Το δίλημμα των Γάλλων ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τον φασισμό

Η αναμέτρηση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν θέτει ένα σκληρό δίλημμα σε πολλούς Γάλλους προοδευτικούς ψηφοφόρους, καθώς ο πρώτος θεωρείται υπέρμαχος των πιο αντιδημοκρατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων και η δεύτερη ενός αυταρχικού φασιστικού καθεστώτος, όπου δεν έχουν θέση πρόσφυγες και μετανάστες. Related PostsΗ νίκη Μακρόν στη Γαλλία είναι και μια νίκη των […]

Η αναμέτρηση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν θέτει ένα σκληρό δίλημμα σε πολλούς Γάλλους προοδευτικούς ψηφοφόρους, καθώς ο πρώτος θεωρείται υπέρμαχος των πιο αντιδημοκρατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων και η δεύτερη ενός αυταρχικού φασιστικού καθεστώτος, όπου δεν έχουν θέση πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Μακρόν ήταν από τους κύριους αρχιτέκτονες του συστήματος καταβαράθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του αντιεργατικού νόμου του Φρανσουά Ολάντ, που κατάργησε ζωτικής σημασίας μέτρα προστασίας των εργαζομένων.1053118242

Αν εκλεγεί, υπόσχεται μια ακόμη πιο σκληρή έκδοση των μεταρρυθμίσεων που κατέστρεψαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας.

Ανάμεσα σε δύο κακά, ποιο, λοιπόν, πρέπει να επιλέξει η Αριστερά;

Η απάντηση φαίνεται αρχικά απλή: πώς θα μπορούσε ένας αριστερός ψηφοφόρος να επιλέξει το Εθνικό Μέτωπο; Αλλά η αλαζονεία και η ανικανότητα του Μακρόν δεν βοηθούν.

Παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφιος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, ο πρώην τραπεζίτης δεν διαθέτει καθόλου ρεύμα λαϊκής υποστήριξης.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ψηφοφορία της Κυριακής δείχνει ότι το 54% των ανθρώπων που ψήφισαν τον Μακρόν ψήφισαν για λόγους πολιτικής τακτικής. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας δεν έχει μια συμπαγή εκλογική περιφέρεια που να τον υποστηρίζει και καμία πραγματική εκλογική βάση.

Η Λεπέν εκμεταλλεύτηκε την αμηχανία του επισημαίνοντας ότι ο αντίπαλός της είναι ξεκάθαρα εκτός σύνδεσης ή επαφής με τους απλούς ανθρώπους και ζει μέσα σε μια φούσκα.

Marine Le Pen

Η στρατηγική της είναι σαφής: θα τον παρουσιάσει ως μαριονέτα των χρηματοπιστωτικών αγορών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των «παγκοσμιοποιημένων και κοσμοπολίτικων ελίτ».

Αντίθετα, θα παρουσιάσει τον εαυτό της ως την υπερασπίστρια των εργαζομένων, του εθνικού συμφέροντος και του πραγματικού πατριώτη.

Την Κυριακή το βράδυ, ο Μακρόν και οι υποστηρικτές του πήγαν σε ένα πολυτελές και βελούδινο εστιατόριο του Παρισιού – δίνοντας την εντύπωση μιας γιορτής, όπου το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου δεν αμφισβητείται.

Η Λεπέν εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στο εργοστάσιο «Whirpool», το οποίο πρόκειται να κλείσει το 2018 καθιστώντας άνεργους αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενους.

Κάλεσε για «οικονομικό πατριωτισμό» και τις επόμενες ημέρες θα τονίσει επίσης τις ομοιότητες μεταξύ του κοινωνικού της προγράμματος και του πρώην υποψηφίου Ζαν-Λυκ Μελανσόν, προκειμένου να απευθύνει τη δική της έκκληση στους απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους.

Η αριστερή αποχή είναι η μεγαλύτερη απειλή όλων.

Στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, το σλόγκαν «Ούτε τον Μακρόν, ούτε τη Λεπέν» κερδίζει με μεγάλη δυναμική. Τα hashtags όπως το # SansMoiLe7Mai (Χωρίς εμένα στις 7 Μαΐου) είναι από τα πιο δημοφιλή.

Όλα αυτά είναι ενδείξεις ακραίας πολιτικής σύγχυσης και απόδειξης της «αποδαιμονοποίησης» του Εθνικού Μετώπου-Front National- σε βάρος των εκλογέων.

Ορισμένοι αριστεροί υποστηρίζουν ότι «ο νεοφιλελευθερισμός είναι τόσο κακός, αν όχι χειρότερος από τον φασισμό» ή ότι «ο νεοφιλελευθερισμός τροφοδοτεί τον φασισμό». Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια προεδρία του Μακρόν θα εγγυηθεί μια νίκη της Λεπέν το 2022. Ξεχνάνε ότι η αποχή θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη νίκη της Λεπέν, ήδη, από το 2017.

