Ευρωπαϊκή έρευνα για ΜΚΟ που εκμεταλλευόταν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει για να εξεταστούν οι καταγγελίες που αφορούν εξαπάτηση, διαφθορά και σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας και η οποία έχει λάβει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Related PostsΧώρος φιλοξενίας στο Ελληνικό και αντικατάσταση της FrontexΕπιδότηση ενοικίου σε 20.000 […]

Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει για να εξεταστούν οι καταγγελίες που αφορούν εξαπάτηση, διαφθορά και σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας και η οποία έχει λάβει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγεται επίσημη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχει ανασταλεί η χρηματοδότηση της ελεγχόμενης για τη δράση της ΜΚΟ ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά η ελληνική κυβέρνηση.

Προτεραιότητα θα είναι για την Κομισιόν να φροντίσει τα θύματα της φερόμενης κατάχρησης ενώ η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στην ΕΕ: «Olaf»,  συμμετέχει, επίσης, στην έρευνα κατά της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

images (4)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για πολύ γνωστή οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και χρόνια με την έδρα της να βρίσκεται σε ευρωπαϊκή χώρα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας μόλις την περασμένη Τρίτη έλαβαν γνώση των σχετικών καταγγελιών για τις εγκληματικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη οργάνωση στην Ελλάδα.

lesvos-thumb-large

Με την πρώτη τους εξέταση οι καταγγελίες αξιολογήθηκαν ως αξιόπιστες και πολύ σοβαρές καθώς η αναφορά που εστάλη στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία και λεπτομερή περιστατικά για τη δράση συγκεκριμένων μελών της ΜΚΟ.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι καταγγελλόμενοι υπάλληλοι της οργάνωσης δρούσαν εντός προσφυγικής δομής φιλοξενίας και εκμεταλλεύονταν συστηματικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, με τις καταγγελίες για τους ίδιους εργαζομένους της ΜΚΟ περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα στοιχεία για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πρόκειται για κονδύλια τα οποία προέρχονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επείγουσας υποστήριξης σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.

_87850860_87850858

Την έγκαιρη διαβίβαση του συνόλου των στοιχείων της καταγγελίας, αναφορικά με την ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με βάση το εθνικό δίκαιο, ζητεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή του προς τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

_87850860_87850858Στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι «περιμένουμε την έγκαιρη διαβίβαση του συνόλου των στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνα με τον ενδεδειγμένο τρόπο».

Επίσης, ο Μουζάλας ζητεί τη γνωστοποίηση των στοιχείων των θυμάτων ώστε να μεριμνήσει η Πολιτεία για την ασφάλεια και την περίθαλψή τους.

Τέλος, συγχαίρει τον επίτροπο «για τη συνεχή αίσθηση δικαίου και ηθική με τις οποίες αξιοποίησε τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ήδη στην Ιταλία συνελήφθησαν 68 μέλη ΜΚΟ μεταξύ τους και ένας ιερέας, που είχαν διασυνδέσεις με τη μαφία και εκμεταλλεύονταν με διάφορους τρόπους πρόσφυγες και μετανάστες, ωθώντας στην πορνεία γυναίκες και παιδιά.

 

Πριν από την καταστροφή του, εξάλλου, το αυτοσχέδιο προσφυγικό στρατόπεδο, γνωστό ως η «Ζούγκλα» του Καλαί, ήταν διαβόητο για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των πλέον ευπαθών ομάδων που έμεναν εκεί.

Η ΕΕ έχει επικρίνει αρκετές φορές τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο θάλασσα ότι ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι και ενίοτε συνεργάζονται με τους διακινητές.

Ιταλός εισαγγελέας κατηγορεί ΜΚΟ της χώρας του ότι εργάζονται με δουλεμπόρους για να φέρουν περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού οργανισμού Gefira, τουλάχιστον 15 σκάφη διαφόρων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο έχουν οδηγήσει στην Ιταλία περίπου 40 χιλιάδες μετανάστες μόνο κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2016.

 

Share Button

Tags: , , , , , , , , ,

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Σε κατάρρευση το σύστημα υγείας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

thumbs_b_c_c97dd90924e4c294d1b2ee00b3a41e27

Στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από μια ταξιαρχία στη δυτική τουρκική επαρχία της Μανίσα νοσηλεύτηκαν με τροφική δηλητηρίαση […]

Share Button

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αφεθούν ελεύθεροι οι Γκιουλμέν και Οζακσά

38789630_303

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο Τούρκων απεργών πείνας της […]

Share Button

Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα η τουρκική αστυνομία σταμάτησε την «Gay Pride» πορεία

A plain-clothes police officer kicks a member of a group of LGBT rights activist as Turkish police prevent them from going ahead with a Gay Pride annual parade on June 25, 2017 in Istanbul, a day after it was banned by the city governor's office.
Police fired rubber bullets at a group of around 40 activists, an AFP journalist reported, a day after the city governor's office banned the parade citing safety and public order concerns. / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Με σφαίρες από καουτσούκ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν περίπου 40 ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, που μετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας του LGBT κινήματος, […]

Share Button

Το μένος του Τραμπ κατά της Κούβας εδράζεται στον φόβο

lead_960

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοείται ακόμα κι όταν οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στις ΗΠΑ γράφουν ότι η προεδρία του […]

Share Button

Κούρδοι σχεδιαστές έφεραν τις μάχες με το ISIS στην πασαρέλα του Παρισιού

NamachekoPic

Ο Ντίλαν Λουρ και η αδελφή του Λεζάν παρουσίασαν, αυτή την εβδομάδα, στο Παρίσι την πρώτη τους κολεξιόν για άνδρες, […]

Share Button

Η Άγκυρα στέλνει στρατό και εξοπλίζει αντάρτες στη βόρεια Συρία

KILIS, TURKEY - MARCH 02:  Turkish soldiers from the 1st Border Regiment Command run through alert drills at a military outpost on the Turkey/Syria border on March 2, 2017 in Kilis, Turkey.  The military exercises were held to display the new border wall and new security measures such as thermal scanning and patrols by the new Tactical Armoured Reconnaissance vehicles (Kobra-2) that are being used to tighten Turkey's border. The government announced this week that more than half of the 511-kilometer wall has been completed.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Καθώς πληθαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες, που περνούν τα σύνορα, αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη επιδρομή των ανταρτών που υποστηρίζονται από […]

Share Button