Από το μέτωπο του εμφυλίου της Συρίας στο τραπέζι της Γενεύης

Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα ελπίζει σε μία συμφωνία, έστω υπό την πίεση της αντικειμενικής εξουθένωσης των δύο αντιπάλων, από τον πενταετή εμφύλιο, η οποία θα οδηγήσει, σταδιακά, σε πολιτική λύση.

Το σημαντικότερο εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία είναι ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων «παικτών» στη συριακή σύρραξη, από το αυτόκλητο χαλιφάτο των τζιχανιστών του ISIS και το Μέτωπο της Αλ Νούσρα- που δεν έχουν προσκληθεί στις συνομιλίες- μέχρι την Τουρκία, τους Κούρδους, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και ακόμη ευρύτερα τη δυτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο μεγάλος αριθμός κρατών και συνασπισμών με διαφορετικές επιδιώξεις, που συνωστίζονται γύρω από τη συριακή κρίση, κάνει ακόμη δυσκολότερη την εύρεση της «χρυσής τομής» σε πολιτικό επίπεδο, καθηλώνοντας τις όποιες προσδοκίες για ειρήνευση σε γεωγραφικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει διατήρηση ή ανταλλαγή εδαφών και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός ανά περιοχή ελέγχου.

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός  ότι όλες οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές είναι πολύ δυνατές για να χάσουν και συνάμα πολύ αδύνατες για να κερδίσουν τον πόλεμο.

Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θεωρούν ότι πρόκειται για μία διένεξη που δεν τους επιτρέπεται να χάσουν και το ίδιο πιστεύουν τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Τουρκία, που έχουν θέσει ως στρατηγικό τους στόχο την ανατροπή του Άσαντ.

geneva-assad-supporters

Ωστόσο, η ανάμιξη της Ρωσίας που συντάχθηκε στο πλευρό του Σύρου προέδρου καθιστά πλέον αδύνατη την απομάκρυνσή του τουλάχιστον από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της χώρας του.

Και επειδή στην ιστορία, οι πόλεμοι λήγουν ορισμένες  φορές μετά την εξάντληση των αντιπάλων και όχι με συνθηκολόγηση, αυτή η κατάληξη μοιάζει σήμερα να είναι η καλύτερη δυνατή  για τη Συρία.

Όπως συνέβη και με τον 15ετή εμφύλιο του Λιβάνου, που είχε να επιδείξει περί τις 600, τοπικές και προσωρινές εκεχειρίες, μέχρι να τερματιστεί.

Ένα πρώτο δείγμα της εξουθένωσης των αντιμαχόμενων είναι οι απλήρωτοι στρατιώτες τους, τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε το αυτόκλητο Χαλιφάτο του ISIS και οι περικοπές των μισθών των μαχητών του κατά 50%.

αρχείο λήψης (8)

Απλήρωτοι εδώ και μήνες είναι και οι Κούρδοι Πεσμεργκά ενώ ο τουρκικός στρατός που μπαινόβγαινε στη βόρεια Συρία έχει περιοριστεί de facto από τη Ρωσία και οποιαδήποτε νέα κίνηση εισβολής, που ενδεχομένως οραματιζόταν ο Ερντογάν αναπολώντας τον Οθωμανισμό, βρίσκει, τώρα, αντίθετους και τους Αμερικανούς.

Η Άγκυρα περιορίζεται σε ενστάσεις για τη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας- τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες- στις συνομιλίες για τον συριακό εμφύλιο, που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη κι αναμένεται να κρατήσουν περίπου έξι μήνες.

_87918998_87918997  Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στέφαν Ντε Μιστούρα δήλωσε πως δίνονται σήμερα οι προσκλήσεις για τους εκπροσώπους και πως η πρώτη φάση των συνομιλιών τους για ειρήνευση πρόκειται να διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων της Γενεύης περιλαμβάνει θέματα διακυβέρνησης, συνταγματική αναθεώρηση και την προκήρυξη μελλοντικών εκλογών στη Συρία.

Τα πέντε χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος στη Συρία έχουν σκοτωθεί πάνω από 250.000 άνθρωποι, οι πρόσφυγες, που έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, υπολογίζονται σε τέσσερα εκατομμύρια και οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...