Όταν η βία ως ψυχαγωγία…πουλάει δεν αργεί να αποβεί θανατηφόρα

Οι μαζικές δολοφονίες έχουν γίνει, πλέον, ρουτίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε μια κοινωνία που στηρίζεται στη βία για να τροφοδοτήσει τα ταμεία των εμπόρων του θανάτου. Λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη των κατασκευαστών όπλων, της αμυντικής βιομηχανίας, των εμπόρων πυροβόλων όπλων και των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων που τους εκπροσωπούν στο Κογκρέσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κουλτούρα της βίας πουλάει και κυριαρχεί.

Η βία διατρέχει την αμερικανική κοινωνία σαν ένα ηλεκτρικό ρεύμα που προσφέρει άμεση απόλαυση και περισσότερη από όλες τις άλλες πολιτιστικές πηγές είτε πρόκειται για νυχτερινή είδηση είτε για τηλεοπτική σειρά που περιγράφει και ενίοτε εξυμνεί δολοφόνους.

Οι τελευταίοι μαζικοί πυροβολισμοί στο Λας Βέγκας, που άφησαν πίσω περισσότερους από 50 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες, είναι μια παρόμοια σκοτεινή υπόθεση, όπου ένας 64χρονος συνταξιούχος χωρίς προφανή ή γνωστή εγκληματική ιστορία, καμία στρατιωτική εκπαίδευση και κανένα προφανές κίνητρο πυροβολεί αδιακρίτως με ημιαυτόματο όπλο- που ρίχνει 700 σφαίρες ανά λεπτό- από τον 32ο όροφο ενός δωματίου ξενοδοχείου, πλήθος συγκεντρωμένων σε συναυλία κάντρι μουσικής.

Για αρχή, το ερώτημα: γιατί αυτοί οι μαζικοί πυροβολισμοί συμβαίνουν στις ΗΠΑ;

Μαζικοί πυροβολισμοί έχουν σημειωθεί σε εκκλησίες, νυχτερινά κέντρα, πανεπιστημιακές σχολές, στρατιωτικές βάσεις, δημοτικά σχολεία, κυβερνητικά γραφεία και σε συναυλίες. Αυτή η τελευταία επίθεση ήταν και η η πιο αιματηρή μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ.

Μια πρώτη απάντηση δίνει το γεγονός ότι η Αμερική έχει μια κουλτούρα όπλων (ένα «πολιτισμό εμποτισμένο στο αίμα»)- μια κουλτούρα που απειλεί όλους και εκτείνεται από τυχαίους θανάτους και αυτοκτονίες μέχρι ενδοοικογενειακή βία και μαζικούς πυροβολισμούς).

Στις ΗΠΑ είναι περισσότερα τα πυροβόλα όπλα από τους ενήλικες πολίτες της χώρας.

Ωστόσο, ο αριθμός των αυτοκτονιών με όπλο υπερβαίνει αυτόν των ανθρωποκτονιών.

Επιπλέον, η βία έχει αναχθεί σε ψυχαγωγία, ιδίως η στρατιωτική βία, ακόμα και με βιντεοπαιχνίδια και ταινίες του Hollywood-που συνθέτουν το «militainment »- που δοξάζει τον στρατό και τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Είναι ίσως επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο νούμερο ένα καταναλωτής, εξαγωγέας και χρήστης βίαιων όπλων στον κόσμο;

Σοβαρά, τώρα, η Αμερική ξοδεύει περισσότερα χρήματα στον πόλεμο από τους συνδυασμένους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς της Κίνας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βραζιλίας, μαζί!

Η Αμερική ασχολείται με την πολιτική του πλανήτη, με 800 στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα σε 160 χώρες.

Με τη σειρά τους, οι εγχώριες αστυνομικές δυνάμεις έχουν μετατραπεί σε επεκτάσεις του στρατού – ένας σταθερός στρατός εντός των ΗΠΑ.

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα υπάρξουν λιγότεροι μαζικοί πυροβολισμοί, εάν θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για τον έλεγχο των όπλων.

Ίσως πάλι να μην υπάρχει ένας και μόνο παράγοντας που να ευθύνεται για τη βία.

Ωστόσο, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και αυτό είναι ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικής βιομηχανίας που έχει μεγεθυνθεί από τον πόλεμο και έχει εισβάλει σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας στις ΗΠΑ, που διαθέτουν στρατιωτική κουλτούρα και στρατιώτες σε σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου.

 

Για να πουλήσουν τον πόλεμο, πρέπει όμως πρώτα να τροφοδοτήσουν την όρεξη του κοινού για διασκέδαση.

Το Πεντάγωνο δεν αρκείται στην εμπορία της πολεμικής προπαγάνδας του μέσω του Χόλιγουντ, των τηλεοπτικών εκπομπών και των ενσωματωμένων στο σύστημα δημοσιογράφων, που δοξάζουν τον στρατό, για αυτό και στράφηκε στον αθλητισμό για να προωθήσει την ατζέντα του, «συνδέοντας τα σύμβολα του αθλητισμού με τα σύμβολα του πολέμου».

Ο στρατός είναι σταθερά εδραιωμένος στα αθλητικά δρώμενα του αμερικανικού έθνους το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ακόμα και το NASCAR.

Θυμηθείτε, ότι λίγο πριν από τους πυροβολισμούς στο Λας Βέγκας στις ειδήσεις κυριαρχούσε η διαμάχη του Ντόναλντ Τραμπ με τους NFL και τους παίκτες που γονατίζουν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.

Και αυτό ήταν ένα ακόμη παράδειγμα της διασύνδεσης της πολιτικής με το στρατιωτικό συγκρότημα ψυχαγωγίας που πλήρωσε με χρήματα των φορολογουμένων 53 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2012 και 2015 σε ομάδες αθλητικών συλλόγων για στρατιωτικά αφιερώματα και ευκολότερη διείσδυση της στρατιωτικής βίας στον αμερικανικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τάμι Μπόλντγουιν η μαζική δολοφονία του Λας Βέγκας ήταν οι 273η από την αρχή της φετινής χρονιάς και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το εμπόριο της βίας έχει μεταβάλλει τόσο την κουλτούρα της ψυχαγωγίας όσο και την ανοχή της αμερικανικής κοινωνίας απέναντι στην οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...