Τα τουρκικά σχέδια για τη Συρία και η Αλ Κάιντα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Το Ιντλίμπ βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο της Αλ-Κάιντα στη Συρία, επί του παρόντος με την ετικέτα «Hayat Tahrir al-Sham» (HTS), που διαδέχτηκε το Μέτωπο της Αλ Νούσρα.

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει άμεσα την πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα. Οι τουρκικές αρχές πίστευαν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες στο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και ταυτόχρονα να τους ωθήσουν να γίνουν πιο μετριοπαθείς, είπε ο Φράνσις Ριτσιαρντόουν, ο οποίος ήταν μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Αυτό τους οδήγησε να συνεργαστούν με το Μέτωπο «Jabhat al-Nusra», το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, καθώς και με σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές όπως ο Ahrar al-Sham. Ο πρώην πρέσβης στην Άγκυρα δήλωσε ότι προσπάθησε να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει τα σύνορά της σε αυτές τις ομάδες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Εμείς τελικά δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε» είπε. «Οι Τούρκοι εργάστηκαν ειλικρινά με ομάδες ισλαμιστών για μια περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Νούσρα, για την οποία οριστικά δηλώσαμε πως δεν είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε».

Η Τουρκία επέτρεψε τα σύνορά της να χρησιμοποιηθούν ως διάδρομος βοήθειας, όπλων και εθελοντών που κατευθύνονταν προς τους αντάρτες της Συρίας από την έναρξη της εξέγερσης και από καιρό υπάρχουν κατηγορίες ότι δεν έκανε αρκετά για να διακρίνει την στήριξή της μεταξύ «μέτριων» ομάδων και εξτρεμιστών Ισλαμιστών.

Στις συνομιλίες στην Αστάνα, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν σε μια ζώνη αποκλιμάκωσης (ασφαλείας) στο Ιντλίμπ που να επιβλέπεται και από τους τρεις.

Αλλά ο αγώνας εναντίον της Αλ Κάιντα, γνωστός και ως HTS τώρα, θα συνεχιστεί. Η Τουρκία υποτίθεται ότι ελέγχει το δυτικό τμήμα της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ινλίμπ, αλλά η τουρκική κυβέρνηση φοβάται να πάει εκεί.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλές αναφορές και πολλές εικόνες των τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των βορειοδυτικών συριακών συνόρων. Αλλά η Τουρκία δεν έκανε καμία προσπάθεια να εισέλθει στη χώρα και είναι αμφίβολο αν θα το κάνει, τελικά.

Η ανακοίνωση του Ερντογάν χθες χρειάζεται κάποια ανάλυση:

«Υπάρχει μια σοβαρή επιχείρηση στο Ιντλίμπ της Συρίας και θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κόμμα του (ΑΚΡ), προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει έναν «διάδρομο τρομοκρατίας» να βρίσκεται στα σύνορά της με τη Συρία.

«Γιατί τώρα ο ελεύθερος στρατός της Συρίας εκτελεί την επιχείρηση εκεί» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν. «Η Ρωσία θα προστατεύει εκτός των συνόρων (της περιοχής Ιντλίμπ) και θα εμείς χειριστούμε μέσα την κατάσταση με τους άνδρες του ελεύθερου συριακού στρατού» απάντησε ο ίδιος.

«Η Ρωσία στηρίζει την επιχείρηση από τον αέρα και τις ένοπλες δυνάμεις μας μέσα από τα σύνορα της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα (ξανα) εισέλθει στη Συρία. Τουλάχιστον όχι άμεσα.

Η Τουρκία έχει μεταφέρει περίπου 800 από τους Τουρκμένους μισθοφόρους της από την περιοχή της «Ασπίδας του Ευφράτη» βορειοανατολικά του Χαλεπίου στα δυτικά σύνορα δίπλα στο Ιντλίμπ.

Οι πληρεξούσιοι των Τούρκων που αποστέλλονται τώρα στο Ιντλίμπ ανήκουν στην Ταξιαρχία Hamza, Liwa al-Mutasem και άλλες μονάδες του λεγόμενου «ελεύθερου συριακού στρατού». Θα πρέπει να μπουν χωρίς τανκς και βαριά όπλα. Ορισμένες τουρκικές ειδικές δυνάμεις μαζί τους θα μπορούσαν να μπουν μαζί με την υποστήριξη πυροβολικού από την Τουρκία. Ωστόσο, δεν είναι διαθέσιμη η τουρκική αεροπορική υποστήριξη καθώς η Συρία και η Ρωσία επιμένουν να παραμείνουν οι μόνες χώρες που θα έχουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου στην περιοχή.