Μια δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας έδειξε ότι, αν και το 50% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα μεταφέρει την ψήφο του στον Μακρόν, το 20% θα προτιμούσε να ψηφίσει για τη Λεπέν.

Αυτό είναι ανησυχητικό και αποτελεί σημαντική προειδοποίηση για τους εφησυχασμένους πολιτικούς και τα καθησυχαστικά γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι περισσότεροι πολιτικοί, τα κόμματα της Αριστεράς και τα συνδικάτα στη Γαλλία δήλωσαν ότι «δεν πρέπει να φτάσει ούτε μία ψήφος στη Λεπέν». Αυτό είναι καλό, αλλά θα μπορούσε να ενθαρρύνει την αποχή.

Από όλους τους αριστερούς υποψηφίους, μόνο ο Μπενουά Αμόν πρόκρινε σαφώς τον Μακρόν το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο Μελανσόν δεν θέλησε να πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο.

566557-jean-luc-melenchon-toulouse-reuters

Το 2002, όταν ήταν ακόμη σοσιαλιστής, ο Μελανσόν ζήτησε κατηγορηματικά να ψηφίσουν οι Γάλλοι εναντίον του Λεπέν απέναντι στον Σιράκ.

Σίγουρα το σημερινό δίλημμα είναι χειρότερο, αλλά ανάμεσα σε δύο κακά, η Αριστερά δεν πρέπει να διστάζει να επιλέξει το μικρότερο.

Πρώτον, πρέπει να ηττηθεί κατηγορηματικά και ξεκάθαρα η υποψήφια του φασισμού χρησιμοποιώντας τα μόνα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο καθένας – δηλαδή μια ψήφο στον Μακρόν.

Στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσει ο αγώνας εναντίον του δίνοντας στην Αριστερά την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η Αριστερά θα έχει έτσι την ευκαιρία να κάνει μια πολιτική επιστροφή με έναν νεοφιλελεύθερο πρόεδρο στο αξίωμα, αλλά θα καταστραφεί και θα έχει ηττηθεί κατά κράτος, αν αφήσει την άκρα δεξιά να έρθει στην εξουσία.

Share Button

Tags: , , , , , , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Σε κατάρρευση το σύστημα υγείας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

thumbs_b_c_c97dd90924e4c294d1b2ee00b3a41e27

Στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από μια ταξιαρχία στη δυτική τουρκική επαρχία της Μανίσα νοσηλεύτηκαν με τροφική δηλητηρίαση […]

Share Button

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αφεθούν ελεύθεροι οι Γκιουλμέν και Οζακσά

38789630_303

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο Τούρκων απεργών πείνας της […]

Share Button

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα η τουρκική αστυνομία σταμάτησε την «Gay Pride» πορεία

A plain-clothes police officer kicks a member of a group of LGBT rights activist as Turkish police prevent them from going ahead with a Gay Pride annual parade on June 25, 2017 in Istanbul, a day after it was banned by the city governor's office.
Police fired rubber bullets at a group of around 40 activists, an AFP journalist reported, a day after the city governor's office banned the parade citing safety and public order concerns. / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Με σφαίρες από καουτσούκ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν περίπου 40 ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, που μετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας του LGBT κινήματος, […]

Share Button

Το μένος του Τραμπ κατά της Κούβας εδράζεται στον φόβο

lead_960

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοείται ακόμα κι όταν οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στις ΗΠΑ γράφουν ότι η προεδρία του […]

Share Button

Κούρδοι σχεδιαστές έφεραν τις μάχες με το ISIS στην πασαρέλα του Παρισιού

NamachekoPic

Ο Ντίλαν Λουρ και η αδελφή του Λεζάν παρουσίασαν, αυτή την εβδομάδα, στο Παρίσι την πρώτη τους κολεξιόν για άνδρες, […]

Share Button

Η Άγκυρα στέλνει στρατό και εξοπλίζει αντάρτες στη βόρεια Συρία

KILIS, TURKEY - MARCH 02:  Turkish soldiers from the 1st Border Regiment Command run through alert drills at a military outpost on the Turkey/Syria border on March 2, 2017 in Kilis, Turkey.  The military exercises were held to display the new border wall and new security measures such as thermal scanning and patrols by the new Tactical Armoured Reconnaissance vehicles (Kobra-2) that are being used to tighten Turkey's border. The government announced this week that more than half of the 511-kilometer wall has been completed.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Καθώς πληθαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες, που περνούν τα σύνορα, αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη επιδρομή των ανταρτών που υποστηρίζονται από […]

Share Button