Απαγωγές και βασανισμοί δημοσιογράφων και ακτιβιστών στη Λωρίδα της Γάζας

Αρκετοί δημοσιογράφοι από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν πρόσφατα απαχθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς και όπως καταγγέλλουν ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν, πριν αφεθούν ελεύθεροι έχοντας εντολή να μην επικρίνουν στο μέλλον το κίνημα και τα στελέχη του. Related PostsΕΚΤΟΣ/Ισραήλ: Διεθνής παρανομία με νέα αρπαγή παλαιστινιακής γηςΕΚΤΟΣ/Ισραήλ: Πόσες φορές θα ζητήσει να ξαναχτίσουν άλλοι την […]

Αρκετοί δημοσιογράφοι από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν πρόσφατα απαχθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς και όπως καταγγέλλουν ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν, πριν αφεθούν ελεύθεροι έχοντας εντολή να μην επικρίνουν στο μέλλον το κίνημα και τα στελέχη του.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αμέρ Μπααλουσέχ, με καταγωγή από τη Λωρίδα της Γάζας, ποτέ δεν περίμενε οι υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς να απαγάγουν δημοσιογράφους τους οποίους θεωρούν ενάντια στο κίνημα, μέχρι να συμβεί σε αυτόν.

Απήχθη από τους δρόμους του Μπέιτ Λάχια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στις 29 Απριλίου.

Ο 26χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν για την αιγυπτιακή εφημερίδα «El Badil» και συμμετείχε σε πολλές διαδηλώσεις, κυρίως σε μια μαζική διαδήλωση για την ηλεκτροδότηση στις 12 Ιανουαρίου στη Γάζα.

PALESTINIAN-ELECTRICITY-GAZA-CONFLICT

«Στις 6:30 μ.μ. το Σάββατο [29 Απριλίου], δύο άνδρες άρχισαν να με ακολουθούν αμέσως μόλις έφυγα από το σπίτι μου στο Μπέιτ Λάχια. Ξαφνικά, ένα λεωφορείο με πλησίασε. Ένοπλοι άνοιξαν τις πόρτες και με γρονθοκόπησαν μαζί με τους άλλους δύο που περπατούσαν από πίσω μου. Με ανάγκασαν να μπω στο λεωφορείο και με πήγαν στην έδρα της Εσωτερικής Ασφάλειας στο στρατόπεδο Τζαμπαλίγια» δήλωσε ο Μπααλουσέχ στο αραβικό «Al-Monitor».

Εξήγησε ότι άρχισαν να τον χτυπούν μόλις τον πήραν.

«Η ανάκριση ξεκίνησε στις 8 το επόμενο πρωί. Με ρώτησαν για τις διαδηλώσεις που άρχισαν και έληξαν τον Ιανουάριο. Ζητούσαμε μόνο να βελτιωθεί η κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα. Οι αξιωματικοί συνέχισαν να μου επιτίθενται και να με προσβάλλουν μέχρι τις 3 το απόγευμα» είπε.

images (85)

Οι ένοπλοι ζήτησαν από τον Μπααλουσέχ, ο οποίος κρατήθηκε στην έδρα εσωτερικής ασφάλειας για μία ημέρα, να μην μιλήσει για πολιτική ή οτιδήποτε σχετίζεται με το κίνημα της Χαμάς. Επίσης, τον κατηγόρησαν μαζί με τους άλλους διαδηλωτές ότι έλαβαν εξωτερική χρηματοδότηση.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ένοπλοι από την Χαμάς απήγαγαν τον Μαχμούντ Αλ Ζακ, ο οποίος εργάζεται ως γραμματέας της Εθνικής Υπηρεσίας Εργασίας στη Λωρίδα της Γάζας, στην είσοδο της γειτονιάς Σατζάγια ανατολικά της Πόλης της Γάζας το απόγευμα της 19ης Απριλίου.

Hamas-678x381

 

Ο Ζακ κρατήθηκε για τρεις ώρες και οι απαγωγείς του είπαν να μην μιλήσει ξανά για πολιτική, να παραμείνει στο σπίτι και να μην συμμετέχει ποτέ στο μέλλον σε πολιτικά γεγονότα.

Στις 2 Μαΐου, η επιτροπή εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς κάλεσε και συνέλαβε δεκάδες ηγέτες και ακτιβιστές της Φατάχ στη Γάζα για να τους εμποδίσει να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπέρ του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Το «Al-Monitor» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Εϊάντ Αλ Μποζόμ, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς στη Γάζα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γάζας δήλωσε απλώς ότι το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια καταστολή εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων για «τη διάδοση φημών και ψευδών ειδήσεων που έχουν σκοπό να ενσταλάξουν το φόβο και την τρομοκρατία μεταξύ των ανθρώπων».

Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στα παλαιστινιακά εδάφη είναι γενικά κακή, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η κακή κατάσταση έχει διαιωνιστεί από τους υπάρχοντες νόμους, πολιτικές και συστηματικές παραβιάσεις κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών δημιουργώντας μια γενική κατάσταση φόβου που ώθησε τους δημοσιογράφους να ασκήσουν αυτολογοκρισία, ώστε να μην προκαλέσουν τις αρχές ή τις συντηρητικές δυνάμεις στην κοινωνία.

Palestinian-security-officers

Ο παλαιστινιακός νόμος για τον Τύπο και τις εκδόσεις περιλαμβάνει αόριστα κείμενα που επιτρέπουν στις αρχές να τα ερμηνεύουν όπως θέλουν. Το ίδιο ισχύει και για τον Ποινικό Κώδικα που εφαρμόζεται στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος αφορά τα αδικήματα της συκοφαντίας και της δυσφήμισης.

Στον ορισμό της συκοφαντικής δυσφήμησης, διασφαλίζεται η εκάστοτε εξουσία έτσι ώστε η συζήτηση για τη διαφθορά να είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως ελλείψει διαφάνειας και νόμου που να προστατεύει το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες. Έτσι η διαφθορά δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ούτε καν να συζητηθεί.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε δεκάδες συλλήψεις σχετικές με τα δικαιώματα της ελευθερίας της γνώμης και της πολιτικής συμμετοχής.

Ορισμένα θύματα βασανίστηκαν και προσβλήθηκαν.

Ο αριθμός των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των πολιτικών ακτιβιστών στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώθηκε πρόσφατα και ασκούνται από τις αρχές διάφορες μέθοδοι σύλληψης, απαγωγής και βασανιστηρίων.

Καθώς οι κρατικοί υπάλληλοι και οι πολίτες παραμένουν σιωπηλοί, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν τέτοιες παραβιάσεις έχουν γίνει, πλέον, φυσικές στην παλαιστινιακή κοινωνία, η οποία εκτός του δεδομένου εξωτερικού εχθρού της βιώνει τώρα τη βία εκ των έσω.

 

Share Button

Tags: , , , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Ο Μακρόν στην γαλλική προεδρία και η εξουσία στις τράπεζες

404E96CB00000578-4504038-Emmanuel_Macron_pictured_has_been_inaugurated_as_France_s_younge-a-106_1494770439923

Ένα φάντασμα του παρελθόντος ήταν ο πραγματικός νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο Μακρόν κέρδισε μόνο και μόνο επειδή η […]

Share Button

Σύγχρονη δουλεία στα κράτη του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία

1341553518_12135-990x719

Κι όμως η δουλεία εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα και υπάρχει στις χώρες του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία. Όλα τα […]

Share Button

Ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης Τραμπ στη Σαουδική Αραβία

44b8cac01e1846f393b2b6b49fa69c45_18

Το Ριάντ επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρώτο σταθμό του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στην […]

Share Button

Ευρωπαϊκή έρευνα για ΜΚΟ που εκμεταλλευόταν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

epa05802480 Afghan women hold placards as they take part in a protest demanding better living conditions at the refugee camp of the former international Helliniko airport in Athens, Greece, 18 February 2017. Greek protesters with refugees and migrants took part in a protest against the squalid living conditions at the camp of the former international airport where they are being hosted.  EPA/YANNIS KOLESIDIS

Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει για να εξεταστούν οι καταγγελίες που αφορούν εξαπάτηση, διαφθορά και σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων […]

Share Button

Αναγκαστική στροφή Ερντογάν προς Ανατολάς

Turkish President Recep Tayyip Erdogan talks to supporters as he arrives at Eyup Sultan mosque in Istanbul, Turkey, April 17, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Αφού «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, όπου κι έλαβε χώρα η χειρότερη συνάντηση […]

Share Button

Συνάντηση εξπρές Τραμπ-Ερντογάν με διαφωνίες για τη Συρία, συμπλοκές διαδηλωτών και αποκαλύψεις

gty-trump-erdogan-ps-170516_4x3_992

Τα χαμόγελα μεταξύ του Τούρκου και του Αμερικανού προέδρου έσβησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή […]

Share Button