Το φαινόμενο Κόρμπιν σαρώνει τη Βρετανία και γεννά ελπίδες

Απευθυνόμενη στο πρόσφατο συνέδριο των Εργατικών η Ναόμι Κλάιν περιέγραψε την άνοδο του Τζέρεμι Κόρμπιν ως «μέρος ενός παγκόσμιου φαινομένου που το είδαμε και στην ιστορική εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς στις αμερικανικές εκλογές και εκδηλώνεται από όσους αναγνωρίζουν πια ότι η ασφαλής κεντρώα πολιτική δεν τους προσφέρει κανένα ασφαλές μέλλον».

Ωστόσο ο Σάντερς που παρέδωσε τους υποστηρικτές του στην Κλίντον μετά την ήττα του στον προκριματικό γύρο, διαφέρει πολύ από τον Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Υποστήριξε την παράνομη επίθεση των Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ στη Γιουγκοσλαβία το 1998 και τις εισβολές στο Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Θεωρεί εχθρό των ΗΠΑ τη Ρωσία και συμφωνεί ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα πρέπει να δικαστεί ενώ αποκάλεσε τον Ούγκο Τσάβες – έναν σοσιαλδημοκράτη που κέρδισε πολλές εκλογές – «έναν νεκρό κομμουνιστή δικτάτορα».

Έτσι ενώ ο Σάντερς είναι ένας γνωστός Αμερικανός φιλελεύθερος πολιτικός, ο Κόρμπιν μπορεί να είναι πράγματι ένα φαινόμενο, με την μακρόχρονη έμπρακτη υποστήριξή του στα θύματα των αμερικανικών και βρετανικών ιμπεριαλιστικών αυτοκρατορικού τύπου εκστρατειών και στα λαϊκά κινήματα αντίστασης σε όλο τον κόσμο.

“We are the political mainstream now” (είμαστε το κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα) δήλωσε ο Κόρμπιν από το βήμα του συνεδρίου στο Μπράιτον και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συμφωνούν μαζί του.

Σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο Κόρμπιν θεωρείται από το 45% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 13% που θεωρεί την Τερέζα Μέι. Ενώ σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ του Brexit η Μέι συγκεντρώνει 40% και ο Κόρμπιν 20%.

Όμως τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία δείχνουν ότι η Εργατικοί είναι πολύ πιο μπροστά από τους Συντηρητικούς στο Λονδίνο, το με 43% των Λονδρέζων να επιλέγουν τον Κόρμπιν, σε σύγκριση με μόλις 23% να επιλέγει τη Μέι, αν γίνουν αύριο εκλογές.

Ένα ακόμη επτά τοις εκατό δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, πέντε τοις εκατό άλλα κόμματα, το 8% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει και το 15% ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Πολιτικοί αναλυτές σε Βρετανία και ΗΠΑ γράφουν ότι οι Τόρις βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι ημέρες της Μέι στο τιμόνι του κόμματος των Συντηρητικών είναι μετρημένες.

Το Συντηρητικό Κόμμα είναι διχασμένο στο ζήτημα του Brexit και μαστίζεται από αντιπαραθέσεις για την ηγεσία του. Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του μοιάζουν να έχουν αντιγραφεί από το πρόγραμμα των Εργατικών και στερούνται αξιοπιστίας.

Η σύγκριση με το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που είχε γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα στο Μπράιτον ήταν συντριπτική. Εκεί, τα ηγετικά στελέχη έγιναν δεκτά σαν ροκ σταρ. Οι εκδηλώσεις ήταν μαζικές και ο Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετωπιζόταν ως ο μελλοντικός πρωθυπουργός.

Διάφοροι επιχειρηματίες στήθηκαν στην ουρά για να συναντηθούν με τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ. Διότι αν πολλοί στον επιχειρηματικό τομέα ενοχλούνται από τα σχέδια των Εργατικών να αυξήσουν τον φόρο των επιχειρήσεων, άλλοι αντιμετωπίζουν θετικά τη δέσμευση του κόμματος να επενδύσει στις υποδομές, και ιδιαίτερα στην τεχνολογία.

Ένας επιπλέον παράγων που στρέφει τις επιχειρήσεις προς τους Εργατικούς είναι οι καταστροφικοί χειρισμοί της κυβέρνησης Μέι στο θέμα του Brexit, που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία.

Τα σχέδια των Εργατικών να αναδιαρθρώσουν την οικονομία συνιστούν ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση των τελευταίων 30 ετών. Η στροφή αυτή έχει λαϊκή στήριξη, αλλά θα αντιμετωπίσει όπως είναι φυσικό θεσμική αντίσταση. Και με δεδομένο ότι πολλοί σκιώδεις υπουργοί είναι άπειροι, οι σύμβουλοι του Εργατικού Κόμματος στρέφονται για συμβουλές σε χώρες όπως η Δανία και η Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του Κόρμπιν να εκδημοκρατίσει το κόμμα του παίρνει ήδη σάρκα και οστά. Την ώρα που χιλιάδες ενθουσιώδεις εθελοντές έχουν βγει στους δρόμους, τα στελέχη δηλώνουν από το βήμα του συνεδρίου ότι «ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από το σύστημα (τον είχε «επικηρύξει») και από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης (γραφικός, αριστεριστής, φίλος των τρομοκρατών) και παρά το σαμποτάζ της δεξιάς πτέρυγας (Μπλερ, Μπράουν), κατάφερε να κινητοποιήσει τα κοινωνικά στρώματα που είχαν απογοητευθεί από την πολιτική του «τρίτου δρόμου» και πέτυχε σπουδαία εκλογική επίδοση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία. Είναι όντως μια θετική εξέλιξη.

Είναι όμως βέβαιο ότι οι Εργατικοί θα δεχθούν πιέσεις να «στρογγυλέψουν» το πρόγραμμά τους.

Και οι αντιδραστικές δυνάμεις που συνέβαλαν στη νίκη του Brexit δεν έχουν εξαφανιστεί και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθούν εκ νέου από τη Δεξιά. Αν όμως το κέντρο έχει πράγματι μετατοπιστεί, αν η ανεξέλεγκτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς έχει επιτέλους αναγνωριστεί ως πηγή διαιρέσεων και αν η ελεύθερη πτώση των Συντηρητικών συνεχιστεί, τότε, ύστερα από πολλές δεκαετίες στο περιθώριο, ίσως να έχει έρθει η ώρα της βρετανικής Αριστεράς.

Ίσως το φαινόμενο Κόρμπιν κατορθώσει να σαρώσει τη Βρετανία και να επεκταθεί ανατολικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...