Απαγωγές και βασανισμοί δημοσιογράφων και ακτιβιστών στη Λωρίδα της Γάζας

Αρκετοί δημοσιογράφοι από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν πρόσφατα απαχθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς και όπως καταγγέλλουν ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν, πριν αφεθούν ελεύθεροι έχοντας εντολή να μην επικρίνουν στο μέλλον το κίνημα και τα στελέχη του.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αμέρ Μπααλουσέχ, με καταγωγή από τη Λωρίδα της Γάζας, ποτέ δεν περίμενε οι υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς να απαγάγουν δημοσιογράφους τους οποίους θεωρούν ενάντια στο κίνημα, μέχρι να συμβεί σε αυτόν.

Απήχθη από τους δρόμους του Μπέιτ Λάχια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στις 29 Απριλίου.

Ο 26χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν για την αιγυπτιακή εφημερίδα «El Badil» και συμμετείχε σε πολλές διαδηλώσεις, κυρίως σε μια μαζική διαδήλωση για την ηλεκτροδότηση στις 12 Ιανουαρίου στη Γάζα.

PALESTINIAN-ELECTRICITY-GAZA-CONFLICT

«Στις 6:30 μ.μ. το Σάββατο [29 Απριλίου], δύο άνδρες άρχισαν να με ακολουθούν αμέσως μόλις έφυγα από το σπίτι μου στο Μπέιτ Λάχια. Ξαφνικά, ένα λεωφορείο με πλησίασε. Ένοπλοι άνοιξαν τις πόρτες και με γρονθοκόπησαν μαζί με τους άλλους δύο που περπατούσαν από πίσω μου. Με ανάγκασαν να μπω στο λεωφορείο και με πήγαν στην έδρα της Εσωτερικής Ασφάλειας στο στρατόπεδο Τζαμπαλίγια» δήλωσε ο Μπααλουσέχ στο αραβικό «Al-Monitor».

Εξήγησε ότι άρχισαν να τον χτυπούν μόλις τον πήραν.

«Η ανάκριση ξεκίνησε στις 8 το επόμενο πρωί. Με ρώτησαν για τις διαδηλώσεις που άρχισαν και έληξαν τον Ιανουάριο. Ζητούσαμε μόνο να βελτιωθεί η κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα. Οι αξιωματικοί συνέχισαν να μου επιτίθενται και να με προσβάλλουν μέχρι τις 3 το απόγευμα» είπε.

images (85)

Οι ένοπλοι ζήτησαν από τον Μπααλουσέχ, ο οποίος κρατήθηκε στην έδρα εσωτερικής ασφάλειας για μία ημέρα, να μην μιλήσει για πολιτική ή οτιδήποτε σχετίζεται με το κίνημα της Χαμάς. Επίσης, τον κατηγόρησαν μαζί με τους άλλους διαδηλωτές ότι έλαβαν εξωτερική χρηματοδότηση.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ένοπλοι από την Χαμάς απήγαγαν τον Μαχμούντ Αλ Ζακ, ο οποίος εργάζεται ως γραμματέας της Εθνικής Υπηρεσίας Εργασίας στη Λωρίδα της Γάζας, στην είσοδο της γειτονιάς Σατζάγια ανατολικά της Πόλης της Γάζας το απόγευμα της 19ης Απριλίου.

Hamas-678x381

 

Ο Ζακ κρατήθηκε για τρεις ώρες και οι απαγωγείς του είπαν να μην μιλήσει ξανά για πολιτική, να παραμείνει στο σπίτι και να μην συμμετέχει ποτέ στο μέλλον σε πολιτικά γεγονότα.

Στις 2 Μαΐου, η επιτροπή εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς κάλεσε και συνέλαβε δεκάδες ηγέτες και ακτιβιστές της Φατάχ στη Γάζα για να τους εμποδίσει να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπέρ του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Το «Al-Monitor» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Εϊάντ Αλ Μποζόμ, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς στη Γάζα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γάζας δήλωσε απλώς ότι το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια καταστολή εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων για «τη διάδοση φημών και ψευδών ειδήσεων που έχουν σκοπό να ενσταλάξουν το φόβο και την τρομοκρατία μεταξύ των ανθρώπων».

Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στα παλαιστινιακά εδάφη είναι γενικά κακή, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η κακή κατάσταση έχει διαιωνιστεί από τους υπάρχοντες νόμους, πολιτικές και συστηματικές παραβιάσεις κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών δημιουργώντας μια γενική κατάσταση φόβου που ώθησε τους δημοσιογράφους να ασκήσουν αυτολογοκρισία, ώστε να μην προκαλέσουν τις αρχές ή τις συντηρητικές δυνάμεις στην κοινωνία.

Palestinian-security-officers

Ο παλαιστινιακός νόμος για τον Τύπο και τις εκδόσεις περιλαμβάνει αόριστα κείμενα που επιτρέπουν στις αρχές να τα ερμηνεύουν όπως θέλουν. Το ίδιο ισχύει και για τον Ποινικό Κώδικα που εφαρμόζεται στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος αφορά τα αδικήματα της συκοφαντίας και της δυσφήμισης.

Στον ορισμό της συκοφαντικής δυσφήμησης, διασφαλίζεται η εκάστοτε εξουσία έτσι ώστε η συζήτηση για τη διαφθορά να είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως ελλείψει διαφάνειας και νόμου που να προστατεύει το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες. Έτσι η διαφθορά δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ούτε καν να συζητηθεί.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε δεκάδες συλλήψεις σχετικές με τα δικαιώματα της ελευθερίας της γνώμης και της πολιτικής συμμετοχής.

Ορισμένα θύματα βασανίστηκαν και προσβλήθηκαν.

Ο αριθμός των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των πολιτικών ακτιβιστών στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώθηκε πρόσφατα και ασκούνται από τις αρχές διάφορες μέθοδοι σύλληψης, απαγωγής και βασανιστηρίων.

Καθώς οι κρατικοί υπάλληλοι και οι πολίτες παραμένουν σιωπηλοί, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν τέτοιες παραβιάσεις έχουν γίνει, πλέον, φυσικές στην παλαιστινιακή κοινωνία, η οποία εκτός του δεδομένου εξωτερικού εχθρού της βιώνει τώρα τη βία εκ των έσω.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...