Σύγχρονη δουλεία στη Λέσβο αποκάλυψε το φονικό στα Πάμφιλα

To φονικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή μετά την αιματηρή συμπλοκή Αφγανών μεταναστών στο χωριό Πάμφιλα της Λέσβου έφερε στην επιφάνεια την διπλή εκμετάλλευση που υφίστανται ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες τόσο από τους ομοεθνείς τους όσο και από τους ντόπιους.

Από τον Θράσο Αβραάμ

Σύμφωνα με τα όσα μέχρις ώρας έχουν γίνει γνωστά, ο Αφγανός που μαχαιρώθηκε από τους συμπατριώτες είναι αυτός που τους «νοίκιαζε» σε ντόπιους ιδιοκτήτες ελαιώνων για να εργαστούν στην συλλογή ελιάς.

Όπως ήταν επόμενο ο ίδιος ο «μεσάζοντας» τους εκμεταλλευόταν αφού δεν τους έδινε όλα τα χρήματα από την εργασία τους. Σημειωτέον ότι ο Αφγανός «μεσάζοντας» βρισκόταν στη Λέσβο από το 2012.

Φέτος στη Λέσβο υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελιάς και αυτή την περίοδο το μάζεμα της βρίσκεται στο ζενίθ. Χρειάζονται λοιπόν πολλά χέρια για να γίνει η συγκομιδή.

Έτσι μερίδα ντόπιων που είναι ιδιοκτήτες ελαιώνων, κυρίως στα χωριά κοντά στην Μυτιλήνη, απευθύνονται σε «μεσάζοντες» μετανάστες και αυτοί με την σειρά τους κανονίζουν πάμφθηνα εργατικά χέρια.

Οι πρόσφυγες λόγω της κατάστασης εξαθλίωσης που βιώνουν στο στρατόπεδο της Μόριας και προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό εισόδημα δέχονται. Το ποσό της αμοιβής τους τις περισσότερο φορές κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ ημερησίως.

Από τα χρήματα αυτά τα μισά και πλέον τα παίρνει ο «μεσάζοντας» και έτσι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί καταλήγουν να εργάζονται στα χωράφια για 5 ή 10 ευρώ την ημέρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι «μεσάζοντες» τους προσφέρουν και υποτυπώδη καταλύματα μέσα σε αποθήκες ή σε σπίτια, συνήθως κοντά στα χωράφια που πρόκειται να εργαστούν. Την πρακτική αυτή της του «νοικιάσματος» προσφύγων ακολουθούν ντόπιοι, που ως επί το πλείστον δεν είναι κατ επάγγελμα αγρότες αλλά υπάλληλοι, επαγγελματίες κ.ο.κ οι οποίοι διαθέτουν ελαιώνες στις περιοχές κοντά στη Μυτιλήνη και θέλουν να μαζέψουν τις ελιές όσο το δυνατόν πιο σύντομα και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Τους επόμενους μήνες που θα τελειώσει το λιομάζωμα είναι πολύ πιθανό να είναι οι ίδιοι που θα δυσανασχετούν για τους πρόσφυγες και για το «κατάντημα του νησιού»!

Αυτές οι παράνομες πρακτικές της σύγχρονης δουλοπαροικίας και της στυγνής -διπλής εκμετάλλευσης των προσφύγων δεν ενοχλούν κανέναν από τους λαλίστατους για το προσφυγικό τοπικούς «φορείς» αλλά ούτε και την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Η εφαρμογή και εμπέδωση της νομιμότητας φαίνεται πως εξαντλείται με την παρουσία των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ κάθε τρεις και λίγο στο κέντρο της πόλης.

Χαμπίμπι: Με μια κελεμπία και ένα κινητό στο χέρι

Ποιος ήταν όμως ο «Χαμπίμπι» που έγινε στόχος την Κυριακή το βράδυ και δολοφονήθηκε;

Από τον Μαρίνο Ορφανό

Η φιγούρα του, σύμφωνα με τις περιγραφές των κατοίκων, με μία κελεμπία στο κεφάλι και ένα κινητό μονίμως μαζί του, «σαν προέκταση του χεριού του», είχε καθημερινή παρουσία στα Πάμφιλα.

Μάλιστα δεν ήταν «καινούργιος» στο χωριό, ούτε βρέθηκε στο νησί μαζί με τους χιλιάδες ομοεθνείς του που ήρθαν μαζικά από το 2015. Αλλά ήταν γνωστός από το μακρινό 2012!

Ο «Χαμπίμπι» είχε αναπτύξει σχέσεις με τους ντόπιους και φαίνεται πως ήταν εκείνος που μπορούσε να τους βρει ανά πάσα στιγμή εργάτες για κάθε ζητούμενη εργασία, κυρίως αγροτική. «Όποια βοήθεια ήθελες για τα αμπέλια, για τις ελιές, ακόμα και για μετακομίσεις, μπορούσες να του το πεις. Σχεδόν όλοι μας είχαμε συνεργαστεί μαζί του», παραδέχονται κάτοικοι των Παμφίλων.

