Ανοιχτή πρόσκληση για ξένη παρέμβαση και πραξικόπημα από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Στις 16 Ιουλίου η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας πραγματοποίησε ένα «δημοψήφισμα» στο οποίο κάλεσε τους υποστηρικτές της να απορρίψουν συμβολικά και εκ των προτέρων την πρόσφατα εκλεγμένη Συντακτική Συνέλευση, να απευθύνουν έκκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα και να υποστηρίξουν μια λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Ας δούμε, όμως, και τον τρόπο με τον οποίο το πρακτορείο «Αssociated Press» αναφέρθηκε στην προσέλευση των πολιτών στις κάλπες:

«Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι 7,6 εκατομμύρια πολιτών της Βενεζουέλας συμμετείχαν στο συμβολικό δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτήρισε μια εσωτερική δημοσκόπηση που δεν έχει σχέση με τη χώρα».

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο γεγονός ότι οι πολίτες ήταν ελεύθεροι να ψηφίζουν περισσότερες από μία φορές, ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κανένας εκλογικός κατάλογος και ότι δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος επειδή όλα είχαν καεί στο τέλος της ημέρας, από την αντιπολίτευση.

Αντίθετα, οι εκλογές της περασμένης Κυριακής είχαν το πλήρες βάρος των εκλογικών αρχών πίσω από αυτές, πάνω από 12.000 κέντρα ψηφοφορίας και 24.000 εκλογικούς καταλόγους και την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Venezuela-food-crisis-1015717

Το κύριο εμπόδιο ήταν η βία της αντιπολίτευσης και έτσι δημιουργήθηκαν πρόσθετα κέντρα ψηφοφορίας, όπως το περίπτερο «Caracas Poliedro», για άτομα που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις γειτονιές τους εξαιτίας των συγκρούσεων. Οι φωτογραφίες έδειξαν ότι οι ουρές των ψηφοφόρων ήταν μεγάλες από νωρίς το πρωί και ο χρόνος της ψηφοφορίας παρατάθηκε για να ψηφίσουν όλοι.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε πώς το σύστημα ψηφοφορίας της Βενεζουέλας είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο και αδιάβλητο. Οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν μηχανές ψηφοφορίας με τη χρήση των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, επιλέγουν την ψήφο τους ηλεκτρονικά που στη συνέχεια εκτυπώνεται.

Ο ψηφοφόρος ελέγχει να δει αν ταιριάζει με την ψήφο που επέλεξε και τοποθετεί στη συνέχεια το χαρτί εκτύπωσης στην κάλπη.

Μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος των κέντρων ψηφοφορίας για να εξασφαλιστεί ότι η έντυπη ψηφοφορία ταιριάζει με το ηλεκτρονικό αποτέλεσμα με περιθώριο απόκλισης μέχρι 0,1%.

venezuela-referendum_kuma759

Συγκεκριμένα, μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ των συνολικών ψήφων, χαρτιού και ηλεκτρονικών, θα ξεχωρίσει αμέσως. Και παρόλα αυτά, το «Associated Press» ανέφερε την προσέλευση της περασμένης Κυριακής:

«Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα ανακοίνωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ότι η συμμετοχή ήταν 41,53% ή αλλιώς 8.089.320 άτομα. Τα μέλη της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ψήφισαν μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων εκλογείς και μια ανεξάρτητη ανάλυση υπολόγισε τον αριθμό στα 3,6 εκατομμύρια ψηφοφόρων».

Με βάση τι, ακριβώς; Αν έχουν αποδείξεις, πρέπει να τις παρουσιάσουν.

Κάποιες εικόνες κενών κέντρων ψηφοφορίας σε κάποιες γειτονιές, οι οποίες σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζουμε θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί την προηγούμενη μέρα και δεν αποδεικνύουν τίποτα.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έχασε τη λαϊκή ψήφο επειδή τρία εκατομμύρια παράνομες μετανάστες ψήφισαν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έλεγξαν και απέρριψαν την άγρια απαξίωση. Αλλά προφανώς αυτή η στάση δεν τηρείται απέναντι στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Ο ανεκδιήγητος «Guardian», ο οποίος έχει σηκώσει το λάβαρο της προπαγάνδας τις τελευταίες ημέρες, άφησε απλώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να περιγράψει τα γεγονότα της Κυριακής στη Βενεζουέλα και ενστερνίστηκε τις εκτιμήσεις μιας επενδυτικής τράπεζας της Νέας Υόρκης και μιας εταιρίας δημοσκοπήσεων της Βενεζουέλας.

«Βασισμένοι σε έρευνες από 110 κέντρα ψηφοφορίας [από τα συνολικά 12.000], που διενεργήθηκαν από την επενδυτική τράπεζα της Νέας Υόρκης «Torino Capital» και μια εταιρεία δημοσκοπήσεων της Βενεζουέλας εκτιμάται ότι ψήφισαν 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα …».

