Πρόσφυγες απεργοί πείνας στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη

Για ένατη μέρα σήμερα οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται στην πλατεία Συντάγματος συνεχίζουν την απεργία πείνας για την επανένωση με τις οικογένειές τους και για δέκατη τέταρτη μέρα συνεχίζουν με το ίδιο έσχατο μέσο στη Μυτιλήνη την διαμαρτυρία τους, κυρίως οι Αφγανοί πρόσφυγες, που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Σαπφούς.

«Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα, να επιταχυνθεί η διαδικασία επανένωσης με τις οικογένειές μας και να μπει τέλος στην πολύχρονη, επικίνδυνη περιπλάνηση των ίδιων και των μελών της οικογένειάς μας. Ενώ οι αιτήσεις έχουν γίνει ήδη αποδεκτές και ο νόμος προβλέπει να επανενωθούν εντός εξαμήνου, μας καθυστερούν για μήνες και μας καταδικάζουν στην αβεβαιότητα και μας κρατάνε μακριά από τους δικούς μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι απεργοί πείνας που έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα ενώ στο Βερολίνο, οργανώθηκε αντίστοιχη δράση κινητοποίησης από τους συγγενείς τους.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε και πορεία διαμαρτυρίας στη γερμανική πρεσβεία ενώ στη Μυτιλήνη που γιόρταζε χθες την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους, συνεργείο του Δήμου Λέσβου με επικεφαλής των Αντιδήμαρχο του Δήμου και πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργο Κατζανό επιχείρησαν να διώξουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου συνεργείο του Δήμου Λέσβου με επικεφαλής των Αντιδήμαρχο του Δήμου και πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.Γιώργο Κατζανό επιχείρησαν να διώξουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί για δυο και πλέον εβδομάδες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες στη Μόρια ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους από το νησί. Όπως μαρτυρά και το βίντεο ο κ.Κατζανός με τραμπούκικες ενέργειες ξηλώνει το πανό διαμαρτυρίας και επιτίθεται ο ίδιος στους πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και οι απεργοί πείνας. Επιπλέον απαιτεί από την αστυνομία να σταματήσει τον άνθρωπο που καταγράφει με κάμερα τις έκνομες ενέργειες του. Μάλιστα ο κ.Κατζανός ¨διατάζει¨ τους παριστάμενους αστυνομικούς να σβήσουν το βίντεο και να κάνουν μήνυση στον πρόσφυγα Αrash Hampay που καταγράφει με το κινητό τους τις σκηνές. "To απαγορεύω" λέει ο κ.Κατζανός λες και η πλατεία είναι ο ιδιωτικός του χώρος που έχει το δικαίωμα να επιτρέπει και ν απαγορεύει πράγματα. Το αποτέλεσμα ήταν η αστυνομία να κάνει τρεις συλλήψεις προσφύγων μεταξύ αυτών και έναν ανήλικο 14 ετών. Μετά από αυτές τις ενέργειες οι πρόσφυγες περιορίστηκαν στα σκαλάκια της πλατείας. Οι ενέργειες αυτές του κ.Κατζανού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής καθώς μόλις πριν δυο μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να ξεκινήσεις κινητοποιήσεις «κατά της Ευρωπαϊκής πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και της Κυβερνητικής αδράνειας. Μάλιστα η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πιστοί στο καθήκον της προστασίας του νησιού μας αλλά και στο ανθρωπιστικό μας καθήκον πέρα και πάνω από κάθε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, θεωρούμε χρέος μας να αντιδράσουμε δυναμικά, μαζικά , υπεύθυνα και υπερκομματικά στις πολιτικές που επιθυμούν να μετατρέψουν τη Λέσβο, το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, αλλά και γενικότερα την Ελληνική μεθόριο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταρράκωσης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Ο λόγος λοιπόν είναι στον Δήμαρχο Λέσβου κ.Γαληνό να μας πει αν εγκρίνει ή όχι τις ενέργειες του Αντιδημάρχου του.

Posted by Θράσος Αβραάμ on Wednesday, November 8, 2017

Με ανοιχτό γράμμα που έδωσαν στην δημοσιότητα οι τέσσερις Αφγανοί που ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 27 Οκτωβρίου ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τους αναγνωρίσει το καθεστώς του πρόσφυγα, με ότι συνεπάγεται αυτό από την Συνθήκη του 1951 και πρόσθεταν πως αν δεν τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα ζητούν, τουλάχιστον, να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στη Λέσβο «ένα ελληνικό νησί που είναι μέρος της ΕΕ, έχουμε συστηματικά δεχθεί τον εξευτελισμό και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πιο απεχθείς φασιστικές συμπεριφορές. Όμως δεν θεωρούμε πλέον αναγκαίο να εστιάσουμε στο τι συμβαίνει στη Μόρια.  Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο στο Google ή στο Youtube θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα. Από εκεί και μόνο θα καταλάβετε σε τι αναφερόμαστε. Ανάμεσά μας υπάρχουν μόνο άντρες, γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από βομβαρδισμούς και που τελικά κατέληξαν στη Μόρια όπου νιώθουμε να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κρατούμενοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Νεοναζί» καταγγέλλουν.

Όπως γράφει η Ανθή Παζιάνου στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» η Μαριάμ Ζαχρά που είναι 42 χρόνων και ήρθε στη Λέσβο από το Ιράν, κάνει εδώ και εφτά ημέρες απεργία πείνας. Κοιμάται στην πλατεία Σαπφούς μέσα στο κρύο και εξηγεί ότι θέλει να πάει να βρει το παιδί της στη Γερμανία.

Την περασμένη Κυριακή, όπως καταγγέλλει, λιποθύμησε στην πλατεία λόγω της αφαγίας και ο οδηγός του ασθενοφόρου αρνήθηκε να την παραλάβει. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, και καταγράφηκε το συμβάν προς διερεύνηση. Στη συνέχεια άμεσα έσπευσε άλλο ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι γιατροί τής είπαν ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της.

«Πόσο αντέχετε να κάτσετε στο κρύο, στην πλατεία Σαπφούς;» ρωτούν τους πρόσφυγες. «Μέχρι να φύγουμε από το νησί» είναι η απάντηση τους καθώς όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι τοπικές αρχές και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν κάνουν τίποτα για να τους διευκολύνουν.

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...