Η πυρηνική απειλή 72 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 72 χρόνια από τον εγκληματικό βομβαρδισμό στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που δεν ήταν απαραίτητος για τη λήξη του πολέμου, καθώς η Γερμανία είχε ήδη παραδοθεί και η Ιαπωνία ζητούσε ειρήνη.

Ήταν το βάναυσο πρελούδιο για τον Ψυχρό Πόλεμο που θα ακολουθούσε και για να αναδειχθούν οι ΗΠΑ ως η αδιαμφισβήτητη μεταπολεμική υπερδύναμη.

Destruction_Dome_Corbis

Αυτή την εβδομάδα είναι επίσης η επέτειος ενός μηνός της πρώτης προσωπικής συνάντησης των προέδρων Τραμπ και Πούτιν στο Αμβούργο στις 7 Ιουλίου στο περιθώριο των συναντήσεων της Ομάδας των G20.

Αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου εξελίσσεται ο νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, των κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων, θα πίστευε κανείς ότι θα χαιρόμασταν με την προοπτική αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.images (21)

Για το λόγο αυτό ήταν άλλωστε τα πυρηνικά στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, καθώς όσο αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων, αυξάνεται και η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου.

Κατά τη διάρκεια των μακρών συνεντεύξεων του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Όλιβερ Στόουν του έδειξε την ταινία «Dr. Strangelove» (γνωστή και ως S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα ή Πώς έμαθα να πάψω να ανησυχώ και να αγαπώ τη βόμβα) που ο Πούτιν δεν είχε δει ποτέ.

Δεν ήταν μία τυχαία ταινία, αλλά το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και η ειρωνεία της στιγμής που κάτι τέτοιο συμβαίνει, με το σκάνδαλο ενός νταή προέδρου όπως ο Τραμπ να ρίχνει το βαρύ του σύννεφο στις ισορροπίες των κρατών με πυρηνικά. Ήταν κάτι που ξεπερνούσε και τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Κάτι που ξεπέρασε ακόμα κι έναν προβοκάτορα κινηματογραφιστή όπως δηλώνει περήφανα ο Όλιβερ Στόουν.

960

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι με την ταινία αυτή κατάλαβε, μεταξύ άλλων, μια τεχνική αλήθεια με την απεικόνισή της αποφράδας ημέρας Doomsday. Δηλαδή, όπως είπε ο Πούτιν, όσο τα πυρηνικά όπλα αυξάνονται όλο και πιο δύσκολα υπόκεινται σε έλεγχο κάθε μέρα.

Αυτό άλλωστε φάνηκε καθαρά και στα δύο πυρηνικά δυστυχήματα που έγιναν στο Τσέρνομπιλ και τη Φουκουσίμα. Η πυρηνική απειλή είναι διαρκής και δεν περιορίζεται στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης ή ενός πολέμου. 

αρχείο λήψης (12)

Υπό το βάρος του Russiagate του σκανδάλου ανάμιξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, που καταρρέει, όπως όλα δείχνουν ελλείψει στοιχείων και απτών αποδείξεων, πολλοί είχαν συμβουλεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην συναντηθεί με τον Πούτιν, αυτός ωστόσο δεν τους άκουσε.

Ο Στίβεν Κοέν ομότιμος καθηγητής της Ρωσικής Ιστορίας στο Princeton και το NYU και ένας από τους λίγους που ήταν υπέρ αυτής της συνάντησης συνόψισε τα τέσσερα βασικά επιτεύγματα της ως εξής:

Ο συμβολισμός της συνάντησης των δύο προέδρων, η χειραψία και η επίδραση στην αμερικανική κοινή γνώμη που δείχνει στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να αισθάνονται φιλικά προς τη Ρωσία και ότι ο Πούτιν είναι νόμιμος. Ακόμη η συμφωνία συνεργασίας των δύο στη Συρία εναντίον των τρομοκρατικών δυνάμεων, όχι μόνο με τους περιορισμένους τρόπους που ανακοινώθηκαν αλλά και με πιο επεκτατικούς τρόπους, πράγμα που σημαίνει ότι συμφώνησαν να παραμείνει ο πρόεδρος Άσαντ τουλάχιστον μέχρι την πλήρη νίκη επί του ISIS.

Επιπλέον η δημιουργία ενός διμερούς αμερικανικού-ρωσικού καναλιού για τη διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης του ουκρανικού πολιτικού πολέμου, παρακάμπτοντας ή μειώνοντας έτσι τον ρόλο που διαδραμάτισαν μέχρι στιγμής η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό και τέταρτον συμφωνία για τους τρόπους περιορισμού των κινδύνων της τεχνολογίας στον κυβερνοχώρο στις διεθνείς υποθέσεις και την εξωτερική πολιτική. (κυρίως τους τρόπους με τους οποίους οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πυρηνική ασφάλεια και στις δύο πλευρές).

Το ζήτημα αν η συνάντηση αυτή θα έχει διεθνείς συνέπειες παραμένει ανοικτό.

Ο Τράμπ και ο Πούτιν εξακολουθούν να είναι οι λιγότερο αξιόπιστοι ηγέτες παγκοσμίως που δεν καταφέρνουν μέχρι τώρα να ελέγξουν την κατάσταση στη Συρία, αποτυγχάνουν να επιλύσουν την κρίση στην Ουκρανία και γενικά δεν έχουν πολλά για να καυχηθούν, 72 χρόνια μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας και με τη Βόρεια Κορέα να συνεχίζει τις πυραυλικές δοκιμές.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών ατομικών βομβών και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...