Προσωπική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών δημιουργεί ο Ερντογάν

Μετά τον προσωπικό στρατό που λέγεται ότι διαθέτει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος φρόντισε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα να αλλάξει τη νομοθεσία και να τεθεί επικεφαλής του στρατού και της γνωστής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, η εφημερίδα «Sozcu» γράφει ότι ο Ερντογάν δημιούργησε μια νέα υπηρεσία πληροφοριών.

Στο φύλλο της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας της 10ης Αυγούστου υπάρχει ο σχετικός πρωτοσέλιδος τίτλος: «Σοκαριστική κατηγορία με ντοκουμέντα και στοιχεία» για την προσωπική υπηρεσία πληροφοριών του Τούρκου προέδρου, που ονομάζεται «Προεδρική Μονάδα Εθνικής Ασφάλειας».

sozcu-gazetesi-manset-14082014-middle

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος η υπηρεσία λειτουργεί, ήδη, υπό την προεδρία αν και σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία μόνο ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών η (MIT), η εθνική αστυνομία και η χωροφυλακή μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες, αφήνοντας τη νέα μονάδα πληροφοριών υπό τον Ερντογάν χωρίς νομική υπόσταση.trtworld-gallery-nid-399707-fid-438875

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Μπουλέντ Τεζκάν η χώρα με αυτόν τον τρόπο μεταβαίνει από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε μια εκτελεστική προεδρία, όπου το πρωθυπουργικό αξίωμα θα καταργηθεί και ο πρόεδρος θα αναλάβει όλη την εκτελεστική εξουσία το 2019.

1020263435

Ήδη, εξάλλου η ΜΙΤ και ο στρατός που τελούσαν υπό τον πρωθυπουργό πέρασαν στην εξουσία του προέδρου της Τουρκίας και όπως τόνισε ο Τεζκάν ο Ερντογάν δείχνει να ακολουθεί τα χνάρια των «Χίτλερ, Μουσολίνι, Σαλαζάρ, Πινοσέτ και Σαντάμ, οι οποίοι είχαν τις δικές τους ιδιωτικές οργανώσεις πληροφοριών».

«Άλλες παρόμοιες οργανώσεις σχηματίζονται επίσης κάτω από τον δικτάτορα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια στην Τουρκία να διευκρινιστεί αυτό το θέμα από τον πρόεδρο».

Κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν την αλήθεια αυτών των καταγγελιών. Εξάλλου, κανένα νομοσχέδιο δεν ήρθε στο τουρκικό κοινοβούλιο για να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία πληροφοριών ή να διαθέσει έναν προϋπολογισμό σε αυτήν ή να τοποθετήσει τον επικεφαλής του ΜΙΤ υπό τον πρόεδρο (το ΜΙΤ ενημερώνει άμεσα τον πρωθυπουργό) ενώ η υπηρεσία τελεί υπό τον πρόεδρο.

Ωστόσο, ακόμη και στο καταπιεστικό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανέφεραν τις καταγγελίες εκτενώς. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί «CNN Turk» και «NTV» έδωσαν εκτεταμένη κάλυψη στους ισχυρισμούς του Τεζκάν.

Οι πρώην υπάλληλοι της MIT, που μίλησαν, δεν τις απορρίπτουν.

Ένας συνταξιούχος αναλυτής της MIT δήλωσε στον αραβικό ιστότοπο «Al-Monitor» υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, η προεδρία έχει πρόσβαση στο ταμείο απόρρητων πιστώσεων που είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως το πρωθυπουργικό γραφείο».

Ο στρατός, τελεί πλέον υπό τον πρόεδρο και χωρίς καμία κοινοβουλευτική επίβλεψη. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο ίδιος ότι «μέχρι το 2019, όταν το πρωθυπουργικό αξίωμα θα καταργηθεί και η εκτελεστική προεδρία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ, τότε θα υπάρχει και η απαραίτητη νομική κάλυψη για αυτές τις πρακτικές».

Ένας άλλος συνταξιούχος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της MIT, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ (1993-96) υπήρχε μια παρόμοια ειδική ομάδα, που ονομαζόταν «Ciller».

Η ομάδα αυτή, πρόσθεσε, χρησιμοποιήθηκε για «πολιτικές δολοφονίες και ειδικά πολιτικά κέρδη» και τόνισε πως «όπως δείχνει το όνομα της νέας Προεδρικής Μονάδας Εθνικής Ασφάλειας, σε αντίθεση με τη MIT, η υπηρεσία δεν είναι εθνική και προορίζεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός ατόμου».

Μέχρι στιγμής, ο Ερντογάν τηρεί σιγή ιχθύος και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις καταγγελίες.

Όμως η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας (η Εθνική Αστυνομία) εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι υπήρξε μια νέα μονάδα, αλλά το όνομα ήταν απλώς μια συντόμευση για το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων κατά της Εθνικής Ασφάλειας που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση δίωξης λαθρεμπορίου και το Τμήμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο, δεδομένης της εκρηκτικής φύσης της ιστορίας, οι ισχυρισμοί για τη δημιουργία προσωπικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ερντογάν θα συνεχιστούν, καθώς από το πραξικόπημα και μετά ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη κατηγορηθεί ότι δημιούργησε τον δικό του ιδιωτικό στρατό.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρόκειται για τη SADAT μια ιδιωτική εταιρία και πλέον ένα από τα όργανα του νεοοθωμανικού καθεστώτος για την εφαρμογή της στρατηγικής του ήσσονος κινδύνου.

SADAT-696x398

Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει μικρής κλίμακας και σποραδικές τακτικές, οι οποίες έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά όχι τόσο έντονο, ώστε να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις. Σ’ αυτές συγκαταλέγεται και η συλλογή πληροφοριών. Η SADAT προσφέρεται για την εκτέλεση τέτοιων αποστολών, επειδή ακριβώς δεν συνδέεται επισήμως με το τουρκικό κράτος.

Σύμφωνα με το site Stavroslygeros.gr : απόρρητες ρωσικές εκθέσεις χαρακτηρίζουν τη SADAT «παραστρατιωτική ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να αποσταθεροποιεί χώρες».

Είναι αξιοσημείωτο πως το ίδιο ισχυρίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία. Όπως γράφει η ίδια η SADAT στην ιστοσελίδα της, «στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας παρέχουμε εκπαίδευση ανορθόδοξου πολέμου σε αστικό περιβάλλον, καθώς και εκπαίδευση σε τεχνικές συλλογής πληροφοριών, ψυχολογικού πολέμου, σαμποτάζ, επιδρομών, παγίδευσης καθώς και πολιτικών δολοφονιών».

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία είναι βαθιά αναμεμειγμένη στα κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Κατά τις ίδιες πηγές, έχει στρατολογήσει ισλαμιστές από την Κεντρική Ασία, τους οποίους μετέφερε και εκπαίδευσε στη Συρία και οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία και στελεχώνουν κυκλώματα διακινητών.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...