Το γουάν, ο Τραμπ και τα πετροδολάρια πίσω από τον αποκλεισμό του Κατάρ

Για όσους αναρωτιούνται πως αποφάσισαν η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου να απομονώσουν το Κατάρ, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους ηγέτες των χωρών αυτών στις 21 Μαΐου, απαντά εν μέρει και αξίζει να διαβαστεί καθώς είναι άκρως κατατοπιστική, ενοχλητική και ανιστόρητη.

Νιώθοντας πανίσχυρος μετά τις διαπραγματεύσεις για την πώληση όπλων στους Σαουδάραβες έναντι 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζει να μιλάει για την απειλή της τρομοκρατίας στον κόσμο και τη θαυμάσια δουλειά που έχουν κάνει μέχρι τώρα για την καταπολέμησή της οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη του Κόλπου.

images (34)

Στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι στη ρίζα της τρομοκρατίας της περιοχής παραμονεύει – όχι ο ISIS ή η Αλ Κάιντα – κατά τον Τραμπ, παραμονεύει το Ιράν.

«Οι πεινασμένοι τρομοκράτες της επικράτειάς τους, η χρηματοδότησή τους και η ψεύτικη γοητεία της ιδεολογίας τους θα αποτελέσουν τη βάση για την καταστροφή τους» εξηγεί στη συνέχεια και προσθέτει ότι: «καμία συζήτηση για την εξάλειψη αυτής της απειλής δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να αναφερθεί η κυβέρνηση που παράγει τρομοκράτες, το ασφαλές λιμάνι τους».

Μιλάει για το Ιράν – το Ιράν που μαζί με τον Άσαντ και τους Ρώσους συμμάχους του- είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι η σημαία του ISIS δεν κυματίζει σήμερα στη Δαμασκό.

Και γίνεται χειρότερο, καθώς ο Τραμπ αμέσως μετά καλεί «όλα τα έθνη με συνείδηση να συνεργαστούν για να απομονώσουν το Ιράν»: «Θα είμαστε αδιάφοροι με την παρουσία του κακού;» ρωτάει.170521105837-trump-saudi-arabia-full-169

«Θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τη βίαιη ιδεολογία; Θα αφήσουμε το δηλητήριο της να εξαπλωθεί στις κοινωνίες μας; Θα την αφήσουμε να καταστρέψει τις πιο άγιες τοποθεσίες στη γη; Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον θανατηφόρο τρόμο, ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον – περισσότερο πόνο και απελπισία. Αλλά αν ενεργήσουμε – αν αφήσουμε αυτό το θαυμάσιο δωμάτιο ενωμένοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να καταστρέψουμε τον τρόμο που απειλεί τον κόσμο – τότε δεν υπάρχει όριο στο μέλλον που θα έχουν οι πολίτες μας».

«Η γενέτειρα του πολιτισμού περιμένει να ξεκινήσει μια νέα αναγέννηση. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να φέρει το αύριο. Θαυμάσια θαύματα της επιστήμης, της τέχνης, της ιατρικής και του εμπορίου για να εμπνεύσει την ανθρωπότητα. Μεγάλες πόλεις χτισμένες στα ερείπια των κατεστραμμένων πόλεων. Νέες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες που θα αυξήσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων».

Είναι η εισαγωγή του Τραμπ για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια τη γλώσσα της γενοκτονίας.

Ο ηρωισμός και η γενοκτονία πάντοτε έρχονταν χέρι-χέρι στην αποικιοκρατική ιδεολογία, που αποτελεί τον κορμό της ιδεολογίας αυτών που στηρίζουν τον Τραμπ. Ξέρει πολύ καλά ο Αμερικανός πρόεδρος ότι η χαλαρά ορισμένη «ιδεολογία» που μιλάει για «εξαπλωμένο δηλητήριο» θα ερμηνευτεί πολύ πιο εύκολα από τους οικοδεσπότες του ως Σιϊτισμός – το θρήσκευμα του Ιράν – παρά ως σαλαφισμός την ιδεολογία πίσω από το ISIS, την Αλ Κάιντα και το κρατίδιο της Σαουδικής Αραβίας. Και για να καταστήσει σαφές τι απαιτεί να γίνει απέναντι σε αυτόν τον καθορισμένο εχθρό εξηγεί:7080f6b7-27e4-4d65-ae3b-6bc876ed4dd9

