Οι πραγματικοί λόγοι του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

Κι ενώ νομίζαμε πως είχαμε δει τα χειρότερα στη Βενεζουέλα, καθώς σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση μέσα από συγκρούσεις και διαδηλώσεις ακροβατούσε στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, έρχεται η απειλή μιας επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης, από τις ΗΠΑ να δυναμιτίσει περαιτέρω την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Το Καναδικό Κογκρέσο για την Ειρήνη, όμως γνώριζε νωρίτερα τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση από τις 29 Ιουλίου, στην οποία ανέφερε ότι: «Αν αποτύχει η προσπάθεια εσωτερικής αντεπανάστασης, υπάρχουν σχέδια για άμεση στρατιωτική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδεχομένως υπό την κάλυψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS)».

Ωστόσο, η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου διατυπώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται ότι χάνουν την υπομονή τους έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 125 ανθρώπους και την εκλογή μιας αμφιλεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης.

7B0BC278-E84E-4439-9FBE-5BD5657F334D_w1023_r1_s

«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο γκολφ του του Μπέντμινστερ στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές.

Η μπολιβαριανή σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα στη δήλωσή αυτή, η οποία φέρνει στο νου μνήμες από την τελευταία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση το 1989, όταν οι ΗΠΑ είχαν καταλάβει τον Παναμά για να ανατρέψουν τον πρόεδρό του, τον Μανουέλ Νοριέγκα.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να παρασύρει τη λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, σε μόνιμη βάση, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, διαβάζοντας μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η προοπτική μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή προκάλεσε δυσφορία σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες, ακόμη και σ’ αυτές που επικρίνουν ανοικτά την κυβέρνηση του Μαδούρο.

1060x600-e5c67e2aaafd160c31c44c3c9ddc3b92

Η Βραζιλία, η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, το Μεξικό, ο Ισημερινός και η Νικαράγουα απέρριψαν χθες την προοπτική μιας προσφυγής στη βία.

«Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικές ενέργειες προερχόμενες από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό», ανέφερε στο Twitter ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι.
«Η απόρριψη της βίας και κάθε επιλογής που περιλαμβάνει χρήση βίας είναι σταθερή και αποτελεί τη θεμελιώδη βάση της δημοκρατικής συγκατοίκησης, σε εσωτερικό επίπεδο όπως και στις διεθνείς σχέσεις», υπενθυμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.
«Επαναλαμβάνουμε στην κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας την αλληλεγγύη μας και τη φιλία μας, καταδικάζοντας στο όνομα της αξιοπρέπειας και της κυρίαρχης υπερηφάνειας του λαού όλες τις επιθέσεις» εναντίον αυτής της χώρας, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Νικαράγουας.
Επίσης η κυβέρνηση του Ισημερινού «εκφράζει την αλληλεγγύη της» με τη Βενεζουέλα «και απορρίπτει κάθε απειλή για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της».

Παράλληλα, η εμπορική ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής «Mercosur» απορρίπτει το ενδεχόμενο χρήσης βίας στη Βενεζουέλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με στρατιωτική επέμβαση.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

venezuela_protest_flag001-e1491425661760

Όμως ενώ γίνεται λόγος για δημοκρατία από τη Δύση και τις δεξιές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ο πραγματικός λόγος που ο Μαδούρο δέχεται τα πυρά τους όπως και τις διαδηλώσεις αντεπανάστασης από την αντιπολίτευση είναι επειδή αρνείται να ακολουθήσει τη νεοφιλελεύθερη οικονομική συνταγή λιτότητας με ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση.

Η άρνηση αυτή καθιστά τη Βενεζουέλα σχεδόν μοναδική στη Λατινική Αμερική σήμερα.

