Διεθνής κατακραυγή για τους βασανισμούς προσφύγων από Τούρκους στρατιώτες

Νέο αποτρόπαιο βίντεο που δείχνει Τούρκους στρατιώτες να βασανίζουν, να κακοποιούν και να εξευτελίζουν πρόσφυγες από τη Συρία, που μόλις είχαν περάσει τα σύνορα, ήρθε στη δημοσιότητα ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το νέο περιστατικό βίας κατά Σύρων προσφύγων συνέβη σε στρατιωτικό φυλάκιο της Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, από τέσσερις στρατιώτες που αφού χτύπησαν και κλότσησαν νέους άνδρες από τη Συρία, τους ανάγκασαν να φορέσουν γυναικεία εσώρουχα.

«Θα έρθετε ξανά στην Τουρκία;» τους ρώταγαν ενώ τους χτυπούσαν. «Να μείνετε στη χώρα σας» τους φώναζαν.

42EFB50B00000578-4758126-image-a-70_1501778095268

 

Το βίντεο, ελήφθη από έναν στρατιώτη που συμμετείχε και μοιράστηκε ευρέως σε απευθείας σύνδεση μετά την αποστολή του σε κάποιον γνωστό του στη Γερμανία. Μια εβδομάδα μετά, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει το εμπλεκόμενο προσωπικό και οι στρατιώτες που έλαβαν μέρος στους βασανισμούς έχουν συλληφθεί.

1411495228072_wps_1_epa04413572_Turkish_genda

Οι τέσσερις πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, εξετάστηκαν από ιατρική ομάδα και απελάθηκαν, ανέφερε, επίσης, το τουρκικό επιτελείο στρατού.

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία κατά την εξάχρονη σύγκρουση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησε βίντεο και δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από ξυλοδαρμούς προσφύγων ενώ συνολικά, 163 πρόσφυγες -συμπεριλαμβανομένων 15 γυναικών και 31 παιδιών- υπολογίζεται ότι πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές ή σκοτώθηκαν από τουρκικά πυρά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Άγκυρα αμφισβητεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πολλοί μιλούν για ρατσιστικό μίσος κατά των Σύρων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δολοφονία τον περασμένο μήνα μιας εγκύου γυναίκας με λιθοβολισμό, μετά το βιασμό της. Οι δράστες σκότωσαν επίσης τον γιο της ηλικίας μόλις 10 μηνών.

Δύο άνδρες – που φέρεται να υποκινούνταν από διαφορές που είχαν με τον σύζυγο της γυναίκας – συνελήφθησαν για αυτές τις δολοφονίες.

1411916305194_wps_32_Turkish_military_forces_o

Σχεδόν 500.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και 14 εκατομμύρια – ο μισός πληθυσμός της χώρας- έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...