Το Ισλαμικό Κράτος σιωπά για την σφαγή στο Σινά που καταδίκασαν ακόμη και υποστηρικτές του

Οι ένοπλοι που σφαγίασαν περισσότερους από 300 πιστούς μέσα στο αιγυπτιακό τζαμί δεν προσπάθησαν να κρύψουν την ταυτότητά τους και ανέβασαν το μαύρο πανό του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους», ωστόσο, το αυτόκλητο Χαλιφάτο, μία εβδομάδα μετά, σιωπά και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης, που την καταδικάζουν ακόμη και υποστηρικτές του στα διάφορα τζιχαντιστικά sites και τις σελίδες που διαθέτει στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εντούτοις, μέλη του ISIS (Ισλαμικό Κράτος), είχαν επισκεφτεί το τέμενος στο Σινά, όπου διαπράχθηκε η πολύνεκρη επίθεση, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την σφαγή, προκειμένου να προειδοποιήσουν για τη διεξαγωγή σουφιστικών τελετών στον χώρο, όπως είπε χθες ο επικεφαλής ενός σουφιστικού τάγματος της Αιγύπτου.

Πάνω από 300 πιστοί σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προσευχή σε αυτό το τέμενος στη χερσόνησο του Σινά.

Οι τζιχαντιστές που πήγαν στο τέμενος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του σουφιστικού τάγματος, μίλησαν στον μουεζίνη, το πρόσωπο εκείνο που καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν. «Μπήκαν, δεν ήταν γνωστοί (μεταξύ των πιστών)» είπε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον σεΐχη Μοχάμεντ Αλ Τζαουίς, υπαρχηγό του τάγματος των Τζαρίρι, που συνδέεται με το τέμενος οι τζιχαντιστές είπαν στον μουεζίνη, ο οποίος σκοτώθηκε στο μακελειό: «Να μην εορτάζετε το Μουλέντ (μουσουλμανική γιορτή που τιμά τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ). Να μην οργανώνετε σουφιστικές τελετές προσευχής».

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θεωρεί ορισμένες πρακτικές των σουφιστών ως αιρετικές.

Πέρυσι, το αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS είχε απευθύνει κάλεσμα προκειμένου οι μαχητές του να πολεμήσουν τους οπαδούς του σουφισμού, ιδίως το τάγμα των Τζαρίρι, ενώ είχαν αποκεφαλίσει έναν σουφιστή σεΐχη του.

Παρά την επίσκεψη των τζιχαντιστών στο τέμενος, κανείς δεν περίμενε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα έφθανε στο σημείο να επιτεθεί εκεί, επισήμανε ο Αλ Τζαουίς.
«Εκείνοι (οι υπεύθυνοι) πίστεψαν ότι το θέμα θα τελείωνε στην προειδοποίηση του να μην οργανώσουν άλλες σουφιστικές τελετές προσευχής» τόνισε.

 

Καθώς η κλίμακα της επίθεσης ξεπέρασε, όμως, τα κανάλια των τζιχαντιστικών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, οι χρήστες υπέρ του ISIS διαγράφηκαν από την ομάδα καταδικάζοντας το μακελειό ενώ κάθε μαχητική ομάδα ισλαμιστών που είναι γνωστή στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα «Γιουντ Αλ-Ισλάμ» στο Σινά, καταδίκασε την επίθεση, που κόστισε τη ζωή 305 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 27 παιδιά.

Πολλοί θεωρούν, τώρα, ότι είναι πιθανόν η επίθεση να έγινε χωρίς προηγούμενη κεντρική συμφωνία και για αυτό δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ήταν μια επίθεση που αποσκοπούσε να στείλει ένα μήνυμα στους αιρετικούς του Ισλάμ και τους ντόπιους θεωρούμενους ως φιλοκυβερνητικούς.

 

Το ISIS είναι δογματικό για τον ορισμό του «αληθινού μουσουλμάνου» και συχνά προειδοποιεί ότι θα στοχεύσει την κοινότητα των σούφηδων.

Πρόκειται για τις πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ, οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής.

Οι σουφιστικές κοινότητες επηρεάστηκαν άμεσα από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου, όπως ο Νεοπλατωνισμός, ο Γνωστικισμός, ο Βουδισμός και ο Χριστιανισμός. Όλες αυτές οι διδασκαλίες έπαιξαν το ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση της σουφικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με τους Σούφηδες «όλες οι παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη αλήθεια», όπου ο σκοπός και το τέλος είναι η ένωση της ψυχής με το Θεό.

«Στο επίκεντρο έχουμε τον πόλεμο εναντίον του πολυθεϊσμού και της αποστασίας, καθώς και μεταξύ αυτών των Σουφιστών, της μαγείας και της μαντείας» είχε γράψει ένας εκπρόσωπος στην ηλεκτρονική έκδοση του ISIS, «al-Naba» πριν από ένα χρόνο. Το ίδιο άρθρο ανέφερε ακόμη και το «al Rawdah», αλλά το τζαμί φαίνεται να είχε ελάχιστη προστασία.

Το ISIS δεν είναι η μόνη ομάδα τζιχαντιστών που στοχεύει άλλα μουσουλμανικά δόγματα, και ιδίως στους Σούφηδες. Οι υποστηρικτές της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία βλέπουν επίσης το Σουφισμό ως αποστασία και αίρεση.

Στο Πακιστάν, τα ιερά των σούφηδων έχουν υποστεί συχνές επιθέσεις, η τελευταία φέτος τον Φεβρουάριο, όταν με βομβιστική επίθεση που διεκδικεί το ISIS σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άτομα. Και όταν μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα κατέλαβαν την πόλη Τιμπουκτού στο Μάλι το 2012, κατεδάφισαν αιώνια μαυσωλεία και βιβλιοθήκες των σούφηδων, πολλές από τις οποίες είχαν κηρυχτεί περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...