Το τέλος του βρώμικου πολέμου της CIA στη Συρία

Όταν θα γραφτεί η οριστική ιστορία του πολέμου στη Συρία, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη χρηματοδότηση, την κατάρτιση και τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών ομάδων θα αποτελέσει αναγκαστικά ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο μαζί με τη δράση των πρακτόρων της CIA.

Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι η CIA τερματίζει το πρόγραμμά της για τη στήριξη των λεγόμενων «μετριοπαθών επαναστατών» στη Συρία – που εκτιμάται ότι κόστισε στους φορολογούμενους των ΗΠΑ πάνω από ένα δισεκατομμύριο $ δολάρια και βοήθησε στη διαιώνιση μιας σύγκρουσης στην οποία έχασαν τη ζωή τους 400.000 άνθρωποι – έγινε πρόσφατα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που μια πολυεθνική εταιρία ανακοινώνει τον τερματισμό ενός αποτυχημένου επιχειρηματικού εγχειρήματός της στο εξωτερικό.

Δεν έγινε καμία αναφορά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα είχε αναληφθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

hqdefault (2)

Δεν αναφέρεται ούτε το γεγονός ότι στηρίχθηκε σε μια εξέγερση που την προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό άνθρωποι εκτός Συρίας, οι οποίοι κατά τα τελευταία έξι χρόνια εγκαταστάθηκαν στη χώρα, όχι κινούμενοι από την επιθυμία εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στη χώρα αυτή, αλλά για την επιβολή θρησκευτικής και πολιτισμικής τυραννίας.

Φανταστείτε, για μια στιγμή, τι θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα.

Φανταστείτε εάν η μυστική υπηρεσία FSB της Ρωσίας είχε δημιουργήσει και δρομολογήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, για την υποστήριξη μιας ένοπλης εξέγερσης που κυριαρχείται από θρησκευτικούς εξτρεμιστές με μεθόδους βασανισμού, υποδούλωσης γυναικών και κομματιάζοντας τα κεφάλια των ανθρώπων – στόχος της οποίας ήταν η ανατροπή της κοσμικής κυβέρνησης και του πολυεθνικού κράτους – φανταστείτε ποια θα ήταν τότε η αντίδραση στις δυτικές πρωτεύουσες.

Η οργή θα ήταν εξωπραγματική – και δικαιολογημένα.

Και όσο για αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Δύση έχει στηρίξει μόνο μετριοπαθείς φανατικούς που κόβουν κεφάλια στην Συρία, αυτή είναι μια απίστευτη διάκριση την οποία ο συριακός λαός δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να αναγνωρίσει.

Σε ένα άρθρο των «New York Times» σχετικά με αυτή την ιστορία πληροφορούμαστε πως «όταν οι μαχητές που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA διέσχισαν τη Συρία, οι πράκτορες της CIA δυσκολεύονταν να τους ελέγξουν».

Τα όπλα της CIA κατέληξαν σε μαχητές του Μετώπου της Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

SyriaCIAmercenariesISILmeme

Η ξεκάθαρη βλακεία της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία τα τελευταία χρόνια απεικονίζεται στο παραπάνω απόσπασμα.

Τι νόμιζαν ότι θα συνέβαινε; Μήπως η CIA πιστεύει πραγματικά ότι οι ωραίοι μετριοπαθείς επαναστάτες τους με τα λαμπερά νέα όπλα και τον εξοπλισμό που τους προμήθευαν οι ΗΠΑ θα έπεφταν στη σύγκρουση και θα μάχονταν κατά των κακών εξτρεμιστών ισλαμιστών;

Είναι πραγματικά τόσο απίστευτα ηλίθιο και καταστροφικό για μια περιοχή που οι ΗΠΑ έχουν καταβάλει τόσες πολλά προσπάθειες (χώρια τα πραξικοπήματα) για να κυριαρχήσουν τα τελευταία 70 χρόνια;

Από την αρχή, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θεωρούσαν ότι είχαν σκεφτεί την αλληλουχία των γεγονότων όχι μόνο στη Συρία αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η επονομαζόμενη Αραβική Άνοιξη, όμως, εξέπληξε τις ΗΠΑ τόσο από την άποψη του μεγέθους της όσο και από την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε το 2011.

Το αποτέλεσμα ήταν ο πανικός στην Ουάσινγκτον για την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, να προκαλέσει ένα ντόμινο λαθών όπως ήταν η καταστροφική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τροφοδοτήθηκε από την επιθυμία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους να τεθούν επικεφαλής μιας Αραβικής Άνοιξης η οποία μέχρι τότε είχε εξανεμιστεί.

images (22)

 

Ωστόσο, ανεξάρτητα, η Δύση διοργάνωσε επίσης μια ακατέργαστη και εσφαλμένη παρέμβαση, η οποία βοήθησε τους τζιχαντιστές να πολλαπλασιαστούν, καθώς για τους δυτικούς η Τυνησία είναι ίδια με την Αίγυπτο, η Λιβύη είναι ίδια με τη Συρία και ούτω καθεξής.

 

Όμως, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η CIA εξακολούθησε το αποτυχημένο της πρόγραμμα να εντοπίσει και να καλλιεργήσει μια τρίτη δύναμη σε μια χώρα, οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ το νομικό ή ηθικό δικαίωμα να δράσουν στη Συρία κατά αυτόν τον τρόπο.

Όχι ότι η νομιμότητα και η ηθική υπήρξαν ποτέ οδηγοί αυτής της υπηρεσίας των ΗΠΑ, η οποία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, έχει συνηθίσει να συνδιαλέγεται με εκείνους που συνήθως συνδέονται με τρομοκρατική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης μόλις τον Ιούλιο του 2017, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πολλά από τα όπλα που προμηθεύτηκαν από την CIA οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας κατέληξαν στα χέρια της Αλ Κάιντα, η οποία πολέμησε συχνά μαζί με τους αντάρτες που υποστήριζε η CIA.

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...