Συνάντηση εξπρές Τραμπ-Ερντογάν με διαφωνίες για τη Συρία, συμπλοκές διαδηλωτών και αποκαλύψεις

Τα χαμόγελα μεταξύ του Τούρκου και του Αμερικανού προέδρου έσβησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους ενώ έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον σε συμπλοκές διαδηλωτών υπέρ και κατά του Ερντογάν τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

591bcae5c36188cf568b45e4

«Ο αμερικανικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι και σύμμαχοι για πολλές δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον Ψυχρό Πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Ήταν ένας προμαχώνας κατά της σοβιετικής επέκτασης. Και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή» δήλωσε ο Τραμπ μετά τη συνάντηση ενώ ο Ερντογάν τόνισε ότι ότι ποτέ δεν πρόκειται να δεχτεί μια αμερικανική συμμαχία με τις κουρδικές δυνάμεις που αγωνίζονται στη Συρία.

_96082533_502c1a55-3c3e-4983-9f96-3b8cf6060922

«Δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον της περιοχής μας» είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου επανέλαβε το πάγιο αίτημα της έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Οι δύο ηγέτες δεν δέχτηκαν ερωτήσεις μετά τη συνέντευξη καθώς πέραν των μεταξύ τους διαφωνιών, είχε ξεσπάσει σάλος από το δημοσίευμα της «Washington Post» για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών ασφαλείας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες, οι οποίες σχετίζονται με την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.  636300901670745689-AP-United-States-Russia

Αντιδρώντας ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ «επικίνδυνη» και «απερίσκεπτη» ενώ ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «πάρα πολύ ανησυχητικές» αν ισχύουν.

 

Στις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της ρωσικής διπλωματίας, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του αναφορικά με τις επικείμενες απειλές του Ισλαμικού Κράτους λέγοντας ότι ενημερωνόταν «με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα», όπως είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία ένας αξιωματούχους χαρακτήρισε «αυθόρμητη», οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την Υπηρεσία Κεντρικών Πληροφοριών (CIA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει την ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι «New York Times» η κοινοποίηση τέτοιων πληροφοριών χωρίς την άδεια του συμμάχου που τις παρείχε, αποτελεί μεγάλο ρήγμα στη δεοντολογία που αφορά την ανταλλαγή τέτοιου υλικού, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μία κρίσιμη σχέση αμοιβαίας παροχής πληροφοριών.  αρχείο λήψης (3)

Όμως η «Washington Post» επιφύλαξε δυσάρεστη έκπληξη και στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δημοσιεύοντας σήμερα άρθρο του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν με τίτλο: «Η Τουρκία που δεν γνωρίζω πλέον» ( The Turkey I no longer know).

Στο κείμενο υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι σε μια πορεία κατάλυσης της δημοκρατίας από έναν  πρόεδρο που κάνει τα πάντα για να συγκεντρώσει όσο περισσότερες εξουσίες μπορεί και να εξαφανίσει τους διαφωνούντες.

Ο Γκιουλέν για μια ακόμη φορά αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού καλοκαιριού και σημειώνει ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία απειλεί μακροχρόνια την σταθερότητα της χώρας. Γι αυτό δεν είναι απλό εσωτερικό ζήτημα καθώς οι πολίτες της Τουρκίας χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη μια συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία που θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις όλων των τμημάτων της κοινωνίας καθώς και μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα ενθαρρύνει τις πλουραλιστικές αξίες και την κριτική σκέψη.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...