Ο ρωσικός… ελέφαντας στο δωμάτιο του Ντόναλντ Τραμπ

Η ολλανδική τηλεόραση έκανε αυτό που κανένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν τολμά, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δείχνει τις επιχειρηματικές σχέσεις του Ντόναλντ με Ρώσους ολιγάρχες υπονοώντας ότι το παρελθόν του μπορεί να τον καταστήσει εύκολο θύμα εκβιασμού. Related PostsΓιατί ο Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ;Ο Μάικλ Φλιν πληρωνόταν για να προωθεί τα […]

Η ολλανδική τηλεόραση έκανε αυτό που κανένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν τολμά, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δείχνει τις επιχειρηματικές σχέσεις του Ντόναλντ με Ρώσους ολιγάρχες υπονοώντας ότι το παρελθόν του μπορεί να τον καταστήσει εύκολο θύμα εκβιασμού.

Στην εκπομπή «Zembla» ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ από τους σταθμούς VARA και NPS, που ασχολείται συχνά με αμφιλεγόμενα θέματα της επικαιρότητας εξετάζονται οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με ισχυρούς δισεκατομμυριούχους, ύποπτους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτες, όπως και για επαφές στη Μόσχα με τη ρωσική μαφία.

Τι λένε αυτές οι σχέσεις για τον Τραμπ και γιατί αρνείται ο ίδιος τις προσωπικές και επιχειρηματικές του επαφές, που εύκολα αποδεικνύονται;

Οι Ρώσοι φέρονται να έχουν στην κατοχή τους ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με αυτόν. Και αυτό εκθέτει το Τραμπ σε εκβιασμό.

«Δεν έχω να κάνω τίποτα με τη Ρωσία – ούτε συμφωνίες, ούτε δάνεια, τίποτα!» γράφει ο Τραμπ στο twitter και ορκίζεται ότι δεν έχει δεσμούς με τους Ρώσους. Αλλά είναι αυτή η πραγματικότητα;

Επί μήνες, το FBI ερευνά τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ο Τραμπ απολύει τον διευθυντή του Τζέιμς Κόμεϊ.

Οι δημοσιογράφοι της ολλανδικής εκπομπής συναντούν έναν από τους αμφιλεγόμενους φίλους του Αμερικανού προέδρου, μιλούν με έναν πρώην πράκτορα της CIA, με ανακριτές της υπόθεσης εξαπάτησης ψηφοφόρων, με δικηγόρους και έναν Αμερικανό γερουσιαστή μεταξύ άλλων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από 10 χρόνια είχε εμφανιστεί εντελώς αδιάφορος για το ποινικό υπόβαθρο του τότε συνεργάτη του Φέλιξ Σάτερ, που γεννήθηκε στη Ρωσία και διατηρεί εμπορικές σχέσεις μαζί του με τον Σάτερ να αναφέρει σε ένα e-mail του: «Ο Ντόναλντ είναι ευχαριστημένος μαζί μου» και να τον συναντά στις 23 Ιανουαρίου του 2008.

Sater-businesscard

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τραμπ έχει πλήρη επίγνωση του παρελθόντος του Σάτερ. Ένα μήνα νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2007, οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τον Σάτερ και τις εγκληματικές πράξεις του. Στις 19 Δεκεμβρίου 2007, ο Τραμπ δηλώνει την πρόθεσή του να εξετάσει το θέμα και ένα μήνα μετά συναντάται μαζί του και συνεργάζονται στην αγορά ακινήτων.

632076010

Ο δεύτερος φίλος του Τραμπ από τη Ρωσία είναι ο επίδοξος 37χρονος ποπ σταρ Εμίν Αγκαλάροφ, γιος του δισεκατομμυριούχου Ρώσου επιχειρηματία Αράς, που αναπτύσσει, επίσης, έργα στον τομέα των ακινήτων.

Οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου διευκρίνισαν την περασμένη Παρασκευή ότι στις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ δεν εμφανίζονται έσοδα από ρωσικές πηγές ή οφειλές προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα προερχόμενα από τη Ρωσία πλην δύο συγκεκριμένων ποσών.

Την καταβολή 95 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο για ένα κτήμα που ανήκε στον Τραμπ στη Φλώριδα και άλλη μια καταβολή 12,2 εκατομμυρίων δολαρίων που πήρε ο Τραμπ για τα καλλιστεία «Μις Υφήλιος» που διοργανώθηκαν στη Μόσχα το 2013.

Δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο διοργανωτής των καλλιστείων.