Ένα πρόσφατο βίντεο δείχνει μια ομάδα μαχητών του HTS που επιτίθενται σε φυλάκιο όπως οι επαγγελματίες στρατιώτες. Είναι εξοπλισμένοι με αντιαρματικά βλήματα AT-4, πυροβόλα, ελαφρά πολυβόλα και εκτοξευτές όλμων Milkor. Έχουν καλές στολές, αρκετά νέες μπότες και ζώνες μεταφοράς πυρομαχικών. Δεν πρόκειται, βέβαια, για εξοπλισμό που διαθέτει ο συριακός στρατός ή υλικό από δεύτερο χέρι από κάποια χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Πρόκειται για σύγχρονα «δυτικά» πράγματα. Αυτοί οι μισθοφόροι έχουν ακόμα έναν πλούσιο χορηγό και άριστες πηγές εξοπλισμού.

Η Τουρκία είχε για έξι χρόνια προμηθεύσει και περιθάλψει μαχητές της Αλ-Κάιντα στη Συρία. Η ομάδα αυτή των τρομοκρατών έχει πολλές σχέσεις και προσωπικές εντός της Τουρκίας. Η συμφωνία της Αστάνα υποχρεώνει την Τουρκία να καταπολεμήσει το HTS. Ο Ερντογάν κάθεται σε μια παγίδα που ο ίδιος έστησε με σκοπό να ρίξει τον Άσαντ. Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα και των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, οι μάχες θα προκαλέσουν σύντομα απώλειες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε ακόμα να πιστεύει ότι μπορεί κάπως να προσεταιριστεί το HTS. Το κυβερνητικό πρακτορείο «Anadolu» δεν αναφέρει ούτε την προέλευση του ομίλου από την Αλ Κάιντα ούτε τον μακροχρόνιο έλεγχο της περιοχής από την Αλ Νούσρα-στην ουσία την ίδια την Αλ Κάιντα. Προσπαθεί να ζωγραφίσει μια κάπως ροζ εικόνα του HTS ως αντιαμερικανική οργάνωση Αράβων.

Η ίδια η οργάνωση του Tahrir al-Sham δεν έκανε ακόμη άμεση δήλωση κατά της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά έχει λάβει θέσεις μάχης απέναντι στον «ελεύθερο Συριακό Στρατό» στο Ιντλίμπ, ο οποίος είναι έτοιμος να εισέλθει από την περιοχή της «Ασπίδας του Ευφράτη».

Η απομάκρυνση των δυνάμεων του HTS (μετονομασία του Μετώπου της Αλ Νούσρα) από την περιοχή, ώστε να επιτραπεί η άφιξη των ιρανικών, ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων είναι απαραίτητος όρος για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Στην Αστάνα ο Ερντογάν ανέλαβε το καθήκον να καθαρίσει το χάος που ο ίδιος δημιούργησε νωρίτερα στο Ιντλίμπ υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές και την Αλ Κάιντα. Μποτρεί να μην του αρέσει η δουλειά που ανέλαβε, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή.

Αν η εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας αποτύχει επειδή η HTS παραμένει υπό έλεγχο στο Ιντλίμπ, η Συρία και οι σύμμαχοί της θα κινηθούν εναντίον των τζιχαντιστών και του ελεύθερου συριακού στρατού, εκεί. Στη συνέχεια, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει χιλιάδες μάχες που έχουν ωριμάσει μεταξύ των τζιχαντιστών και των ομάδων τους και ένα εκατομμύριο ανθρώπους τους ως πρόσφυγες.

Εάν ο Ερντογάν μετακινήσει τις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, θα γίνει ένας πολύ δαπανηρός πόλεμος και σύντομα θα έχει πρόβλημα και στο δικό του βασίλειο ο επίδοξος Σουλτάνος.

Η επίτευξη ειρήνης ή εκεχειρίας με το HTS δεν είναι επιλογή. Το HTS απέρριψε όλες τις προσφορές που δέχτηκε μέχρι σήμερα. Το Ιράν και ορισμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αντιτίθενται επίσης σε αυτό το ενδεχόμενο.

Θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να ξεδιπλώσει αυτόν τον κόμπο και επικίνδυνο αν τον κόψει δια της βίας.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...