Συνέλαβαν φοιτητή στην Τουρκία επειδή «ανέβασε» βίντεο υπέρ του «όχι» που έγινε viral!

Με την κατηγορία της εξύβρισης του Τούρκου προέδρου συνελήφθη ο φοιτητής Αλί Γκιούλ, λίγες  ημέρες αφότου ένα δικό του βίντεο, που εμφανίστηκε ως μέρος της εκστρατείας του «Όχι» για το επικείμενο δημοψήφισμα, έγινε viral σε όλα τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 16 Απριλίου στην Τουρκία, θα καθορίσει την αλλαγή ή μη του πολιτεύματος της χώρας σε προεδρική δημοκρατία αυτοκρατορικού τύπου, με τη συγκέντρωση εξουσιών σε ένα μόνο πρόσωπο και η υπερψήφιση του «ναι» θα δώσει στον Ερντογάν περισσότερη δύναμη καταργώντας στην πράξη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

«Τι σημαίνει το όχι;» ήταν το ερώτημα με το οποίο ξεκινά το βίντεο και σε αυτό απαντά ο 21χρονος φοιτητής στη συνέχεια.

Το βίντεο «μοιράστηκε» γρήγορα από χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης από τις 8 Μαρτίου όταν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με τον Γκιούλ να επισημαίνει ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση έχουν χαρακτηρίσει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, που ενδέχεται να ψηφίσουν όχι, ως τρομοκράτες.

Στις 20 Μαρτίου παραπέμφθηκε ο νεαρός φοιτητής για δήθεν προσβολή του Ερντογάν σε ένα λογαριασμό του Twitter και χθες συνελήφθη.

Άρθρο στην εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι ο λογαριασμός των social media που φέρεται να προσβάλλει τον Τούρκο πρόεδρο ελέγχεται από το πρόσωπο που καταγράφεται στο βίντεο, ωστόσο ο Γιζίτ Ακάρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Γκιούλ, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, αρνείται την ύπαρξη συνδέσμων μεταξύ του πελάτη του και του εν λόγω λογαριασμού.

Αντίθετα ο δικηγόρος του Ερντογάν, Αχμέτ Οζάι ισχυρίστηκε ότι για την επίμαχη ανάρτηση στο Twitter ο Γκιούλ θα καταδικαστεί από δύο έως και οκτώ χρόνια «για τα εγκλήματα της προσβολής του τουρκικού έθνους, της τουρκικής δημοκρατίας, των θεσμών και των οργάνων του κράτους» ενώ υποστήριξε ότι ο λογαριασμός @DjerzinskiFelix Twitter ανήκει επίσης στον Γκιούλ και εξετάζεται ποινικά.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...