GTY_DTrump_Miss_Universe_MEM_160725_12x5_1600

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», οι δηλώσεις περιέχονται σε επιστολή δύο δικηγόρων, της Σέρι Ντίλον και του Ουίλιαμ Νέλσον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε την επιστολή σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ως απόδειξη ότι δεν υπάρχουν «κρυφοί» οικονομικοί δεσμοί μεταξύ του ιδίου και της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας κλήτευσε τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, ζητώντας του να της παρουσιάσει έγγραφα που συνδέονται με τη Ρωσία, εντείνοντας την έρευνά της για τη φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

αρχείο λήψης (78)

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι γερουσιαστές Ρίτσαρντ Μπερ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής και ο Μαρκ Ουόρνερ, ο επικεφαλής στην Επιτροπή από την πλευρά των Δημοκρατικών, ανέφεραν ότι η επιτροπή ζήτησε πρώτη φορά τα έγγραφα αυτά από τον Φλιν με επιστολή της στις 28 Απριλίου, αλλά ο αντιστράτηγος αρνήθηκε να τα δώσει.

Πρόκειται για την πρώτη κλήτευση που εκδίδει τη Επιτροπή στο πλαίσιο της έρευνας αυτής.

Ο Φλιν είναι στο επίκεντρο της έρευνας για την πιθανολογούμενη παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές. Τον περασμένο Φεβρουάριο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, όταν έγινε γνωστό ότι δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συζητήσεων του με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ και στη συνέχεια παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις συζητήσεις αυτές.

Ωστόσο, το ερώτημα που ενδιαφέρει τους περισσότερους για τους επιχειρηματικούς δεσμούς του Τραμπ με τη Ρωσία δεν είναι το αν τα χρήματα του προέδρου πηγαίνουν στη Ρωσία, αλλά αν και κατά πόσον τα ρωσικά χρήματα εισρέουν στις τσέπες του Τραμπ.

Γνωρίζουμε ότι το «Trump Taj Mahal» κατέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Και γνωρίζουμε ότι ο κύριος επιχειρηματικός εταίρος του Τραμπ στο πρόγραμμα Trump SoHo, ήταν ο όμιλος «Bayrock» που εμπλέκεται σε ένα διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος χρημάτων με έδρα το Καζακστάν.

Κι έπεται συνέχεια, η «Zembla» κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος της σειράς «Ο βασιλιάς των διαμαντιών», το οποίο διερευνά τη σχέση του Τραμπ με τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Λεβ Λεβίεβ, ο οποίος είναι ύποπτος για διαπραγμάτευση και πώληση των αποκαλούμενων «ματωμένων διαμαντιών».

 

Share Button

Tags: , , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Σε κατάρρευση το σύστημα υγείας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

thumbs_b_c_c97dd90924e4c294d1b2ee00b3a41e27

Στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από μια ταξιαρχία στη δυτική τουρκική επαρχία της Μανίσα νοσηλεύτηκαν με τροφική δηλητηρίαση […]

Share Button

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αφεθούν ελεύθεροι οι Γκιουλμέν και Οζακσά

38789630_303

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο Τούρκων απεργών πείνας της […]

Share Button

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα η τουρκική αστυνομία σταμάτησε την «Gay Pride» πορεία

A plain-clothes police officer kicks a member of a group of LGBT rights activist as Turkish police prevent them from going ahead with a Gay Pride annual parade on June 25, 2017 in Istanbul, a day after it was banned by the city governor's office.
Police fired rubber bullets at a group of around 40 activists, an AFP journalist reported, a day after the city governor's office banned the parade citing safety and public order concerns. / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Με σφαίρες από καουτσούκ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν περίπου 40 ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, που μετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας του LGBT κινήματος, […]

Share Button

Το μένος του Τραμπ κατά της Κούβας εδράζεται στον φόβο

lead_960

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοείται ακόμα κι όταν οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στις ΗΠΑ γράφουν ότι η προεδρία του […]

Share Button

Κούρδοι σχεδιαστές έφεραν τις μάχες με το ISIS στην πασαρέλα του Παρισιού

NamachekoPic

Ο Ντίλαν Λουρ και η αδελφή του Λεζάν παρουσίασαν, αυτή την εβδομάδα, στο Παρίσι την πρώτη τους κολεξιόν για άνδρες, […]

Share Button

Η Άγκυρα στέλνει στρατό και εξοπλίζει αντάρτες στη βόρεια Συρία

KILIS, TURKEY - MARCH 02:  Turkish soldiers from the 1st Border Regiment Command run through alert drills at a military outpost on the Turkey/Syria border on March 2, 2017 in Kilis, Turkey.  The military exercises were held to display the new border wall and new security measures such as thermal scanning and patrols by the new Tactical Armoured Reconnaissance vehicles (Kobra-2) that are being used to tighten Turkey's border. The government announced this week that more than half of the 511-kilometer wall has been completed.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Καθώς πληθαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες, που περνούν τα σύνορα, αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη επιδρομή των ανταρτών που υποστηρίζονται από […]

Share Button