Αστυνομική βία κατά μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Σύμφωνος με την καταστολή «αλλά χωρίς καταχρήσεις» εμφανίστηκε με χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας σε συνέντευξη για τα γεγονότα στο στρατόπεδο της Μόριας την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017.

Από τον Θράσο Αβραάμ

Σχετικά με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δείχνουν ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής αλλά και τις μαρτυρίες για ξυλοδαρμό προσφύγων μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ο υπουργός έριξε το «μπαλάκι» στην αστυνομία επιχειρώντας να δικαιολογήσει εν μέρει τη στάση της. Συγκεκριμένα δήλωσε «η αστυνομική βία είναι κάτι για το οποίο θα απαντήσει η Αστυνομία. Είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην αστυνομική βία χωρίς λόγο»!

Από αυτές τις δηλώσεις και από την προσπάθεια συγκάλυψης που με μεθοδικό τρόπο επιχειρείται γίνεται πλέον σαφές ότι υπήρχαν εντολές από την πολιτική ηγεσία για τη χρησιμοποίηση βίας εναντίον των προσφύγων.

CPCQC1NWUAAIgZF

Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν τα περιστατικά βιαιοπραγιών από μεριάς της αστυνομίας.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Διεθνής Αμνηστία επιπλέον συνέλεξε εκτενείς μαρτυρίες από τρεις αιτούντες άσυλο, που δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν, και η κάθε μαρτυρία περιγράφει πώς η αστυνομία απείλησε και πέταξε στο έδαφος μία εμφανώς έγκυο γυναίκα αιτούσα άσυλο από τη Νιγηρία».

20479897_2004127096469311_340573936997558521_n

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της η Διεθνής Αμνηστία τονίζει: «Πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι κατά την άφιξή τους στο αστυνομικό τμήμα, οι αστυνομικοί τους έβαλαν πλαστικές χειροπέδες στα χέρια τους και τις τράβηξαν πολύ σφιχτά, προκαλώντας τους έντονο πόνο. Οι ίδιοι περιέγραψαν επίσης πως έπρεπε να κάθονται στο πάτωμα του αστυνομικού τμήματος για διάστημα πέντε έως έξι ωρών με τα χέρια πίσω από την πλάτη τους, πράγμα το οποίο ενέτεινε τον πόνο τους. Κάποιοι από αυτούς έδειξαν στη Διεθνή Αμνηστία τα ορατά σημάδια γύρω από τους καρπούς τους, τα οποία είπαν ότι συνδέονταν με το γεγονός ότι ήταν σφιχτές οι χειροπέδες τους και είπαν ότι κατά τη διάρκεια που παρέμειναν με χειροπέδες, καθισμένοι στο πάτωμα, δεν τους προσφέρθηκε τροφή ή νερό και δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν την τουαλέτα».

lesbos-refugees-police-sun
Κάποιοι περιέγραψαν ξυλοδαρμούς από αστυνομικούς που μπορεί να ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

Ο Β., ένας αιτών άσυλο περίπου 20 χρονών, δήλωσε ότι ο καρπός του ράγισε όταν τον χτύπησαν οι μονάδες καταστολής κατά τη σύλληψή του και ως αποτέλεσμα, με τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες πίσω από την πλάτη του, του προκλήθηκε αφόρητος πόνος:«…έβαλαν πλαστικές χειροπέδες … μας πονούσε πολύ και μερικά άτομα ούρησαν πάνω τους. Ήμουν … με τις πλαστικές χειροπέδες και είχα σπασμένο καρπό…»
Δύο από τους ερωτηθέντες αιτούντες άσυλο κατήγγειλαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση στα κελιά του αστυνομικού τμήματος της Μυτιλήνης:

Ο D., αιτών άσυλο, περίπου 20 χρονών, δήλωσε: «…ήμουν ακόμα δεμένος με πλαστικές χειροπέδες …. Υπήρχαν έξι αστυνομικοί και άρχισαν να με χτυπούν … Ένας αστυνομικός είπε ‘όχι εδώ’ και με πήραν στο τέλος του διαδρόμου … Με χτύπησαν με τα γκλομπ τους και με τις γροθιές τους … πονάω …».Ο F., είπε ότι «…με χτύπησε ένας αστυνομικός με τις γροθιές του στο κεφάλι τρεις φορές…». Παρά τους τραυματισμούς τους, οι αιτούντες άσυλο που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία από το αστυνομικό τμήμα, δήλωσαν ότι παρόλο που ζήτησαν ιατρική βοήθεια για τους τραυματισμούς τους, η αστυνομία καθυστέρησε να τους παραπέμψει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης είδαν ανοιχτές πληγές στο σώμα ενός από τους ερωτηθέντες, ενώ ένα άλλο άτομο είχε το χέρι του σε γύψο. Οι συνεντευξιαζόμενοι δήλωσαν ότι οι τραυματισμοί τους είναι αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.»

Δεκατέσσερις μέρες έχουν περάσει και έχουν βγει στη δημοσιότητα βίντεο, φωτογραφίες όπως επίσης έχουν γίνει γνωστές μαρτυρίες για κακουργηματικές παράνομες πράξεις των αστυνομικών οργάνων αλλά κανείς ούτε από τη δικαιοσύνη ούτε από το υπουργείο δεν έχει διατάξει έρευνα για να εξεταστούν όλα αυτά. Ας ελπίσουμε ότι η παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας να λειτουργήσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...