Κερδίζει ή χάνει ο πρίγκιπας Σαλμάν στην παρτίδα της Μέσης Ανατολής;

Κατεξοχήν σύμβολο του νεποτισμού που κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία σε αγαστή συνεργασία με τη διαφθορά, ο φιλόδοξος πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Σαλμάν έκανε την τελευταία ριψοκίνδυνη κίνηση στην σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Η παρέμβαση του πρίγκιπα στον Λίβανο αποκάλυψε, πάλι, τα όρια της επιρροής του και το κόστος των παρορμητικών του περιφερειακών κινήσεων, οι οποίες αποβαίνουν προς όφελος του Ιράν.

Σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters, υποστήριζε ότι ο Σαάντ Χαρίρι αιφνιδιάστηκε από το Ριάντ και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μόλις έφτασε στη Σαουδική Αραβία για επίσημη συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν.

Αντί αυτής, αναφέρει το πρακτορείο, ενημερώθηκε ότι θα δει τον πρίγκιπα διάδοχο και του δόθηκε έτοιμο το κείμενο της παραίτησής του για να το διαβάσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Στη συνέχεια κατασχέθηκε το τηλέφωνό του και την επόμενη ημέρα εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί με τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από σαουδαραβικό κανάλι.

Η «παραίτηση» του Χαρίρι ανακοινώθηκε την ώρα που περισσότεροι από 200 άνθρωποι -μεταξύ αυτών 11 πρίγκιπες και στελέχη της κυβέρνησης του Ριάντ- συλλαμβάνονταν στο πλαίσιο επιχείρησης «κατά της διαφθοράς», που είχε διατάξει ο πρίγκιπας Σαλμάν.

Με την ανάκληση της παραίτησής του, που είχε ανακοινωθεί στις 4 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χάριρι τάχθηκε σθεναρά υπέρ της κυριαρχίας του Λιβάνου και κατά των παρεμβολών στις υποθέσεις της χώρας του από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Η απόφαση του Χάριρι να παραμείνει στις 22 Νοεμβρίου, επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα στο Λίβανο, τουλάχιστον για τώρα. Εκτός από τον Χαρίρι, πάντως, τα εύσημα μοιράζεται και πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν μαζί με το λαό του Λιβάνου, ο οποίος μπόρεσε να δει το φιάσκο που δημιούργησε η Σαουδική Αραβία.

Το θάρρος και το παράδειγμα του λαού του Λιβάνου να υπερασπιστεί την κυριαρχία του δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Δυστυχώς, αυτή η χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη γεωγραφία της, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι των Σαουδαραβικών-Ιρανικών και Ισραηλινοιρανικών περιφερειακών γραμμών, με πάνω από 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη γειτονική και εμπόλεμη Συρία.

Και η παρτίδα μοιάζει να χάνεται για τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και από την επίθεση στην Υεμένη που προκαλεί «τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο σήμερα» με 7 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του θανάτου από την πείνα. Λάθος κίνηση εκτιμάται και η προσπάθεια απομόνωσης του Κατάρ.

Όμως το φινάλε αργεί, ακόμη. Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» γράφει ότι η «Saudi Oger», η κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Χαρίρι και έχει έδρα το Ριάντ, «επαφίεται στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας- κύριο πελάτη της – για να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς που οφείλονται στους πρώην εργαζόμενους της εταιρείας».

Σαουδάραβες αξιωματούχοι διερευνούν επίσης τα οικονομικά της εταιρείας, όπως δήλωσε στην εφημερίδα πρώην διευθυντής της εταιρείας.

Καθώς ο πρίγκιπας, όμως, σκοντάφτει στην περιοχή, το Ιράν συνεχίζει να κυλάει- σαν πέτρα που δεν χορταριάζει- και μοιάζει να βρίσκεται από την πλευρά των νικητών και λόγω των τεκταινόμενων στη Συρία.

Ο απολογισμός των λανθασμένων κινήσεων του Μοχάμεντ Σαλμάν αν και βαρύς έχει ωστόσο ως αντιστάθμισμα την στρατηγική συμμαχία που δείχνει να έχει συνάψει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έναντι του Ιράν.

Κρίσιμο ζήτημα σε αυτήν, όμως είναι το μέλλον των Παλαιστινίων και το εάν η Σαουδική Αραβία μπορεί να «παραδώσει» τους Παλαιστινίους ή να τους «θυσιάσει» σε αυτή την αμφίρροπη παρτίδα.

Εάν η κυβέρνηση Τραμπ θέλει, πάντως, να στηρίξει έναν νικητή στη Μέση Ανατολή, τότε ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτεί την φαινομενική άνευ όρων αγάπη που προσφέρει ο πλανητάρχης στο Ριάντ και ειδικότερα στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως εκτιμούν οι ανταποκριτές των αμερικανικών ΜΜΕ, η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον πρίγκιπα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προσφέρουν αμέριστη στήριξη σε όλες τις αντιπαραθέσεις με το Ιράν, ζητώντας παράλληλα μια προσπάθεια για διπλωματική προσέγγιση Τεχεράνης και Ριάντ, η οποία είναι απαραίτητη αν και χρονοβόρα.

 

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...