Ευρωπαϊκή έρευνα για ΜΚΟ που εκμεταλλευόταν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει για να εξεταστούν οι καταγγελίες που αφορούν εξαπάτηση, διαφθορά και σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας και η οποία έχει λάβει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Related PostsΧώρος φιλοξενίας στο Ελληνικό και αντικατάσταση της FrontexΕπιδότηση ενοικίου σε 20.000 […]

Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει για να εξεταστούν οι καταγγελίες που αφορούν εξαπάτηση, διαφθορά και σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας και η οποία έχει λάβει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγεται επίσημη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχει ανασταλεί η χρηματοδότηση της ελεγχόμενης για τη δράση της ΜΚΟ ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά η ελληνική κυβέρνηση.

Προτεραιότητα θα είναι για την Κομισιόν να φροντίσει τα θύματα της φερόμενης κατάχρησης ενώ η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στην ΕΕ: «Olaf»,  συμμετέχει, επίσης, στην έρευνα κατά της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

images (4)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για πολύ γνωστή οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και χρόνια με την έδρα της να βρίσκεται σε ευρωπαϊκή χώρα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας μόλις την περασμένη Τρίτη έλαβαν γνώση των σχετικών καταγγελιών για τις εγκληματικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη οργάνωση στην Ελλάδα.

lesvos-thumb-large

Με την πρώτη τους εξέταση οι καταγγελίες αξιολογήθηκαν ως αξιόπιστες και πολύ σοβαρές καθώς η αναφορά που εστάλη στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία και λεπτομερή περιστατικά για τη δράση συγκεκριμένων μελών της ΜΚΟ.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι καταγγελλόμενοι υπάλληλοι της οργάνωσης δρούσαν εντός προσφυγικής δομής φιλοξενίας και εκμεταλλεύονταν συστηματικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, με τις καταγγελίες για τους ίδιους εργαζομένους της ΜΚΟ περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα στοιχεία για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πρόκειται για κονδύλια τα οποία προέρχονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επείγουσας υποστήριξης σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.

_87850860_87850858

Την έγκαιρη διαβίβαση του συνόλου των στοιχείων της καταγγελίας, αναφορικά με την ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με βάση το εθνικό δίκαιο, ζητεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή του προς τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

_87850860_87850858Στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι «περιμένουμε την έγκαιρη διαβίβαση του συνόλου των στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνα με τον ενδεδειγμένο τρόπο».

Επίσης, ο Μουζάλας ζητεί τη γνωστοποίηση των στοιχείων των θυμάτων ώστε να μεριμνήσει η Πολιτεία για την ασφάλεια και την περίθαλψή τους.

Τέλος, συγχαίρει τον επίτροπο «για τη συνεχή αίσθηση δικαίου και ηθική με τις οποίες αξιοποίησε τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ήδη στην Ιταλία συνελήφθησαν 68 μέλη ΜΚΟ μεταξύ τους και ένας ιερέας, που είχαν διασυνδέσεις με τη μαφία και εκμεταλλεύονταν με διάφορους τρόπους πρόσφυγες και μετανάστες, ωθώντας στην πορνεία γυναίκες και παιδιά.

 

Πριν από την καταστροφή του, εξάλλου, το αυτοσχέδιο προσφυγικό στρατόπεδο, γνωστό ως η «Ζούγκλα» του Καλαί, ήταν διαβόητο για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των πλέον ευπαθών ομάδων που έμεναν εκεί.

Η ΕΕ έχει επικρίνει αρκετές φορές τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο θάλασσα ότι ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι και ενίοτε συνεργάζονται με τους διακινητές.

Ιταλός εισαγγελέας κατηγορεί ΜΚΟ της χώρας του ότι εργάζονται με δουλεμπόρους για να φέρουν περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού οργανισμού Gefira, τουλάχιστον 15 σκάφη διαφόρων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο έχουν οδηγήσει στην Ιταλία περίπου 40 χιλιάδες μετανάστες μόνο κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2016.

 

Share Button

Tags: , , , , , , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Η Ακσενέρ αντιμέτωπη με τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2019

1468172318_erdogan-aksener

Ο χειρότερος εφιάλτης του Ερντογάν ζωντανεύει με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Μεράλ Ακσενέρ σήμερα από τον πρώην βουλευτή […]

Share Button

Η κρίση νερού στη Ρώμη μια θολή… ιδιωτική υπόθεση

images (34)

Οι κλειστές βρύσες στα συντριβάνια της πλατείας του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη είναι τα πιο συμβολικά αποδεικτικά στοιχεία της κρίσης […]

Share Button

Τα μεγάλα ψέμματα για το Αφγανιστάν

02-07-2013afghanreport

Δεν υπήρξε ποτέ ειρηνευτική πρόοδος από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, εκτός αν ρωτήσει κανείς τους αξιωματικούς, τους μισθοφόρους ή […]

Share Button

Γιατί ο Τραμπ μπορεί να φύγει από τον Λευκό Οίκο πριν από το 2020

18sat1-web-master768

Ρεπορτάζ που εμφανίστηκε στο κορυφαίο πολιτικό περιοδικό της Ουάσινγκτον «The Hill» την περασμένη εβδομάδα έφερε έναν τίτλο που στέλνει μηνύματα […]

Share Button

ΟΗΕ: Τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες πολεμούν, βιάζονται και δολοφονούνται

Yemen-crisis-children-in-conflict-1

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του […]

Share Button

Δεκατρείς νεκροί και 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη

nintchdbpict000346370439

Το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα έγινε στις 5 χθες το απόγευμα, τοπική ώρα, όταν οδηγός όρμησε με τη λευκή καμιονέτα που […]

Share Button