Τεράστια κυβερνοεπίθεση σε 99 χώρες του κόσμου έπληξε ακόμη και νοσοκομεία

Κακόβουλο λογισμικό που εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε από την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας (NSA) και πιθανώς εκλάπη, χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε 99 χώρες προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας και την παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx. Related PostsH μαύρη αγορά του διαδικτύου πέρασε από τους «ιούς» στα «λύτρα»Γερμανοί πράκτορες κατασκόπευαν Γάλλους για λογαριασμό […]

Κακόβουλο λογισμικό που εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε από την  αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας (NSA) και πιθανώς εκλάπη, χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε 99 χώρες προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας και την παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx.

Σύμφωνα με την εταιρία ασφάλειας (Cyber-security) «Avast» διαπιστώθηκαν 75.000 περιπτώσεις κακόβουλου λογισμικού – γνωστού ως WannaCry και παραλλαγές αυτού του ονόματος – σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας.

Μεταξύ των χειρότερων επιθέσεων αυτές που σημειώθηκαν στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώθηκε γρήγορα χθες και το ιατρικό προσωπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε από την Παρασκευή να βλέπει τους υπολογιστές σε τουλάχιστον 40 νοσοκομεία να κατεβαίνουν «ο ένας μετά τον άλλο».

Στην οθόνη του προγράμματος WannaCry εμφανίστηκε η απαίτηση πληρωμής 300 $ δολαρίων (£ 230 λιρών) σε εικονικό νόμισμα Bitcoin για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία του κάθε υπολογιστή.

_96034173_cryptor3

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κι άλλες, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, ανέφεραν ανάλογες επιθέσεις.

Ορισμένες μεγάλες ισπανικές εταιρείες – όπως η τηλεπικοινωνιακή Telefonica, η εταιρεία Iberdrola και η εταιρία φυσικού αερίου Gas Natural – έπεσαν θύματα, με παρόμοιες αναφορές και οι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις αυτές έπρεπε να σβήσουν τους υπολογιστές τους.

Η Portugal Telecom, η εταιρεία παράδοσης FedEx, μια σουηδική τοπική αρχή και η Megafon, το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία, δήλωσαν επίσης ότι είχαν δεχτεί κυβερνοεπίθεση.

Biometrics Security Technology

Οι χρήστες έκαναν tweet με φωτογραφίες των υπολογιστών που μολύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας μηχανής έκδοσης τοπικών σιδηροδρομικών εισιτηρίων στη Γερμανία και ενός πανεπιστημιακού εργαστηρίου πληροφορικής στην Ιταλία.

Ο ιός τύπου «ransomware» κρυπτογράφησε δεδομένα σε χιλιάδες υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 έως 600 δολάρια ως λύτρα (ransom) για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους.

internet-1593378_1920

Ειδικοί είπαν πως παρατήρησαν ορισμένα από τα θύματα των επιθέσεων να πληρώνουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, αν και δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ακριβές ποσοστό των χρηστών που υποχώρησε στους εκβιαστές.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να είχε κατασκευαστεί για να εκμεταλλευτεί μια αδυναμία στα συστήματα της Microsoft που εντοπίστηκε από την αμερικανική NSA και έλαβε το όνομα EternalBlue.

Το λογισμικό της NSA έκλεψε μια ομάδα hackers γνωστή ως «The Shadow Brokers» η οποία στη συνέχεια επιχείρησε να το πουλήσει σε κρυπτογραφημένη μορφή cache σε online δημοπρασία.

Ωστόσο, στη συνέχεια έκαναν τα εργαλεία του ελεύθερα και διαθέσιμα, απελευθερώνοντας έναν κωδικό πρόσβασης για την κρυπτογράφηση στις 8 Απριλίου.

Η Microsoft δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μηχανικοί της είχαν προσθέσει ανίχνευση και προστασία από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Ριτς Μπέρτζερ, διευθυντής ερευνών απειλών στη Splunk, μία από τις εταιρείες που συνέδεσαν τον WannaCry με την NSA.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault επλήγη κι αυτή από το κύμα των ταυτόχρονων κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκε χθες εναντίον δεκάδων χωρών, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη διεύθυνση της εταιρείας.

«Δεχτήκαμε επίθεση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως η Renault αναλύει την κατάσταση.

«Από χθες το βράδυ έχουμε προχωρήσει σε μια δράση. Κάνουμε τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση» πρόσθεσε ο ίδιος. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση της Γαλλίας που ανακοινώνει ότι επλήγη από τις επιθέσεις αυτές.

Share Button

Tags: , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Ο Μακρόν στην γαλλική προεδρία και η εξουσία στις τράπεζες

404E96CB00000578-4504038-Emmanuel_Macron_pictured_has_been_inaugurated_as_France_s_younge-a-106_1494770439923

Ένα φάντασμα του παρελθόντος ήταν ο πραγματικός νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο Μακρόν κέρδισε μόνο και μόνο επειδή η […]

Share Button

Σύγχρονη δουλεία στα κράτη του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία

1341553518_12135-990x719

Κι όμως η δουλεία εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα και υπάρχει στις χώρες του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία. Όλα τα […]

Share Button

Ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης Τραμπ στη Σαουδική Αραβία

44b8cac01e1846f393b2b6b49fa69c45_18

Το Ριάντ επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρώτο σταθμό του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στην […]

Share Button

Ευρωπαϊκή έρευνα για ΜΚΟ που εκμεταλλευόταν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

epa05802480 Afghan women hold placards as they take part in a protest demanding better living conditions at the refugee camp of the former international Helliniko airport in Athens, Greece, 18 February 2017. Greek protesters with refugees and migrants took part in a protest against the squalid living conditions at the camp of the former international airport where they are being hosted.  EPA/YANNIS KOLESIDIS

Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει για να εξεταστούν οι καταγγελίες που αφορούν εξαπάτηση, διαφθορά και σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων […]

Share Button

Αναγκαστική στροφή Ερντογάν προς Ανατολάς

Turkish President Recep Tayyip Erdogan talks to supporters as he arrives at Eyup Sultan mosque in Istanbul, Turkey, April 17, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Αφού «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, όπου κι έλαβε χώρα η χειρότερη συνάντηση […]

Share Button

Συνάντηση εξπρές Τραμπ-Ερντογάν με διαφωνίες για τη Συρία, συμπλοκές διαδηλωτών και αποκαλύψεις

gty-trump-erdogan-ps-170516_4x3_992

Τα χαμόγελα μεταξύ του Τούρκου και του Αμερικανού προέδρου έσβησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή […]

Share Button