Όπως γράφει ο Βραζιλιάνος καθηγητής Dawisson Belem Lopes (15 Ιουλίου 2017), «… η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Κολομβία, η Παραγουάη και το Περού έχουν υπερήφανους νεοφιλελεύθερους που υπηρετούν σήμερα ως πρόεδροι», παρόλο που η νεοφιλελεύθερη εμπειρία της δεκαετίας του 1990 ήταν απλά καταστροφική για τους Λατινοαμερικανούς».

Ως ένα από τα τελευταία προπύργια κοινωνικού κράτους που είναι εναντίον της επιστροφής στον νεοφιλελευθερισμό, η Βενεζουέλα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και απομονωμένη και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Ο συγγραφέας και ακτιβιστής Ραούλ Μπουρμπάνο υποστηρίζει ότι και ο Καναδάς θέλει να «περιθωριοποιήσει» τη Βενεζουέλα επειδή δεν ακολουθεί το νεοφιλελεύθερο «ελεύθερο εμπόριο».

«Η ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση Τριντό επιμένει να διατηρηθεί ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών επενδυτών-κράτους (ISDS) στις εμπορικές συμφωνίες, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύσουν κυβερνήσεις για «χαμένα μελλοντικά κέρδη» λόγω κανονισμών. Το 2011, ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακάλεσε την έγκριση έργων για ορυχεία χρυσού, γεγονός που ώθησε τέσσερις καναδικές εταιρείες εξόρυξης να ξεκινήσουν αγωγές ISDS κατά της Βενεζουέλας για δισεκατομμύρια δολάρια υπό όρους διμερούς εμπορικής συνθήκης που υπογράφηκε με τον Καναδά. Η Βενεζουέλα ακύρωσε στη συνέχεια όλες τις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες της – προκαλώντας μια παγκόσμια αντίσταση ενάντια στη ρήτρα ISDS, αλλά και κερδίζοντας την οργή του ιδιωτικού τομέα».

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας Νέστορ Ρεβερόλ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν ένα «οικονομικό πραξικόπημα» για να «στραγγαλίσουν τη χώρα μας», μέσω υπερπληθωρισμού και πολιτικής αναταραχής, προκειμένου να τερματιστεί η 18χρονη επανάσταση των Μπολιβαριανών.images

Αλλά αυτή η οπτική σπάνια προβάλλεται από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ. Αντίθετα, συχνά, κάνουν λόγο για την «οικονομική ανικανότητα» του Μαδούρο, την «κακή διαχείριση κεφαλαίων» της κυβέρνησης και την «αχαλίνωτη διαφθορά».

Είναι σημαντικό, όμως, να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα δεν είναι πλήρως σοσιαλιστική, αλλά έχει μια «μικτή» οικονομία, με τον ιδιωτικό τομέα να εμπλέκεται σε πολλούς κρίσιμους τομείς όπως είναι η διανομή τροφίμων, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι εισαγωγές και πωλήσεις των καταναλωτικών προϊόντων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Τζον Πίλγκερ χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα ως μια «μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατία με καπιταλιστική βάση» – μια περιγραφή που μας βοηθά να καταλάβουμε τι συμβαίνει εκεί.

Και είναι περίεργο που τα ΜΜΕ κατηγορούν τον «σοσιαλισμό» για τα προβλήματα της έλλειψης τροφίμων στη Βενεζουέλα, όταν οι διανομές τροφίμων παραμένουν στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες έχουν προχωρήσει σε γενικό σαμποτάζ του συστήματος.