Το 2015 που παρέλυσε η Συρία και εκατομμύρια πρόσφυγες έψαξαν τη λύτρωση στην Ευρώπη, ο «Χαμπίμπι» για ένα διάστημα χάθηκε. Αφού όπως επιβεβαιώνεται, είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για μία (από τις ιδιαίτερα επικερδείς εκείνη την περίοδο) μετακίνηση μεταναστών, από το βόρειο νησί προς τη Μυτιλήνη. Παρ΄ όλα αυτά, λίγο αργότερα επέστρεψε, χωρίς κανείς στα Πάμφιλα να προβληματίζεται αφενός για το πώς… τα κατάφερε αν και καταδικασμένος, αφετέρου για το αν είχε (ή όχι) ποτέ άδεια παραμονής στη χώρα. Συνεχίζοντας με μεγαλύτερη δυναμική την «δραστηριότητά» του, (αφού τροφοδοτούνταν εν τω μεταξύ και από το πολυπληθές κέντρο της Μόριας), να «νοικιάζει» ουσιαστικά μετανάστες για δουλειές, τόσο στα Πάμφιλα, αλλά και στα γύρω χωριά του Αφάλωνα, της Θερμής και της Παναγιούδας.

Πως το κατάφερνε; Δίνοντας ψίχουλα με αντάλλαγμα ένα καλύτερο κατάλυμα από αυτό που προσφέρει η Μόρια και την προστασία του. Όπως λένε μάλιστα όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, πρόσφερε εργάτες με 20 ευρώ μόλις μεροκάματο και κατά πως φαίνεται απέδιδε στην καλύτερη μόλις πέντε ευρώ στους εργάτες, κρατώντας τα υπόλοιπα ως «εγγύηση».

Εξάλλου στη συμφωνία με τους -κατά κύριο λόγο ομοεθνείς του- από την εργασία που θα προσέφεραν σε δουλειές που θα τις «έκλεινε» εκείνος, ο ίδιος θα επωμίζονταν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής και σαν αντάλλαγμα θα τους εξασφάλιζε τροφή, στέγη και προστασία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το ότι στα Πάμφιλα εδώ και χρόνια έχουν νοικιαστεί στον ίδιο και σε κάποιους άλλους Αφγανούς (με συμβόλαιο κανονικό) τέσσερα παλιά σπίτια, στα οποία διαμένουν οι κατά καιρούς «εργάτες» μετανάστες.

«Αυτός έκλεινε τις δουλειές και έπαιρνε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα μεροκάματα. Όμως σαν αντάλλαγμα τους προσέφερε στέγη σε καλύτερες συνθήκες από αυτές της Μόριας, ένα πιο ασφαλές περιβάλλον και φαγητό. Πήγαινε συχνά στα μίνι μάρκετ και έπαιρνε πολλά προϊόντα, ενώ εκείνος πλήρωνε και τα ενοίκια των σπιτιών», λέει χαρακτηριστικά κάτοικος από τα Πάμφιλα.

Οι ίδιες πληροφορίες τώρα που αποδεικνύουν την εκμετάλλευση των μεταναστών στην περιοχή, με κινητήριο μοχλό το θύμα της ματωμένης Κυριακής, συμβάλλουν σε ένα σημαντικό βαθμό στο να διαπιστωθούν και τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης, προφανώς εναντίον του την περασμένη Κυριακή.

Αφού το τελευταίο διάστημα και ελέω… ελαιοκομικής περιόδου που δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση «εργασίας», έφερε στα Πάμφιλα πολύ μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο αριθμό μεταναστών.

Οι οποίοι μάλιστα διέμεναν και σε κελιά του ναού της Αγίας Βαρβάρας. Το αν βέβαια η «επίταξη» και αυτών των χώρων του ναού για την στέγαση των μεταναστών, ήταν κι αυτή προϊόν των «συμφωνιών» του «Χαμπίμπι» με κάποιους κατοίκους του χωριού, φυσικά θα διαπιστωθεί μόνον από τις έρευνες της Αστυνομίας. Όπως και το πως ο ιερέας του χωριού επέτρεψε να γίνεται κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται πως οι τελευταίες δουλειές που έγιναν στο χωριό από τους μετανάστες, χάλασαν για κάποιο λόγο στην αμοιβή. Με τις άγριες συμπλοκές να ξεσπούν κατά την εκτίμηση πολλών, είτε επειδή κάποιοι μετανάστες αντέδρασαν επειδή δεν πληρώθηκαν για τις εργασίες τους, είτε το ανάποδο. Δηλαδή να διεκδίκησε ο «Χαμπίμπι» το ποσό που ενδεχομένως δεν πήρε και αντιστοιχεί στη «διαμεσολάβησή» του στο να κλείνουν οι δουλειές στα χωράφια.

Επιστολή Καλογήρου σε Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση το αιματοβαμμένο απόγευμα της Κυριακής και το ξετύλιγμα του κουβαριού της υπόθεσης που αναδεικνύει μία ακόμη απάνθρωπη πτυχή της εξέλιξης της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφέρει ακόμη πιο πιεστικά τα αιτήματα που αφορούν στην ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την αξιοπρέπεια των ιδίων των χιλιάδων εγκλωβισμένων μεταναστών. Η κατάσταση δείχνει πως εξελίσσεται ολοένα και σε πιο εκρηκτική, με την τοπική κοινωνία δικαιολογημένα να φοβάται πλέον (δεν έχει προηγούμενο το προχτεσινό σκηνικό) χωρίς όμως να διαφαίνεται ούτε στο ελάχιστο προσπάθεια να αλλάξει κάτι άμεσα.

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή χθες της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στον πρωθυπουργό, ζητώντας του μάλιστα συνάντηση μαζί του: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφέρειά μας με υποχρεώνει να επανέλθω προκειμένου να σας ενημερώσω για τις συνθήκες, όπως αυτές εμφανίζονται σήμερα, γύρω από το κρίσιμο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών. Για τον λόγο αυτό ζητώ κύριε Πρόεδρε μία συνάντηση μαζί σας».

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...