Μπούμερανγκ το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να ανατρέψει την κυβέρνηση του Λιβάνου

Όμηρος στα χέρια των Σαουδαράβων βρίσκεται, στην ουσία, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, αλλά το φαινομενικό σχέδιο του πρίγκηπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βηρυτού εξελίσσεται σε μπούμερανγκ, καθώς αντί να εκδιωχθούν οι υπουργοί της Χεζμπολάχ, το έθνος του Λιβάνου αφυπνίστηκε και η πολιτική του ηγεσία συσπειρώθηκε εναντίον του Ριάντ.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται τη δήλωση παραίτησης, την οποία έκανε ο Σαάντ Χαρίρι  από το Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου και στους δρόμους της Βηρυτού πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις από χριστιανούς με σύνθημα : «kul na Saad» – «Είμαστε όλοι Σαάντ».

Ακόμη, όμως και οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι του Λιβάνου είναι εξαγριωμένοι με τους Σουνίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Μπορεί ο πρίγκιπας διάδοχος να νιώθει ότι ευνοείται από τις συγκυρίες, με την όλο και πιο επιθετική στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς το Ιράν, όμως ο εξαναγκασμός του Χαρίρι να διαβάσει επιστολή παραίτησης στην σαουδαραβική τηλεόραση εκλήφθηκε από το λαό του Λιβάνου ως εθνική προσβολή.

Με τον ίδιο τρόπο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ριάντ καθ οδόν για το Ντουμπάι ρώτησε ευθέως τον 32χρονο πρίγκηπα: τι στην οργή νομίζει ότι κάνει. Σχεδόν όλη η δίωρη συνάντηση έγινε σε υψηλούς τόνους για το γιατί έγινε όμηρος ο Χαρίρι και ζητήθηκε η παραίτησή του.

Η «αιχμαλωσία» του πρωθυπουργού του Λιβάνου – παρόλο που είναι πολυτελής, αφού είναι σε έπαυλη με τη γυναίκα και τα παιδιά του – έχει ήδη οικονομικές επιπτώσεις με τους καταθέτες να αποσύρουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από την BankMed στη Βηρυτό και τους Λιβανέζους που εργάζονται στις χώρες του Κόλπου να ετοιμάζουν βαλίτσες.

Αμερικανοί, Βρετανοί, Ευρωπαίοι και Γάλλοι διπλωμάτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον Χαρίρι, αλλά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που ζήτησε να συναντηθεί μαζί του δεν του επετράπη να τον δει με το επιχείρημα ότι αυτό είναι ένα «καθαρά εσωτερικό θέμα της Σαουδικής Αραβίας» – κάτι που δεν είναι τουλάχιστον αληθές ή δικαιολογημένο.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Χαρίρι και κυρίως ο τρόπος που έγινε οδήγησε πολλούς να σκεφτούν ότι ο σουνίτης πολιτικός, για χρόνια σύμμαχος του Ριάντ, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει να πλήξει το Ιράν και τον σύμμαχό του στον Λίβανο, το ισχυρό σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ.


Στο διάγγελμα με το οποίο γνωστοποίησε πως παραιτείται ο Χαρίρι κατήγγειλε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σπέρνουν διχόνοια στα αραβικά κράτη και υποστήριξε πως υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία του. Ο πατέρας του, πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, είχε σκοτωθεί το 2005 σε μια βομβιστική επίθεση.

Ο Χαρίρι ανέλαβε πρωθυπουργός πέρυσι, έπειτα από μια συμφωνία βάσει της οποίας ο χριστιανός πολιτικός Μισέλ Αούν, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, έγινε πρόεδρος και σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία εκπροσωπούνται τα περισσότερα σημαντικά λιβανέζικα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του σιιτικού κινήματος.

Η Σαουδική Αραβία έχει διαψεύσει πως ο Χαρίρι τελεί υπό κράτηση. Ο ίδιος ο Σαάντ αλ Χαρίρι δεν έχει δηλώσει τίποτα για αυτό, ούτε έχει αρνηθεί πως οι κινήσεις του περιορίζονται.

«Το να περιορίζεται η ελευθερία του Χαρίρι στο Ριάντ αποτελεί μια επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου. Η αξιοπρέπειά μας είναι συνυφασμένη με τη δική του αξιοπρέπεια. Θα συνεργαστούμε με (ξένα) κράτη για να επιστρέψει στη Βηρυτό» ανέφερε ανώτερο στέλεχος της λιβανέζικης κυβέρνησης, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς επίσημα η Βηρυτός δεν έχει ακόμα εκφράσει δημόσια αυτή τη θέση.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως ο Χαρίρι παραιτήθηκε επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.

Ο Μακρόν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα να τηλεφωνήσει στον πρίγκηπα Σαλμάν πριν από την άφιξή του στο Ριάντ, όμως φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν και πάλι απασχολημένος στο twitter αυτή τη φορά στηρίζοντας τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας αφού έγραψε ότι οι υπουργοί και πρίγκιπες που καθαίρεσε και τελούν υπό κράτηση «άρμεγαν για χρόνια τη χώρα τους».

Αλλά ο Τραμπ, προφανώς, δεν ήξερε – ότι ένας από τους κρατούμενους πρίγκιπες, ο Αλ-Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ είναι Αμερικανός πολίτης. Έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανώς κατηγόρησε έναν από τους δικούς του πολίτες για διαφθορά, λόγια που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να τον φυλακίσει.

Κι όλα αυτά επειδή ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αποτελεί μια αξιόπιστη συνιστώσα στο μακροχρόνιο αμερικανοισραηλινό σχέδιο δημιουργίας μιας νέας Μέσης Ανατολής.

Ο πρίγκιπας είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος του Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, όπως και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ-Σίσι. Το Ισραήλ είναι άνετο που περιβάλλεται από απολυταρχικές κυβερνήσεις, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή τη στιγμή ο νέος πρίγκιπας προσφέρει άλλη μία πολύτιμη υπηρεσία στα ισραηλινά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χάριρι, κλήθηκε να έρθει στο Ριάντ καλεσμένος του βασιλιά για κάποια δουλειά, όπως αποδείχθηκε όμως με ψεύτικες προθέσεις. Ο Χάριρι συνελήφθη ουσιαστικά κατά την προσγείωση του αεροπλάνου του. Αργότερα, και ποιος ξέρει μετά από ποιες απειλές, ανακοίνωσε την ξαφνική και απροσδόκητη παραίτησή του και έκτοτε παραμένει στη Σαουδική Αραβία.

Το Ισραήλ απλά δεν μπορεί να αντέξει την ιδέα ότι η Χεζμπολάχ είναι μέρος της κυβέρνησης του Λιβάνου, ενώ κάποιος λογικός παρατηρητής θα έλεγε ότι ο Λίβανος είχε επιτύχει μια ειρηνική ισορροπία στη διακυβέρνηση με την εκπροσώπηση πολλών διαφορετικών πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων.

Εξάλλου, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Ισραήλ οδήγησε τον Λίβανο σε έναν τρομερό, αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και το έκανε με τη δική του αδικαιολόγητη εισβολή στη χώρα.

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...