Τεράστια κυβερνοεπίθεση σε 99 χώρες του κόσμου έπληξε ακόμη και νοσοκομεία

Κακόβουλο λογισμικό που εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε από την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας (NSA) και πιθανώς εκλάπη, χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε 99 χώρες προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας και την παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx. Related PostsH μαύρη αγορά του διαδικτύου πέρασε από τους «ιούς» στα «λύτρα»Γερμανοί πράκτορες κατασκόπευαν Γάλλους για λογαριασμό […]

Κακόβουλο λογισμικό που εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε από την  αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας (NSA) και πιθανώς εκλάπη, χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε 99 χώρες προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας και την παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx.

Σύμφωνα με την εταιρία ασφάλειας (Cyber-security) «Avast» διαπιστώθηκαν 75.000 περιπτώσεις κακόβουλου λογισμικού – γνωστού ως WannaCry και παραλλαγές αυτού του ονόματος – σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας.

Μεταξύ των χειρότερων επιθέσεων αυτές που σημειώθηκαν στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώθηκε γρήγορα χθες και το ιατρικό προσωπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε από την Παρασκευή να βλέπει τους υπολογιστές σε τουλάχιστον 40 νοσοκομεία να κατεβαίνουν «ο ένας μετά τον άλλο».

Στην οθόνη του προγράμματος WannaCry εμφανίστηκε η απαίτηση πληρωμής 300 $ δολαρίων (£ 230 λιρών) σε εικονικό νόμισμα Bitcoin για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία του κάθε υπολογιστή.

_96034173_cryptor3

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κι άλλες, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, ανέφεραν ανάλογες επιθέσεις.

Ορισμένες μεγάλες ισπανικές εταιρείες – όπως η τηλεπικοινωνιακή Telefonica, η εταιρεία Iberdrola και η εταιρία φυσικού αερίου Gas Natural – έπεσαν θύματα, με παρόμοιες αναφορές και οι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις αυτές έπρεπε να σβήσουν τους υπολογιστές τους.

Η Portugal Telecom, η εταιρεία παράδοσης FedEx, μια σουηδική τοπική αρχή και η Megafon, το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία, δήλωσαν επίσης ότι είχαν δεχτεί κυβερνοεπίθεση.

Biometrics Security Technology

Οι χρήστες έκαναν tweet με φωτογραφίες των υπολογιστών που μολύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας μηχανής έκδοσης τοπικών σιδηροδρομικών εισιτηρίων στη Γερμανία και ενός πανεπιστημιακού εργαστηρίου πληροφορικής στην Ιταλία.

Ο ιός τύπου «ransomware» κρυπτογράφησε δεδομένα σε χιλιάδες υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 έως 600 δολάρια ως λύτρα (ransom) για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους.

internet-1593378_1920

Ειδικοί είπαν πως παρατήρησαν ορισμένα από τα θύματα των επιθέσεων να πληρώνουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, αν και δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ακριβές ποσοστό των χρηστών που υποχώρησε στους εκβιαστές.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να είχε κατασκευαστεί για να εκμεταλλευτεί μια αδυναμία στα συστήματα της Microsoft που εντοπίστηκε από την αμερικανική NSA και έλαβε το όνομα EternalBlue.

Το λογισμικό της NSA έκλεψε μια ομάδα hackers γνωστή ως «The Shadow Brokers» η οποία στη συνέχεια επιχείρησε να το πουλήσει σε κρυπτογραφημένη μορφή cache σε online δημοπρασία.

Ωστόσο, στη συνέχεια έκαναν τα εργαλεία του ελεύθερα και διαθέσιμα, απελευθερώνοντας έναν κωδικό πρόσβασης για την κρυπτογράφηση στις 8 Απριλίου.

Η Microsoft δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μηχανικοί της είχαν προσθέσει ανίχνευση και προστασία από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Ριτς Μπέρτζερ, διευθυντής ερευνών απειλών στη Splunk, μία από τις εταιρείες που συνέδεσαν τον WannaCry με την NSA.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault επλήγη κι αυτή από το κύμα των ταυτόχρονων κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκε χθες εναντίον δεκάδων χωρών, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη διεύθυνση της εταιρείας.

«Δεχτήκαμε επίθεση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως η Renault αναλύει την κατάσταση.

«Από χθες το βράδυ έχουμε προχωρήσει σε μια δράση. Κάνουμε τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση» πρόσθεσε ο ίδιος. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση της Γαλλίας που ανακοινώνει ότι επλήγη από τις επιθέσεις αυτές.

Share Button

Tags: , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Σε κατάρρευση το σύστημα υγείας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

thumbs_b_c_c97dd90924e4c294d1b2ee00b3a41e27

Στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από μια ταξιαρχία στη δυτική τουρκική επαρχία της Μανίσα νοσηλεύτηκαν με τροφική δηλητηρίαση […]

Share Button

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αφεθούν ελεύθεροι οι Γκιουλμέν και Οζακσά

38789630_303

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο Τούρκων απεργών πείνας της […]

Share Button

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα η τουρκική αστυνομία σταμάτησε την «Gay Pride» πορεία

A plain-clothes police officer kicks a member of a group of LGBT rights activist as Turkish police prevent them from going ahead with a Gay Pride annual parade on June 25, 2017 in Istanbul, a day after it was banned by the city governor's office.
Police fired rubber bullets at a group of around 40 activists, an AFP journalist reported, a day after the city governor's office banned the parade citing safety and public order concerns. / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Με σφαίρες από καουτσούκ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν περίπου 40 ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, που μετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας του LGBT κινήματος, […]

Share Button

Το μένος του Τραμπ κατά της Κούβας εδράζεται στον φόβο

lead_960

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοείται ακόμα κι όταν οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στις ΗΠΑ γράφουν ότι η προεδρία του […]

Share Button

Κούρδοι σχεδιαστές έφεραν τις μάχες με το ISIS στην πασαρέλα του Παρισιού

NamachekoPic

Ο Ντίλαν Λουρ και η αδελφή του Λεζάν παρουσίασαν, αυτή την εβδομάδα, στο Παρίσι την πρώτη τους κολεξιόν για άνδρες, […]

Share Button

Η Άγκυρα στέλνει στρατό και εξοπλίζει αντάρτες στη βόρεια Συρία

KILIS, TURKEY - MARCH 02:  Turkish soldiers from the 1st Border Regiment Command run through alert drills at a military outpost on the Turkey/Syria border on March 2, 2017 in Kilis, Turkey.  The military exercises were held to display the new border wall and new security measures such as thermal scanning and patrols by the new Tactical Armoured Reconnaissance vehicles (Kobra-2) that are being used to tighten Turkey's border. The government announced this week that more than half of the 511-kilometer wall has been completed.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Καθώς πληθαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες, που περνούν τα σύνορα, αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη επιδρομή των ανταρτών που υποστηρίζονται από […]

Share Button