» λέει για να αναθεωρήσει στη συνέχεια καθώς στα ρεπορτάζ, αλλά και στην πρόσφατη μαρτυρία του προς τη Ζαμάν εξακολουθεί να δίνει στους τζιχαντιστές ένα πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο, από αυτό που αποκαλύπτουν οι ίδιοι με τις μαζικές σφαγές και εκτελέσεις.

«Δεν κάνουν οι Αμερικανοί ακρότητες στο Γκουαντάναμο;» ρωτάει. «Πρέπει να κατανοήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, αυτοί οι άνθρωποι ακολούθησαν τέτοιο μονοπάτι» υποστηρίζει ο Τούρκος φωτορεπόρτερ, που κρατήθηκε στη συνέχεια από ένα ένοπλο «τάγμα» συμπατριωτών του, ενταγμένων στην εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση ISIS.

«Οι μαχητές που με κράτησαν όμηρο ήταν Τούρκοι είτε από την Τουρκία είτε από τη Γερμανία. Tα πρόσωπα τους ήταν καλυμμένα. Έβλεπα μόνο τα μάτια τους. Από τη φωνή τους καταλάβαινα ότι ήταν πολύ νέοι στην ηλικία και μερικοί έδειχναν σπουδαγμένοι σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ασχολούνταν μόνο με την προσευχή και τον πόλεμο, πλέον. Έλεγαν ότι πηγαίνουν στη μάχη αφού πρώτα προσευχηθούν να πεθάνουν ως μάρτυρες. Για αυτό ζούσαν. Για να μαρτυρήσουν ώστε να ιδρυθεί ένα Ισλαμικό Κράτος με πολίτες που θα ζουν, όπως έζησε ο προφήτης Μωάμεθ, ακολουθώντας το κοράνι. Με ρώτησαν αν ήθελα να πολεμήσω μαζί τους ή να γίνω βομβιστής αυτοκτονίας. Μου έδωσαν το κοράνι μεταφρασμένο στα τουρκικά και ένα βιβλίο για το τζιχάντ-τον ιερό πόλεμο. Δεν ακούγονταν καθόλου τραγούδια, ούτε σφύριγμα, δεν υπήρχαν γυναίκες ούτε και τσιγάρα. Συχνά-πυκνά καταριόνταν τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, που τους έβριζαν ως άπιστους. Υποστήριζαν ότι αν η Τουρκία κλείσει τα σύνορα για αυτούς-εννοώντας στα εδάφη που είχαν καταλάβει- τότε θα χτυπούσαν το ένα χωριό μετά το άλλο και θα προκαλούσαν εμφύλιο στη χώρα. Μου είπαν ότι ένας καδής (δηλαδή μουσουλμάνος δικαστής) εξέταζε την περίπτωσή μου ενώ ένας από τους μαχητές είπε ότι η σφαγή μου θα ήταν «αντισταθμιστική» των αδελφών τους, που σάπιζαν στις τουρκικές φυλακές. Ήμουν ράκος, ψυχικά, πνευματικά και σωματικά».

Η μαρτυρία του Αϊγκούν συνεχίζεται με την εμφάνιση ενός «φύλακα αγγέλου», όπως τον περιγράφει. 

«Ήταν μια κρύα και σκοτεινή νύχτα. Δύο άνδρες μπαίνουν στο κελί μου και ο ένας κάθεται δίπλα μου και αρχίζει να μιλάει. Λέει πως ξέρει τι περνώ. Ήταν μαχητής της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν για 10 χρόνια μέχρι που πιάστηκε και βασανίστηκε από τους Αμερικανούς για έξι μήνες. Φαινόταν μεγαλύτερος όλων των άλλων και μου ζήτησε να τον φωνάζω «Νταγί», δηλαδή θείο από την πλευρά της μητέρας στα τουρκικά. Έλεγε πως η Τουρκία ξεστράτισε από το Ισλάμ, χαλάρωσε τις χειροπέδες μου και έφερε τσάι να πιω. Εξέφρασε συμπόνοια και λύπη για την κατάστασή μου και είπε στους άλλους να μου φέρονται καλύτερα, όπως και έκαναν, φέρνοντας αμέσως μετά, μπανάνες με μέλι για να φάω. Ζήτησε αν ήθελα  να σβήσει αυτός αντί για μένα τις γυναίκες που είχα φίλες στο facebook και όλες τις ηλεκτρονικές συνομιλίες μου με αυτές και μου έφερε ζευγάρια με κάλτσες για να μην κρυώνω. Έφθασε μέχρι και να με χαϊδέψει στο μάγουλο».