«Τα έθνη της Μέσης Ανατολής δεν μπορούν να περιμένουν την αμερικανική εξουσία να συντρίψει αυτόν τον εχθρό γι ‘αυτούς. Τα έθνη της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν για τον εαυτό τους, για τις χώρες τους και για τα παιδιά τους. Πρόκειται για μια επιλογή μεταξύ δύο μελλοντικών προοπτικών – και είναι μια επιλογή που η Αμερική ΔΕΝ μπορεί να κάνει για σας. Ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό μόνο αν τα έθνη σας εξοντώσουν τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές. Να τους πετάξουν έξω. Έξω από τους τόπους λατρείας σας. Έξω από τη γη σας!»

Δεν ακούγεται τρομακτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ δίνει το πράσινο φως σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο εξάλειψης των Σιιτών της περιοχής – δηλαδή έναν πόλεμο πολύ παρόμοιο με αυτόν που πραγματικά διεξάγεται στη Συρία, την Υεμένη και αλλού;

Και τώρα το σημείο όπου μπαίνει το Κατάρ. Το Κατάρ σαφώς δεν παίζει μπάλα με το πρόγραμμα «απομονώστε το Ιράν» που έχει υπογράψει η Σαουδική Αραβία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, από τότε που ο σημερινός Εμίρης ανέτρεψε  τον καθοδηγούμενο από τη Σαουδική Αραβία πατέρα του το 1995, η χώρα έχει κατακτήσει την ανεξαρτησία της από τη Σαουδική Αραβία και την έχει καταστήσει σημαία της εξωτερικής της πολιτικής.

Ο άλλος λόγος είναι ότι το Κατάρ και το Ιράν μοιράζονται το μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο – γνωστό στο Κατάρ ως «North Field» και στο Ιράν ως «South Pars».

IRAN-ENERGY-GAS-SOUTH PARS

Στην πραγματικότητα, οι δύο χώρες έχουν εδώ και αρκετό καιρό καλές σχέσεις: τον Μάιο του 2010, για παράδειγμα, σε αντίθεση με τη σκληρή στάση των γειτόνων του Περσικού Κόλπου, ο Εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι ενώνει τις δυνάμεις του με τον πρόεδρο Άσαντ της Συρίας για να υποστηρίξει τις διπλωματικές προτάσεις της Τουρκίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη συνέχεια, το 2014 οι Σαουδάραβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα μετά την πρόταση του Κατάρ να βοηθήσει το Ιράν να αναπτύξει τον αγωγό στην πλευρά του πεδίου φυσικού αερίου North Field / South Pars.

Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πιθανή καταστροφική επίδραση των αποφάσεων των χωρών του Κόλπου που δυσκολεύει τη διαδρομή του αγωγού και θα πρέπει τώρα να εξεταστούν από πού θα περάσει το φυσικό αέριο, πώς θα φτάσει και σε ποιο νόμισμα θα πωληθεί.

Το Κατάρ είχε αρχικά την ελπίδα να κατασκευάσει έναν αγωγό στη Μεσόγειο μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Συρίας και της Τουρκίας. Η εμφύλια σύρραξη στη Συρία έγραψε το τέλος αυτής της πρότασης, αφήνοντας το Κατάρ να αναζητήσει ανατολικότερα στην Ασία – ήδη τους μεγαλύτερους πελάτες του -. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας υποδομής αγωγού φυσικού αερίου στα ανατολικά ελέγχεται από το Ιράν.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στον κόσμο, με την Ιαπωνία να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.

Για το Κατάρ, η αποκοπή του Ιράν θα κόψει τη διασύνδεση, όμως το όφελος για τις ΗΠΑ θα είναι πολλαπλό.images (55)

Το 2012, το Ιράν άρχισε να δέχεται το κινεζικό νόμισμα γουάν για τις πληρωμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακολουθούμενο από τη Ρωσία το 2015.