6153FC81-F34E-43C5-9A3B-CF7A46EB0A7B_w1023_r1_s

Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε το μέγεθος του δείγματος, το περιθώριο σφάλματος, τα κέντρα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν και με ποια κριτήρια αξιολογήθηκαν. 

Η μακρά ιστορία της αντιπολίτευσης να καταγγέλλει απάτες και να παρουσιάζει κατασκευασμένα στοιχεία (ή καθόλου) καθιστά επίσης πολύ δύσκολο να πιστέψουμε αυτές τις αξιώσεις.

 

Μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα απαλλαγεί από την κυβέρνηση σε έξι μήνες. Μετά τις διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο του 2016, και πάλι είπαν ότι το τέλος ήταν κοντά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, η Βενεζουέλα αντιμετώπισε ένα φοβερό κύμα βίας, που έχει ήδη οδηγήσει σε περισσότερους από 100 θανάτους μαζί με λεηλατημένα σχολεία, καμένα δημόσια κτίρια, κατεστραμμένα μέσα μαζικής μεταφοράς και άδεια νοσοκομεία.

Τα κυριότερα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, απλά, συμμετέχουν στο τρέχον ρεύμα καταγγελιών της κυβέρνησης Μαδούρο. Έχουν «ζωγραφίσει» την εικόνα ενός δικτάτορα που βρίσκεται σε σύγκρουση με τους δημοκράτες της αντιπολίτευσης.

170802_INNTER_VenViolence.jpg.CROP.promovar-mediumlarge

Αλλά τα στατιστικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτή την αφήγηση, ειδικά όταν πρόκειται για εκείνους που έχουν σκοτωθεί.

Όταν ο αριθμός αυξήθηκε σε 39, μια αρχική έκθεση ανέφερε ότι μόνο τέσσερις νεκροί προέρχονταν από τις δυνάμεις ασφαλείας.  Οι υπόλοιποι είχαν πεθάνει σε λεηλασίες ή πυροβολισμούς στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης. Μια άλλη εκτίμηση σημείωνε ότι το 60% των νεκρών δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις συγκρούσεις.

Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σύμφωνοι με τις εκτιμήσεις που αποδίδουν τις περισσότερες από τις δολοφονίες σε ελεύθερους σκοπευτές που συνδέονται με την αντιπολίτευση. Οι πιο πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους εν μέσω βανδαλισμού ή εκκαθαρίσεων λογαριασμών.

Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες καταγγελίες για εισβολές παραστρατιωτικών ομάδων που συνδέονται με τη Δεξιά. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλο μέρος της βίας απολαμβάνει τοπική προστασία από τους δήμους που διοικούνται από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Άλλοι λένε ότι μέσα στις πορείες αντιπολίτευσης υπάρχουν περίπου 15.000 άτομα εκπαιδευμένα ως «ομάδες σοκ». Χρησιμοποιούν μπαλτάδες, ασπίδες και αυτοσχέδια όπλα για να δημιουργήσουν ένα χαοτικό κλίμα.

venezuela-riots

Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στα επεισόδια ενισχύει την ιδέα του πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κλασσικές διαταραχές όπως αυτές που οδήγησαν στο πραξικόπημα του Πινοσέτ, προσπαθούν να απομακρύνουν τον πρόεδρο Μαδούρο μέσω του εκφοβισμού της κοινωνίας.

Επαναλαμβάνουν ότι επιχειρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, προκειμένου να προχωρήσουν σε θεσμικό πραξικόπημα παρόμοιο με εκείνο που πραγματοποιήθηκε στην Ονδούρα (2009), στην Παραγουάη (2014) ή στη Βραζιλία (2016).

Ελπίζουν να επιβάλουν την εξουσία τους με τη βία και να την επικυρώσουν αργότερα με εκλογές.

Η Δεξιά όμως στη Βενεζουέλα στερείται της στρατιωτικής δύναμης που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, προσπαθεί να αναδημιουργήσει μια τέτοια παρέμβαση με συγκρούσεις, πυρπολώντας αστυνομικούς σταθμούς ή ακόμη και πολεμώντας στους δρόμους.

Οι ενέργειες της αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν φασιστικές μεθόδους που χρηματοδοτούνται από τα πιο βίαια ρεύματα του αντι-τσαβισμού.

Ο ηγέτης της Λεοπόλντο Λόπεζ δεν είναι κάποιος αθώος πολιτικός. Κάθε δικαστήριο που θα λειτουργούσε σύμφωνα με το κράτος δικαίου θα τον είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης πολλών ετών για την ποινική του ευθύνη σε σωρεία εγκλημάτων.

170504043616-leopoldo-lopez-proof-of-life-full-169

Η Δεξιά προωθεί ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου και καλεί για ξένη παρέμβαση ενώ διαπραγματεύεται με τις τράπεζες τη διακοπή της πρόσβασης της χώρας στην πίστωση. Ελπίζει να διώξει τον Μαδούρο για να θάψει τον Chavismo.

