Ένας παράδεισος για λίγους στο χρώμα του χρήματος

Πέρα από το δίλημμα περί νόμιμου και ηθικού, που όπως όλα δείχνουν, ουδόλως απασχόλησε τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των «Paradise Papers», τα δεκάδες ΜΜΕ που μετείχαν στην έρευνα των εκατομμυρίων εγγράφων διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια ελίτ μετήλθε όλων των μέσων για να αποφύγει τους φόρους, που έπρεπε να καταβάλλει και οι οποίοι ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των οκτώ τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Όταν οι άνθρωποι δεν καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο από τους φόρους τους, οι φτωχότεροι είναι που πλήττονται περισσότερο. Σε μία χρονική στιγμή που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προχωρούν σε περικοπές στον προϋπολογισμό της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας και της στέγασης, είναι αισχρό να γίνεται επιτρεπτό σε τόσους πολλούς εύπορους ιδιώτες και εταιρίες να αποκρύπτουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους» δήλωσε ο Iain Byrne, Σύμβουλος Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την δράση των φορολογικών παραδείσων –καθώς τη δράση των λογιστών, των δικηγόρων και των συμβούλων που εργάζονται σε αυτούς, οι οποίοι υποβοηθούν και υποκινούν μία τόσο μεγάλης κλίμακας φορολογικές καταχρήσεις. Έχουμε ακούσει πάρα πολλές κούφιες υποσχέσεις. Έχει φτάσει ώρα για δράση» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα «Paradise Papers» περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις offshore οικονομικές σχέσεις εκατοντάδων πολιτικών, διασημοτήτων, εύπορων ιδιωτών και πολυεθνικών εταιριών σε ένα πακέτο 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων τα οποία διέρρευσαν.

Στο κέντρο της διαρροής βρίσκεται η Appleby, μια δικηγορική εταιρία με γραφεία στις Βερμούδες, στα νησιά Cayman, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στη Νήσο Μαν, στο Τζέρσεϊ και στο Γκέρνσεϊ. Σε αντίθεση με την Mossack Fonseca, την αναμφισβήτητη εταιρεία στο κέντρο της έρευνας του Παναμά το περασμένο έτος (Panama Papers), η Appleby εξακολουθεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ηγετικό μέλος του «μαγικού κύκλου» των κορυφαίων εταιριών παροχής υπηρεσιών offshore σε 19 φορολογικούς παραδείσους.

«Είμαστε μια δικηγορική εταιρεία που συμβουλεύει τους πελάτες της να ασκούν με νόμιμους τρόπους τις δραστηριότητές τους. Δεν ανεχόμαστε παράνομη συμπεριφορά» αναφέρει η εταιρία, που ενεργούσε για τη δημιουργία των υπεράκτιων εταιρειών, παρέχοντας τις δομές που συνέβαλαν στη νόμιμη μείωση των φορολογικών τους λογαριασμών.

Τα έγγραφα, αρχικά, είχαν διαρρεύσει στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία επικοινώνησε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων προκειμένου να επιβλέψουν μια έρευνα, στην οποία συμμετέχουν 380 δημοσιογράφοι από 96 ΜΜΕ, όπως το BBC, η εφημερίδα Guardian και οι New York Times.

Στο φως έχουν έρθει στοιχεία για πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες», για την περίοδο από το 1950 έως το 2016.

Τη διαφορά ανάμεσα σε Panama και Paradise Papers λαμβάνει υπόψη του ο γερμανικός Τύπος, που όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματά του συγκλίνει στην άποψη που θέλει την  νέα έρευνα να μην αφορά τόσο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για νόμιμο χρήμα αλλά για άδικους φόρους που εντέλει βαρύνουν πολύ λιγότερο τους πολύ πλούσιους έναντι των υπολοίπων.

Δημοσίευμα της γερμανικής Der Tagesspiegel, που σχολιάζει τις αποκαλύψεις, τιτλοφορείται «ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο».  Η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Τα φορολογικά κόλπα της Apple, Nike και Σία», υποστηρίζει ότι τα Paradise Papers δείχνουν πώς ο όμιλος των κινητών ήθελε να αποσπάσει από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες του Νιου Τζέρσι τη διαβεβαίωση ότι δεν θα οφείλει να καταβάλει κανενός είδους εισφορά.

Tο περιοδικό Spiegel, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην γερμανού ΥΠΟΙΚ, διερωτάται γιατί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι «τόσο χαλαρή» και αναφέρει ότι τα Paradise Papers αποκαλύπτουν τα φορολογικά κόλπα των πλουσίων και των επιχειρηματικών ομίλων. «Κανονικά θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν κλείσει τα παραθυράκια. Όμως η πολιτική λειτουργεί ήπια – προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Έγγραφα – ντοκουμέντα δείχνουν πώς οι πλούσιοι γλιτώνουν φόρους», η FAZ σημειώνει: «13,4 εκατομμύρια έγγραφα – ντοκουμέντα για εταιρίες offshore : Υπερπλούσιοι, αθλητές και επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι».

Με τη βόμβα που ακούει στο όνομα Paradise Papers αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις σε κυβερνήσεις παγκοσμίως ώστε να αρθεί το καθεστώς φοροαποφυγής.

Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι νόμιμο να τοποθετεί κανείς τα χρήματά του σε offshore και εκτός νομικού πλαισίου της χώρας του, αρκετοί είναι εκείνοι που διατείνονται πως είναι άδικο.

Το θέμα της φοροαποφυγής αποτελεί αγκάθι των περισσότερων κυβερνήσεων διεθνώς.

Το ποσό που κρύβεται πίσω από τα Paradise Papers είναι τεράστιο, αφού σύμφωνα με την εταιρεία Boston Consulting Group εκτιμάται ότι 10 τρισεκατομμύρια βρίσκονται σε υπεράκτιες εταιρείες.

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...