Εάν αυτό εξαπλωθεί θα μπορούσε να σημάνει κυριολεκτικά την αρχή του τερματισμού της αμερικανικής παγκόσμιας εξουσίας των πετροδολαρίων.

Το δολάριο σήμερα είναι το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, κυρίως επειδή το πετρέλαιο διαπραγματεύεται επί του παρόντος σε δολάρια.

Οι χώρες που αναζητούν συναλλαγματικά αποθέματα ως ασφάλειες κατά των κρίσεων στα δικά τους νομίσματα τείνουν να κοιτούν προς το δολάριο ακριβώς επειδή είναι στην πραγματικότητα «μετατρέψιμο» σε πετρέλαιο, το νούμερο ένα εμπόρευμα παγκοσμίως. Αυτή η παγκόσμια δίψα για δολάρια είναι που επιτρέπει στις ΗΠΑ να εκτυπώνουν ατελείωτα ποσά από αυτά, ουσιαστικά δωρεάν, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ανταλλάξουν για πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες με άλλες χώρες.

αρχείο λήψης (56)

Αυτό είναι γνωστό ως «προνομιακό δικαίωμα». Δηλαδή η ικανότητα οι ΗΠΑ να απορροφούν συνεχώς αυξανόμενα ποσά αγαθών και υπηρεσιών από άλλες χώρες, χωρίς να πρέπει να παρέχουν σε αντάλλαγμα τίποτα ισοδύναμης αξίας. Με τη σειρά του, αυτό το προνόμιο συμβάλλει στη χρηματοδότηση του εντυπωσιακού κόστους της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, η οποία ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ωστόσο, όλο αυτό το σύστημα καταρρέει όταν άλλες χώρες σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο ως κύριο αποθεματικό νόμισμα. Και θα σταματήσουν να το κάνουν αυτό μόλις σταματήσουν οι πετρελαϊκές συναλλαγές σε δολάρια. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ ήταν τόσο επικριτικοί απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν όταν άρχισε να διαπραγματεύεται το ιρακινό πετρέλαιο σε ευρώ.

images (56)

Και, αργά αλλά σίγουρα, αυτή η αλλαγή συμβαίνει ήδη. Το 2012, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει πλέον τις μετοχές της σε δολάρια ΗΠΑ και δύο χρόνια αργότερα η Νιγηρία αύξησε τις συμμετοχές της σε γουάν από 2% σε 7% των συνολικών συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Πολλές άλλες χώρες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, η Κίνα βρίσκεται στη χρυσή αγορά, δημιουργώντας τη δική της χρέωση χρυσού σε γουάν από το 2012, ως μέρος της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης που ονομάζεται «διεθνοποίηση του κινεζικού ομίλου», στοχεύοντας τελικά στο να γίνει το γουάν πλήρως μετατρέψιμο σε χρυσό.

Μόλις συμβεί αυτό, η επιλογή των χωρών που παράγουν πετρέλαιο μεταξύ της εμπορίας πετρελαίου για ολοένα και πιο άχρηστα δολάρια χαρτιού ή για το μετατρέψιμο σε χρυσό κινεζικό νόμισμα θα είναι αναφανδόν υπέρ του δεύτερου.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο για τις ΗΠΑ να τιμωρηθεί προληπτικά το Κατάρ για την ενδεχόμενη πορεία του προς μια κοινοπραξία με το Ιράν για να παρασχεθεί στην Ασία φυσικό αέριο που θα χρεώνεται σε γουάν.

Ο στόχος είναι οι ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου να αποθαρρύνουν το Ιράν να συνεχίσει τις συναλλαγές του σε άλλο νόμισμα πέραν του δολαρίου. Ακριβώς πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι ο Τραμπ και οι Άραβες φίλοι του να προχωρήσουν για να το πετύχουν αυτό μένει να το δούμε, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος αρέσκεται να τονίζει ότι δεν έχει νόημα να χρηματοδοτείς έναν στρατό αν δεν τον χρησιμοποιείς. Και δηλώνει επίσης έτοιμος να τον χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε κρίνει ότι απειλούνται τα αμερικανικά συμφέροντα.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...