Στις 10 πιο επικίνδυνες χώρες για τις τουρίστριες συγκαταλέγεται η Τουρκία

Άρθρο του περιοδικού «Forbes» δίνει την χαριστική βολή στον ήδη προβληματικό τουριστικό τομέα της Τουρκίας και βλάπτει τη διεθνή εικόνα της χώρας, καθώς την εντάσσει στη μαύρη λίστα με τους 10 πιο επικίνδυνους προορισμούς στον κόσμο, για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες.

Το άρθρο, το οποίο κατέταξε την Τουρκία ένατη, βασίστηκε σε αξιολογήσεις της Trip.com που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, προσθέτοντας πληροφορίες από προειδοποιήσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ιστοσελίδα του Trip.com ενώ γενικά χαρακτηρίζει την Τουρκία κακή, παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτα θετικές αναφορές για τουριστικά αξιοθέατα και για την Κωνσταντινούπολη – την οποία χαρακτηρίζει ως την πλέον φθηνή πόλη της Ευρώπης για να μείνει κάποιος- από αρκετούς άντρες και γυναίκες.

Το άρθρο του «Forbes» έπληξε την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας και τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του AKP πέρασαν στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα θλιβερό και αναξιόπιστο. Η εφημερίδα «Hurriyet» έγραψε ότι η ιστορία αυτή είχε προκαλέσει μια ευρεία αντίδραση στην Τουρκία, χωρίς να διευκρινιστεί η ακριβής φύση αυτής της αντίδρασης ή να εξηγήσει που εστιάζονται οι ενστάσεις των διαφωνούντων.

Η ένατη θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία καθορίστηκε με βάση ψήφους χρηστών και δίπλα περιλαμβάνεται η σημείωση-προειδοποίηση: «Πρόσεξε σε αυτές τις χώρες το όχι δεν σημαίνει όχι…»

389d0be5a3af750af29bc792c27a4ea2--rooftops-travel-tips

Στο ίδιο άρθρο παρατίθενται κάποιες συμβουλές για να είναι ασφαλές το ταξίδι στην Τουρκία, όπως να σκεπάζονται οι γυναίκες στα τζαμιά, να επισκέπτονται τα χαμάμ μόνο την ημέρα, να ανεβαίνουν σε ταξί μόνο σε φωτεινά και με κόσμο μέρη, να χρησιμοποιούν μικρής αξίας χαρτονομίσματα και τέλος υπενθυμίζεται πως συχνά συμβαίνουν επιθέσεις.

Οι 10 χώρες στην κατάταξη έχουν ως εξής:

1.     Αίγυπτος

2.     Μαρόκο

3.     Τζαμάικα

4.     Ινδία

5.     Περού

6.     Μπαχάμες

7.     Κολομβία

8.     Εκουαδόρ

9.     Τουρκία

10. Γουατεμάλα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας επισκέφτηκαν τη χώρα σχεδόν 36 εκατομμύρια τουρίστες το 2014, με τον αριθμό αυτόν να πέφτει περίπου 200.000 τον επόμενο χρόνο.

Το 2016, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών υποχώρησε σχεδόν στα 25,3 εκατομμύρια και η τάση συνεχίζει να είναι πτωτική και φέτος. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, αναφέρθηκε ότι λίγο πάνω από 11 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Την 1η Αυγούστου, το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με το άρθρο του «Forbes» λέγοντας ότι περιλάμβανε εσφαλμένες αντιλήψεις που «στόχευαν την Τουρκία για κάποιο χρονικό διάστημα». Το υπουργείο κατηγόρησε το περιοδικό ότι βασίζεται σε βολιδοσκοπήσεις και εικασίες και όχι σε γεγονότα για να απεικονίσει την Τουρκία ως έναν επικίνδυνο προορισμό για τις γυναίκες και να επηρεάσει τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα βλέπει τη χώρα.

Ωστόσο, η δήλωση που παρουσίασαν τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του ΑΚΡ ως «σοβαρή απάντηση από το υπουργείο στο Forbes» δεν παρείχε στοιχεία για την αντιμετώπιση των επιχειρημάτων του «Forbes» ή για να διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους.

αρχείο λήψης (11)

Η κατάταξη του «Forbes» έρχεται μετά από μια δεκαετία πολιτικών του AKP που στην ουσία ωθούν τις γυναίκες έξω από τους δημόσιους χώρους.

Το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του κυβερνώντος κόμματος θα έλεγε ότι η θέση μιας καλής γυναίκας βρίσκεται στο σπίτι – εκτός αν η γυναίκα τυχαίνει να εργάζεται για το ΑΚΡ ή για άλλες θρησκευτικές υποχρεώσεις. Οι προσπάθειες εξισλαμισμού της κοινωνίας και η σχετική ρητορική του κόμματος έχει διευρύνει την ανισότητα των φύλων στην Τουρκία.

Για πάνω από μια δεκαετία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Τουρκία έχουν πει στις γυναίκες να παντρευτούν το συντομότερο δυνατόν, να μην αναζητήσουν ποτέ τους διαζύγιο, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, να μην φορούν μακιγιάζ ή να μην γελούν μέσα σε κόσμο.

DGEa4DRXsAADvHK

Η πίεση έχει γίνει τόσο έντονη ώστε το hashtag #Kiyafetimekarisma (Αφήστε το ντύσιμο μου) ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μέρες και υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες σε μεγάλες πόλεις που απαιτούσαν την ελευθερία να μπορούν να ντύνονται οι γυναίκες όπως θέλουν χωρίς να γίνονται στόχοι επιθέσεων.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...