14600624444589

Αυτό το σαμποτάζ από τον ιδιωτικό τομέα έχει πάρει τη μορφή αποθεματοποίησης επιλεγμένων αντικειμένων, κερδοσκοπίας τιμών, κρατώντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια  με αποστολές τροφίμων σε γειτονικές χώρες, ακόμη και με την αποθήκευσή τους σε καλά φυλασσόμενες αποθήκες τροφίμων. Αυτή η εσκεμμένα παραγόμενη έλλειψη δημιουργεί χάος και δυσαρέσκεια, υπονομεύοντας περαιτέρω την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση «ενορχηστρώνει κι άλλα οικονομικά σαμποτάζ, εταιρικό λαθρεμπόριο και μαύρη αγορά συναλλάγματος ενώ κρατά κλειστούς τους αυτοκινητόδρομους, καίει δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου, ρίχνει από ένα ελικόπτερο χειροβομβίδες στα γραφεία του Ανώτατου Δικαστηρίου και έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 21 νεαρούς άνδρες, που θεωρούνταν Τσαβιστές (Chavistas). Πρόκειται για μια βίαιη αντιπολίτευση γεμάτη ρατσισμό και ταξικό μίσος ενάντια στον λαό και στην υπηρεσία των ξένων δυνάμεων και του Μεγάλου Πετρελαίου» όπως γράφει η κοινωνιολόγος Μαρία Παέζ Βικτόρ που γεννήθηκε στη Βενεζουέλα και ζει στον Καναδά, όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο.

Για τον Αμερικανό οικονομολόγο Μαρκ Γουάιζμπροτ: «Η Ουάσιγκτον έχει προσηλωθεί στην «αλλαγή καθεστώτος» στη Βενεζουέλα από οπουδήποτε αλλού στη Νότια Αμερική – δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται στα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο».

«Οι ΗΠΑ και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας θέλουν η κρατική πετρελαϊκή εταιρία «Petroleos de Venezuela (PDVSA)» να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά, αντίθετα, η εταιρία αυτή έχει συνάψει πρόσφατα συμφωνίες με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλους – προσθέτοντας έτσι περισσότερη βιασύνη στον επείγοντα χαρακτήρα της αντεπανάστασης»._79994313_025140152-1

Αλλά το πετρέλαιο δεν είναι ο μόνος πόρος που οι ΗΠΑ θέλουν να πάρουν στα χέρια τους.

Ο διάσημος συγγραφέας και μέλος του Συμβουλίου της Βενεζουέλας, Λούις Μπρίτο Γκαρσία έγραψε πρόσφατα: «Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των Βενεζουέλας είναι αποτέλεσμα πολιτικών δράσεων που αναλαμβάνονται από όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την εξουσία μιας χώρας με το μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου, το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο απόθεμα γλυκού νερού, χρυσού και κολτάν (πρώτη ύλη για τα κινητά) στον κόσμο. Σκοπεύουν να εμποδίσουν την επιτυχία ενός συστήματος διαφορετικού από τον καπιταλισμό».

Αλλά και το καναδικό Κογκρέσο για την Ειρήνη έγραψε ότι: «Κατά τους τελευταίους μήνες, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του στην εγχώρια και διεθνή κλίμακα επιδείνωναν τις οικονομικές δυσκολίες της Βενεζουέλας επιβάλλοντας δυσμενή διεθνή πιστοληπτική αξιολόγηση (καθιστώντας όλο και πιο ακριβά τα ξένα δάνεια) ενώ η διανομή των βασικών αγαθών εξακολουθεί να ελέγχεται από ιδιωτικά μονοπώλια, όπως το γάλα, ο καφές, το ρύζι, το πετρέλαιο και τα βασικά αναλώσιμα όπως το χαρτί υγείας, οι οδοντόκρεμες και τα φάρμακα ».

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία πως πρόκειται για οικονομικό πόλεμο σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ ταυτόχρονα με την οργάνωση αντεπανάστασης από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Δεν θέλουν μόνο να ανατρέψουν τον Μαδούρο θέλουν η Βενεζουέλα να αποτελέσει την απόδειξη της χρεοκοπίας του «σοσιαλισμού».

Προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση της χώρας σαν φόβητρο απέναντι στη διεθνή άνοδο της Αριστεράς, από τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ, μέχρι την Ισπανία και τη Βρετανία. Προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια εναλλακτική πολιτική απέναντι στον καπιταλισμό και τη λιτότητα.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...