Ποιος σκότωσε τον Ρώσο αντιστράτηγο Βαλέρι Ασάποφ στη Συρία;

Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έφθασαν στη Συρία, πριν από δύο χρόνια, για να σώσουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον στρατό του. Το πέτυχαν αν και ο συριακός στρατός έχει τεράστιο κόστος απώλειας 56.000 στρατιωτών του.

«Δεν πρόκειται να έχουμε άλλο Αφγανιστάν εδώ» δήλωναν οι Ρώσοι αξιωματούχοι σε όλους με όσους συναντήθηκαν στη Δαμασκό. Φυσικά, σύντομα θα έφερναν στρατιωτικούς παρατηρητές τους στο έδαφος της Συρίας και ειδικούς πυροτεχνουργούς αποναρκοθέτησης για να τραβήξουν από τα δάση των βομβών που φύτεψαν οι μαχητές του Isis, τη θανατηφόρα παρακαταθήκη τους.

Κανείς όμως δεν περίμενε το θάνατο του Ρώσου αντιστρατήγου Βαλέρι Ασάποφ, που στην ουσία αποσιωπήθηκε από τα δυτικά ΜΜΕ.

Ο αντιστράτηγος Βαλέρι Ασάποφ, είναι ο υψηλότερα ιστάμενος Ρώσος αξιωματικός που έχει σκοτωθεί, μέχρι σήμερα, στη συριακή εκστρατεία.

Ήταν διοικητής του 5ου σώματος Στρατού στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, μία από τις τέσσερις στρατηγικές περιοχές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που εδρεύει στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, στην πόλη Ουσουρίσκ, περίπου 98 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ.

«Ως αποτέλεσμα ενός ξαφνικού βομβαρδισμού από όλμους μαχητών του ISIS, ο αντιστράτηγος Βαλέρι Ασάποφ, τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.

Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του, ο Ασάποφ θα τιμηθεί και θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη.

Και πώς πέθανε;

Σύμφωνα με τους Ρώσους, σκοτώθηκε κάτω από εκρήξεις από τις δυνάμεις του Isis έξω από την πόλη Ντέιρ Εζόρ. Στη δήλωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Ασάποφ ήταν σε φυλάκιο, όπου εδρεύουν συριακά στρατεύματα, βοηθώντας τους διοικητές τους στην απελευθέρωση της πόλης. Ο Ασαπόφ είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους ανώτατους Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία.

Πώς γνώριζαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πού βρισκόταν; Γνώριζαν ότι θα επισκεπτόταν αυτή τη συγκεκριμένη στρατιωτική θέση; Και αν ναι, ποιος τους έχει διδάξει να πυροβολούν με τόση ακρίβεια; Ή μήπως αυτή ήταν μια απρόσμενη επιτυχία για έναν ηττημένο ισλαμικό στρατό;

Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν αμέσως μετά το θάνατο του Ασάποφ, από την ανώτερη διοίκηση του Συριακού Στρατού. Και από τους Ρώσους που την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησαν τον αμερικανικό στρατό στην ανατολική Συρία για άμεση συνεργασία με το «ισλαμικό κράτος».

Ορισμένοι ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένης της Global Research, υιοθέτησαν τη συνωμοτική άποψη ότι ο θάνατος του Ασάποφ ήταν έμμεσο έργο των αμερικανικών δυνάμεων – οι οποίες, όπως έγραψε, παρέχουν ελεύθερη διέλευση στο Isis για να φθάσουν στη Ράκα οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, το «SDF».

Και ο πιο δύσπιστος πάντως δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες, οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ βομβάρδισαν και σκότωσαν δεκάδες υπερασπιστές του στρατού της Συρίας στο Ντέιρ Εζόρ ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι βομβάρδισαν «κατά λάθος»!

Οι Ρώσοι είχαν βομβαρδίσει επίσης κατά λάθος μια κουρδική μονάδα λίγες μέρες νωρίτερα. Έτσι είναι σαν οι Ρώσοι, οι Σύροι και οι Κούρδοι που αγωνίζονται για τους Αμερικανούς να μην ξέρουν τι κάνει ο ένας ή ο άλλος.

Οι Ρώσοι δεν επαναλαμβάνουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μερικοί από τους στρατιώτες τους σκοτώθηκαν σε ισλαμικές ενέδρες, έχασαν έναν πιλότο στην αρχή της εμπλοκής τους αφού το αεροπλάνο του κατέπεσε από ένα τουρκικό αεριωθούμενο αεροπλάνο – και δύο Ρώσοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν στην Παλμύρα.

Ωστόσο, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη διακίνηση ισλαμιστών μαχητών από τη Χομς, τη μεταφορά τους στην επαρχία Idlib (το έδαφος απομάκρυνσης για όλους τους αντάρτες του Isis και της Nusrah) ή στο Χαλέπι.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Μέση Ανατολή – το κάνει άλλωστε παντού, ακόμα και στη Γερμανία και την Καταλονία – και οι «εκρήξεις του παρελθόντος» συνεχίζονται. Ούτε και αν ακόμη ολοκληρωθεί η στρατιωτική νίκη του Άσαντ και ο στρατός του Ιράκ μπορεί να ελέγξει τις δυτικές επαρχίες του, δεν πρόκειται να σταματήσουν. Διότι τότε θα ασχοληθούμε και πάλι με το Κουρδιστάν, ξαναγράφοντας τη δική του ιστορία προδοσίας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να αποφύγει αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο. Προς το παρόν.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...