Πρόσφυγας από τη Συρία έφτιαξε ΜΚΟ για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Έφθασε στην Ελλάδα κολυμπώντας για 14 ώρες και χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποφασίσει να εγκατασταθεί στη Λέσβο με σκοπό να δημιουργήσει την οργάνωση «Refugee for Refugees» (Πρόσφυγας για τους Πρόσφυγες) ώστε να προσφέρει εθελοντικά βοήθεια και στήριξη στους πρόσφυγες. Related PostsΤρία έως πέντε χρόνια στην αναμονή για δουλειά στη Γερμανία«Ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε […]

Έφθασε στην Ελλάδα κολυμπώντας για 14 ώρες και χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποφασίσει να εγκατασταθεί στη Λέσβο με σκοπό να δημιουργήσει την οργάνωση «Refugee for Refugees» (Πρόσφυγας για τους Πρόσφυγες) ώστε να προσφέρει εθελοντικά βοήθεια και στήριξη στους πρόσφυγες.

«Ξέρω πώς είναι να κάνεις μια νέα ζωή σε μια άλλη χώρα. Και να μην έχεις κανέναν. Είμαι ο καλύτερος άνθρωπος για να βοηθήσω» λέει ο Ομάρ Αλσακάλ.

hqdefault (9)

Ο Αλσακάλ είναι 23 ετών, αλλά λέει ότι αισθάνεται 100 ετών. Δεν προκαλεί έκπληξη: όπως κάθε Σύρος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών του εμφυλίου πολέμου, έγινε μάρτυρας της φρίκης τόσο στη Συρία όσο και στο προσφυγικό μονοπάτι που τελικά τον οδήγησε στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε νύχτα από παραλία της Αλικαρνασσού (Μποντρούμ στα τουρκικά) και κατάφερε κολυμπώντας να φθάσει στην Κάλυμνο το 2014.

Τώρα, όπως όλοι όσοι εργάζονται στις πρώτες γραμμές του προσφυγικού στη Λέσβο, λέει ότι η φυσική ομορφιά του νησιού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ταλαιπωρία και τη δυστυχία των χιλιάδων ανθρώπων που αψήφησαν το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος και έφυγαν από την Τουρκία.

Lesvos Beach Front 1 (1)

Ο Αλκασάλ αντιμετώπισε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από τους περισσότερους: κολύμπησε στην Ελλάδα έχοντας τραυματισμένο πόδι.

Γεννημένος στο Ντέιρ Εζ Ζουρ, που πολιορκείται σήμερα από το Ισλαμικό Κράτος έφυγε από τη Συρία για το Λίβανο το 2010, όπου εργάστηκε ως ναυαγοσώστης.

Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος επέστρεψε στην πατρίδα του και την οικογένειά του και συνελήφθη για τον ακτιβισμό του κατά του καθεστώτος του Άσαντ τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης.

«Είδα φρικτά πράγματα στη φυλακή. Κτύπησαν κρατούμενους μέχρι να πεθάνουν»λέει. «Όταν βγήκα έξω μετά από έξι εβδομάδες δεν με ένοιαζε αν ζούσα ή πέθαινα πια».

Ο Αλσακάλ άρχισε τον εθελοντισμό ως οδηγός ασθενοφόρου μετά την απελευθέρωσή του. Τον Μάιο του 2013, μια αεροπορική επιδρομή έριξε βόμβα στο δρόμο ακριβώς πίσω από το όχημά του, το οποίο ήταν ήδη γεμάτο με έξι τραυματίες.

Η έκρηξη σκότωσε όλους τους άλλους μέσα σε αυτό. Κι ενώ η ζωή του ήταν εξοικειωμένη με τις κακουχίες, η έκρηξη τον άφησε σε μια αναπηρική καρέκλα με ένα σοβαρό τραύμα στο δεξί του πόδι.

Πήγε στην Τουρκία αναζητώντας την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, αλλά δεν μπορούσε να βρει αυτό που χρειαζόταν. «Ο γιατρός μου είπε, πηγαίνετε στην Ευρώπη, πηγαίνετε στη Γερμανία».

Τελικά, ο Αλσακάλ άρχισε να σκέφτεται: γιατί όχι; Πολλοί άλλοι άρχιζαν, ήδη, να κάνουν το ίδιο ταξίδι στο έλεος των λαθρεμπόρων με σαπιοκάραβα, εκείνος προτίμησε να κολυμπήσει.

Δεκατέσσερις ώρες μετά έφθασε στην Κάλυμνο «ένα σκάφος του λιμενικού μας μάζεψε πριν φτάσουμε στην παραλία» λέει.

«Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι ήμασταν από τη Συρία, αλλά δεν μιλούσαμε αγγλικά ή ελληνικά. Ήταν τόσο μπερδεμένοι όλοι».

Refugee Ferry 3

Από εκεί πήγε στην Αθήνα, όπου σχεδίασε αμέσως το ταξίδι του στη Γερμανία, αλλά η προσπάθεια να φτάσει στην Ευρώπη ήταν πιο δύσκολη από ό, τι αναμενόταν.

Τους επόμενους 18 μήνες βρέθηκε να κοιμάται στους δρόμους της Αθήνας, μετά γύρισε πάνω από τρεις φορές πίσω από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και όταν έφτασε τελικά στη Γερμανία, η αίτησή του για άσυλο αναστάλθηκε προσωρινά γιατί κατηγορήθηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Στις αρχές του 2016, απογοητευμένος από τις δυσκολίες της ζωής που βρήκε σε μια αφιλόξενη ήπειρο σκέφτηκε και αποφάσισε να προσπαθήσει να πάει σπίτι του στη Συρία. Επέστρεψε στην Ελλάδα.

Τότε η Λέσβος ήταν στο επίκεντρο της κρίσης των προσφύγων. Χιλιάδες πρόσφυγες κάθε μέρα έφταναν στις ακτές της πριν από την έναρξη της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

omar-alskahal

«Μιλούσα τη γλώσσα τους, ήξερα τον πόνο τους, ήξερα τι προσπαθούσαν να βρουν» λέει ο Αλσακάλ. «Εργαζόμουν εθελοντικά στη Γερμανία. Έπρεπε να βοηθήσω και εδώ».

18297000-299275977179986-345789278-o

«Έβλεπα ότι ορισμένες ΜΚΟ, δεν γνώριζαν πώς να διαθέσουν τα χρήματα, διαφωνούσαν με το πώς πρέπει να κάνουν τα πράγματα. Ήθελα να είμαστε πια εμείς μόνοι μας να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας» τονίζει.

Κατέθεσε τα χαρτιά για να ξεκινήσει τη δική του ΜΚΟ στις αρχές του χρόνου.

Δύο μήνες αργότερα, ο «Πρόσφυγας για τους Πρόσφυγες» ήταν πλέον γεγονός στη Λέσβο.

 

Share Button

Tags: , , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Σε κατάρρευση το σύστημα υγείας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

thumbs_b_c_c97dd90924e4c294d1b2ee00b3a41e27

Στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από μια ταξιαρχία στη δυτική τουρκική επαρχία της Μανίσα νοσηλεύτηκαν με τροφική δηλητηρίαση […]

Share Button

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αφεθούν ελεύθεροι οι Γκιουλμέν και Οζακσά

38789630_303

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο Τούρκων απεργών πείνας της […]

Share Button

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα η τουρκική αστυνομία σταμάτησε την «Gay Pride» πορεία

A plain-clothes police officer kicks a member of a group of LGBT rights activist as Turkish police prevent them from going ahead with a Gay Pride annual parade on June 25, 2017 in Istanbul, a day after it was banned by the city governor's office.
Police fired rubber bullets at a group of around 40 activists, an AFP journalist reported, a day after the city governor's office banned the parade citing safety and public order concerns. / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Με σφαίρες από καουτσούκ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν περίπου 40 ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, που μετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας του LGBT κινήματος, […]

Share Button

Το μένος του Τραμπ κατά της Κούβας εδράζεται στον φόβο

lead_960

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοείται ακόμα κι όταν οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στις ΗΠΑ γράφουν ότι η προεδρία του […]

Share Button

Κούρδοι σχεδιαστές έφεραν τις μάχες με το ISIS στην πασαρέλα του Παρισιού

NamachekoPic

Ο Ντίλαν Λουρ και η αδελφή του Λεζάν παρουσίασαν, αυτή την εβδομάδα, στο Παρίσι την πρώτη τους κολεξιόν για άνδρες, […]

Share Button

Η Άγκυρα στέλνει στρατό και εξοπλίζει αντάρτες στη βόρεια Συρία

KILIS, TURKEY - MARCH 02:  Turkish soldiers from the 1st Border Regiment Command run through alert drills at a military outpost on the Turkey/Syria border on March 2, 2017 in Kilis, Turkey.  The military exercises were held to display the new border wall and new security measures such as thermal scanning and patrols by the new Tactical Armoured Reconnaissance vehicles (Kobra-2) that are being used to tighten Turkey's border. The government announced this week that more than half of the 511-kilometer wall has been completed.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Καθώς πληθαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες, που περνούν τα σύνορα, αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη επιδρομή των ανταρτών που υποστηρίζονται από […]

Share Button