Παίρνει θέσεις μάχης στους δρόμους και υπολογίζει στην κατάκτηση της κοινής γνώμης με τη βοήθεια των ξένων ΜΜΕ και την κατάρρευση της οικονομίας.

Αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενα εμπόδια. Η επικράτηση της βίας στις πορείες της αλλοιώνει την πλειοψηφία εκείνων που είναι δυσαρεστημένοι και φθείρει τους δικούς της διαδηλωτές. Όπως έκανε το 2014, η απόρριψη των φασιστών υπονομεύει ολόκληρη την αντιπολίτευση.

Η μπουρζουαζία στη Βενεζουέλα υποκινεί το πραξικόπημα με την περιφερειακή υποστήριξη των νεοφιλελεύθερων ηγετών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής όπως οι Μάκρι, Τέμερ, Σάντος και Πένια Νιέτο.

Για μήνες έχει προωθήσει ένα αποσταθεροποιητικό σχέδιο, αλλά απέτυχε.

Όταν ένα πραξικόπημα βρίσκεται στον ορίζοντα, είναι απαραίτητο να ξεχωρίσουμε όσους ευθύνονται για την κρίση. Εκείνοι που προκαλούν καταστροφή δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους που είναι ανίσχυροι να επιλύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Βενεζουέλας.

Τα σφάλματα που διαπράχθηκαν από τον Μαδούρο είναι πολυάριθμα και αδικαιολόγητα, αλλά εκείνοι που είναι ένοχοι της παρούσας ζημίας είναι οι καπιταλιστές.

Τα λάθη της κυβέρνησης Μαδούρο έχουν αποδειχθεί στο αδύναμο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, στο απαράδεκτο εξωτερικό χρέος ή στην έλλειψη ελέγχου των τιμών και του λαθρεμπορίου. Αλλά η κατάρρευση της οικονομίας προκλήθηκε από τους πλούσιους που χειραγωγούν τα νομίσματα, πυροδοτούν τον πληθωρισμό, χειρίζονται εισαγόμενα αγαθά και περιορίζουν την προμήθεια βασικών αγαθών στη Βενεζουέλα.

Όπως κάθε κυβέρνηση υπό επίθεση από τη Δεξιά, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει καταφύγει στην αυτοάμυνα. Τα ΜΜΕ καταγγέλλουν αυτήν την αντίδραση με ασυνήθιστη υστερία. Έχει απλώς υιοθετήσει μέτρα ασφαλείας σε απάντηση της αγριότητας της αντιπολίτευσης.

Ο Μαδούρο κατευθύνει την καταστολή ενάντια στην σκληρή βία και όχι εναντίον του λαού. Δεν έχει νόημα να τον συγκρίνουμε με τον Καντάφι ή τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Η σύγκρουση μεταξύ Καπρίλες-Λόπεζ και Μαδούρο μοιάζει με την αντιπαράθεση του Πινοσέτ με τον Αλιέντε, του Λονάρντι με τον Περόν ή πιο πρόσφατα του Τέμερ με την Ντίλμα.

 

Όποια και αν είναι τα ερωτήματα για τον Μαδούρο, το αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα θα καθορίσει το άμεσο πεπρωμένο ολόκληρης της περιοχής. Εάν οι αντιδραστικοί θριαμβεύσουν, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σενάριο ήττας και ένα αίσθημα ανικανότητας. Το τέλος του προοδευτικού κύκλου θα είναι ένα γεγονός και όχι ένα θέμα αξιολόγησης μεταξύ των κοινωνικών επιστημόνων.

Η δεξιά το γνωρίζει αυτό και για το λόγο αυτό εντείνει τις εκστρατείες εναντίον των διανοουμένων που υπερασπίζονται τον Τσαβισμό- Chavismo.

Κανείς δεν θα ισχυριζόταν ότι οι μάζες της Βενεζουέλας βρίσκονται στην εξουσία σήμερα, αλλά τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν δει να έρχονται πιο κοντά από ποτέ. Οι εχθροί τους βρίσκονται στους δρόμους, καίνε και λεηλατούν στο όνομα της υπεροχής τους και γνωρίζουμε ακριβώς τι θα κάνουν εάν πετύχουν.

Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η εμβάθυνση και η ριζοσπαστικοποίηση της μπολιβαριανής διαδικασίας μέσω της επέκτασης του ριζοσπαστικού δημοκρατικού σοσιαλισμού που ενσωματώνεται στις κοινότητες βάσης της Βενεζουέλας, οι οποίες συμβάλλουν στην υπέρβαση των οικονομικών αντιφάσεων του πετρελαιο-κράτους ενώ διευρύνουν τη συμμετοχική πολιτική συνείδηση.

Η μόνη διέξοδος από την κρίση της Βενεζουέλας σήμερα βρίσκεται αποφασιστικά στην Αριστερά: όχι στην ουδετερότητα ούτε στο «que se vayan todos» («ας πάνε όλοι»), αλλά στην οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής εναλλακτικής που θα προκύψει είτε από την κυβέρνηση Μαδούρο είτε χωρίς αυτόν, αν είναι απαραίτητο.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...