Όμως οι «καλές μέρες» για τον Αϊγκούν δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.

«Ήταν η Τρίτη μέρα στο τάγμα των Τούρκων μαχητών όταν ο Νταγί μου είπε ότι ο καδής αποφάσισε να πεθάνω επειδή εργαζόμουν σε εφημερίδα που υπηρετούσε αντίθετα συμφέροντα με αυτά των Μουσουλμάνων. Φαινόταν ταραγμένος. Αν ήταν στο χέρι του έλεγε θα μου έδινε χάρη να ζήσω. Ήμουν καλός Μουσουλμάνος, έλεγε και για να με απαλλάξει από τον φόβο και την ατίμωση μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα δεχόταν να κόψει αυτός το λαιμό μου. Ήμουν καλός Μουσουλμάνος επαναλάμβανε ενώ είχα παραλύσει από το φόβο και αναζητούσα τρόπο να πέσω νεκρός από σφαίρα αντί να αποκεφαλιστώ. Σκεφτόμουν να αποδράσω. Αυτή μου φαινόταν ως η καλύτερη λύση. Δηλαδή η μοναδική».

isis-terrorists

Την ημέρα που είχε οριστεί η εκτέλεση του Τούρκου φωτορεπόρτερ δεν εμφανίστηκε κανείς. Κι ενώ αναρωτιόταν αν τον άφησαν να πεθάνει από την πείνα, τρεις ημέρες μετά  επέστρεψαν και κατάλαβε ότι οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους έδιναν μάχες στην περιοχή με άλλες αντίπαλές τους ένοπλες ομάδες.

«Με ρώτησαν αν ήθελα να δω τον Νταγί και συμφώνησα. Με πήγαν σε ένα δωμάτιο, όπου έφτιαχναν τα εκρηκτικά. Ο Νταγί ήταν νεκρός στο πάτωμα μέσα σε μία λίμνη αίματος. Μου είπαν αν θέλω να μυρίσω το αίμα του επειδή το αίμα των μαρτύρων ευωδιάζει. Γονάτισα και το μύρισα, είδα το αποτύπωμα της σφαίρας στο μέτωπό του. Ήμουν χαμένος. Ο μοναδικός μου φίλος σκοτώθηκε. Είχε έρθει η σειρά μου σκεφτόμουν».

«Μόνο όταν άκουσα τον Νταβούτογλου στο τηλέφωνο….»        

Ο Αϊγκούν υποστηρίζει ότι οφείλει τη ζωή του στην τουρκική κυβέρνηση και κυρίως στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών τη γνωστή ΜΙΤ, η οποία εργάστηκε παρασκηνιακά, όλο το διάστημα της ομηρίας του για να τον απελευθερώσει μέσω των μαχητών της οργάνωσης (Ahrar al-Sham) «Αχράρ αλ-Σαμ», που τον έσωσαν από τους τζιχαντιστές και τον παρέδωσαν στις τουρκικές αρχές τον Ιανουάριο του 2014.

Και αυτοί, ωστόσο, είχαν τον δικό τους καδή και έπειτα από δίκη-παρωδία ο δικός τους δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Αϊγκούν είναι «αθώος».

«Όταν άκουσα τη φωνή του Νταβούτογλου στο τηλέφωνο. Μόνο τότε κατάλαβα πως ήμουν επιτέλους ελεύθερος» λέει ο Τούρκος φωτορεπόρτερ που επέστρεψε στην εφημερίδα  Μιλλιέτ, σταμάτησε το ποτό και συνεχίζει να προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα, όπως τον ανάγκασαν να κάνει οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους, τους οποίους, το πιθανότερο από φόβο, χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες, για να τους κατονομάσει.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. 20 Σεπτεμβρίου 2014

    […] και ο Τούρκος φωτορεπόρτερ της «Μιλλιέτ» Αϊγκούν, που είχε αποκαλύψει ήδη, από τις αρχές του χρόνου τον […]