«Φιλώντας τον θάνατο» στη Μοσούλη μέσα από τον φωτογραφικό φακό

«Είναι οι πιο απειλητικές, ενοχλητικές εικόνες που έχω δει ποτέ σε όλη τη ζωή μου» δήλωσε ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής του BBC Τζέρεμι Μπόουεν για τα βασανιστήρια που απαθανάτισε ο Κούρδος φωτογράφος Αλί Αρκάντι στη Μοσούλη, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2016 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου της περσινής χρονιάς, όταν ανέκτησαν οι ιρακινές δυνάμεις την πόλη, που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο του 2014.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο αυτή η βίαιη σειρά φωτογραφιών που ονομάστηκε «Kissing Death» (Φιλώντας τον θάνατο) κέρδισε το κορυφαίο βραβείο φωτογραφίας της Γαλλίας για εικόνες από πολεμική ανταπόκριση.

Οι φωτογραφίες δεν ήταν μόνο «πραγματικά δυνατές» όπως είπε ο Μπόουεν, ο οποίος προέδρευσε της κριτικής επιτροπής Bayeux-Calvados, «ήταν η απεικόνιση του κακού».  Αλλά δεν ήταν μόνο το περιεχόμενό τους που τάραξε την κριτική επιτροπή και το κοινό.

Ο 34χρονος Κούρδος φωτορεπόρτερ Αρκάντι αναγνώρισε ότι πιέστηκε να χτυπήσει δύο υπόπτους των Ιρακινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων για να σώσει το δικό του «τομάρι», πράξη για την οποία όπως παραδέχτηκε δεν είναι «περήφανος».

Κι ενώ άλλοι φωτογράφοι που κάλυψαν πολέμους υποστήριξαν ότι έχει περάσει τα όρια, ο Μπόουεν επέμεινε ότι «η υπηρεσία που πρόσφερε κάνοντας αυτές τις εικόνες είναι πιο μεγάλη από το γεγονός ότι έκανε κάποια λάθη».

Ένα άλλο μέλος της κριτικής επιτροπής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ότι διαταράχθηκε από τα ηθικά ζητήματα που ανέδειξαν οι «συγκλονιστικές» φωτογραφίες.

«Η ιστορία δεν είναι ξεκάθαρη: πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ήταν πολύ γενναίος στην αφήγηση αυτής της ιστορίας … αλλά νομίζω ότι δεν στέλνουμε το σωστό μήνυμα στην επιβράβευση αυτού του είδους της εργασίας» πρόσθεσε.

Το ρεπορτάζ του Αλί Αρκάντι, που βραβεύτηκε για τη φωτογραφία, αποτέλεσε αντικείμενο «ζωηρής συζήτησης» στους κόλπους της διεθνούς κριτικής επιτροπής των 50 δημοσιογράφων, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπόουεν, πολεμικός ανταποκριτής 30 και πλέον χρόνια στο BBC.


O Αρκάντι ακολούθησε μια μεραρχία Ιρακινών στρατιωτών που ονομάζεται ERD (Emergency Response Division) για να καταγγείλει τα βασανιστήρια, αλλά παραδέχτηκε ότι δύο φορές συμμετείχε σε αυτά τα «εγκλήματα πολέμου», λόγω του φόβου αντιποίνων, υπό την πίεση της ιρακινής πολιτοφυλακής, της οποίας είχε αποκτήσει την εμπιστοσύνη.

«Είναι οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που έχω δει σε όλη τη ζωή μου», πρόσθεσε ο ρεπόρτερ του BBC που έχει καλύψει συγκρούσεις σε 70 χώρες.

«Μέσα από τις φωτογραφίες αυτές, βλέπετε τον διάβολο (…). Εγώ τον ένιωθα στο στομάχι μου. Δεν υπάρχει χειρότερο μέρος στον κόσμο από αυτό που έδειξε ο Αλί Αρκάντι» δήλωσε ο Μπόουεν.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι παραδέχτηκε τα λάθη που έκανε. Από ηθικής άποψης, δεν είναι βασανιστής» δήλωσε στο AFP.

Ο βραβευμένος Βρετανός φωτογράφος πολέμου του «Guardian» Σον Σμιθ, ο οποίος δεν ήταν στην κριτική επιτροπή, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται ούτε αυτός να  καταδικάσει τον Αρκάντι». «Το όλο θέμα είναι το σύστημα που επικρατεί και θέλει οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί να στέλνουν όλο και λιγότερους έμπειρους ανθρώπους σε εμπόλεμες ζώνες» ανέφερε.

«Και τότε, όταν κάτι πάει στραβά, ο τύπος που είναι άπειρος και κακοπληρωμένος γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος».

«Δεν πιέσαμε τον Αλί να δημοσιεύσει τις εικόνες, το αντίθετο είναι αλήθεια» δήλωσε ο Γκάρι Νάιτ ιδιοκτήτης του πρακτορείου με το οποίο συνεργάστηκε ο Αρκάντι. «Του προτείναμε να σκεφτεί πολύ και σκληρά … γιατί ήξερα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα για τη δική του ασφάλεια – πιθανώς για πάντα – αν το έκανε» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε από το AFP, ο Αρκάντι επιβεβαίωσε ότι είχε μετάσχει δύο φορές σε πράξεις βασανιστηρίων και παρέπεμψε σε μια συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Telerama», όπου εξηγούσε τον περασμένο Μάιο ότι δεν είναι περήφανος που έδωσε ένα χαστούκι μια φορά και χτύπησε κάποιον μια άλλη φορά.

«Είχα δει δύο ήρωες (διοικητές της μονάδας) να κάνουν κάτι κακό» δήλωσε ο Αρκάντι στο AFP. «Ξεκίνησαν να βασανίζουν ανθρώπους, να βιάζουν τις γυναίκες και σκέφτηκα πως έπρεπε να ερευνήσω βαθιά αυτή την υπόθεση».


«Ήθελα η ιρακινή κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι στρατιώτες διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Ήθελα να σταματήσει αυτό. Αλλά δυστυχώς, συνεχίζεται» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...