Νίκη των γυναικών της Τυνησίας ο νέος νόμος κατά της βίας και της ανισότητας

Πάνω από 20 χρόνια αγώνων στους δρόμους και το κοινοβούλιο απέδωσαν καρπούς με τη θέσπιση νέου νόμου υπέρ της ισότητας των φύλων στην Τυνησία και της προστασίας των γυναικών από σωματική, ψυχολογική, ενδοοικογενειακή και επαγγελματική βία.

Σε μια μελέτη του 2010 της Εθνικής Υπηρεσίας Οικογένειας και Πληθυσμού, το 47% των γυναικών στην Τυνησία ανέφερε ότι είχε πέσει θύμα βίας.

Η νέα νομοθεσία αντιμετωπίζει διάφορες μορφές βίας, καθορίζοντας τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με το Εγχειρίδιο των Ηνωμένων Εθνών όπου τονίζεται ότι «κάθε σωματική, ηθική, σεξουαλική ή οικονομική επιθετικότητα» κατά των γυναικών διώκεται από το νόμο.

Οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν αγωνιστεί για δεκαετίες στην Τυνησία πιέζοντας για αυτού του είδους τις νομοθετικές αλλαγές. Αφού συνεργάστηκαν με τις αρχές για το νέο νόμο εδώ και έξι μήνες, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην σύνταξή του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ψηφίστηκε ενώ πολλοί σηκώθηκαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Τυνησίας στη μέση της εθνοσυνέλευσης.

Με το νέο νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή εντός έξι μηνών, οι άνδρες που επιτίθενται σεξουαλικά σε ανήλικα κορίτσια δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη δίωξη αν παντρευτούν τα θύματά τους.

Αυτό το μέτρο είχε ξεσηκώσει την κατακραυγή του λαού της Τυνησίας όταν ο παρουσιαστής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση Αλά Τσεμπί είχε πει σε μια γυναίκα να παντρευτεί τον βιαστή της. Ακτιβιστές και τηλεθεατές ζήτησαν αμέσως την απόλυση του παρουσιαστή και την κατάργηση του σχετικού νόμου.

img_22483

Με το νέο νόμο, επίσης, αυξάνεται η ηλικία συγκατάθεσης από τα 13 στα 16 χρόνια.

Επιπλέον, οι διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων γυναικών και για τους μισθούς τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 Τυνησιακών δηναρίων (περίπου $ 817 δολαρίων).

_62259431_62258329

Στον δημόσιο τομέα, η σεξουαλική παρενόχληση θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα που θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 5.000 Τυνησιακών δηναρίων (λίγο πάνω από 2.000 δολάρια).

Ο έγγαμος βιασμός τώρα θα ποινικοποιηθεί.

Πριν, οι δικαστές μπορούσαν να αποφασίσουν ότι ο βιασμός στον γάμο δεν ήταν στην πραγματικότητα βιασμός και επομένως δεν ήταν έγκλημα. Τώρα και ο συζυγικός βιασμός αντιμετωπίζεται ως βιασμός, χωρίς περιθώριο αμφιβολίας.

39864444_303

Επιπλέον, οι νομοθέτες φρόντισαν ώστε ο νέος νόμος να ορίζει σαφώς την ευθύνη στα διάφορα υπουργεία της Τυνησίας για την πρόληψη και τη σωστή διαχείριση των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών.

andi-ma-n9olek-ala-chebbi

Τα νοσοκομεία και τα σχολεία σύντομα θα γίνουν χώροι ευαισθητοποίησης, ώστε η νεότερη γενιά της Τυνησίας να είναι πλήρως ενήμερη στο θέμα. Οι αστυνομικοί, οι δικαστές και άλλοι υπάλληλοι και δημόσιοι υπάλληλοι θα επαναεκπαιδευθούν.

Αν και ο νόμος είναι πρωτοποριακός, ορισμένοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι είναι μόνο μια μάχη στον αγώνα για πραγματική ισότητα. «Ο νόμος αυτός αφορά μόνο τη βία και αποτελεί μόνο μέρος του έργου μας. Για να πετύχουμε την ισότητα στην Τυνησία, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών» λένε.

Η οργάνωση «Human Rights Watch» ανακοίνωσε ότι ο νέος νόμος είναι σημαντικό επίτευγμα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της ότι δεν προχωρεί αρκετά, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες της Τυνησίας εξακολουθούν να μην μπορούν να παντρευτούν μη μουσουλμάνους άνδρες.

Επίσης οι γυναίκες στις περιπτώσεις κληρονομιάς λαμβάνουν μόνο το μισό από αυτό που αντιστοιχεί στους άνδρες.

Ανεξάρτητα από τους περιορισμούς του πάντως ο νέος νόμος σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την πρόοδο στην κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών όχι μόνο στην Τυνησία αλλά στον αραβικό κόσμο γενικότερα.

Κωδικοποιεί τη βία κατά των γυναικών σε συγκεκριμένα και αξιόποινα εγκλήματα μετά από χρόνια αδικίας, όπου το νομικό σύστημα της Τυνησίας αποτύγχανε ή συνειδητά άφηνε χωρίς προστασία το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...