Άρχισε να κελαηδά ο ταμίας του Σουλτάνου Ερντογάν

Το πρώτο «λάδωμα» προς τον υπουργό Οικονομικών της τότε κυβέρνησης Ερντογάν, αποκάλυψε ο Ρεζά Ζαράμπ, που κατέθεσε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι δωροδόκησε με εκατομμύρια ευρώ (περίπου 45 με 50) τον πρώην υπουργό Τζαφέρ Τσάγλαγιαν το 2012, αλλά και το 2013, για να τον διευκολύνει να «ξεπλύνει» χρήμα και να παρακάμψει τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο Ρεζά Ζαράμπ ήταν προγραμματισμένο να δικαστεί την περασμένη Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αλλά η εισαγγελική αρχή κατέστησε σαφές ότι ο Ζαράμπ δεν ήταν, πλέον, κατηγορούμενος, αντιθέτως, ο βασικός της μάρτυρας.

Ο μόνος κατηγορούμενος για την υπόθεση της παραβίασης των κυρώσεων και του ξεπλύματος χρήματος είναι τώρα ο Τούρκος τραπεζίτης Μεχμέτ Χαν Αττίλα, που κατηγορείται και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαρρηγνύοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ: Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

«Μπορώ να βοηθήσω με αυτό, εφόσον υπάρχει μερίδιο κέρδους 50-50» είχε δηλώσει ο Τσάγλαγιαν, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ζαράμπ, ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο ότι κατέβαλε 45 έως 50 εκατομμύρια ευρώ (53,5 έως 59,4 εκατομμύρια δολάρια) συν δώδεκα εκατομμύρια δολάρια δωροδοκίας στον πρώην υπουργό μεταξύ Μαρτίου 2012 και Μαρτίου του επόμενου έτους.

Πολιτικοί αναλυτές σε ΗΠΑ και Τουρκία πιστεύουν ότι αποκαλύψεις του Ζαράμπ στη δίκη θα φθάσουν πολύ κοντά στον Ερντογάν και ίσως σημάνουν το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η υπόθεση είναι συνωμοσία από το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, πέρυσι.

Ο Ζαράμπ, 34 ετών, δήλωσε ότι γνώρισε τον πρώην υπουργό οικονομίας της Τουρκίας το 2012, καθώς προσπαθούσε να εδραιωθεί ως ο κύριος μεσάζων στην κερδοφόρα εμπορία χρυσού στην οποία συμμετέχουν τράπεζες της Τουρκίας και του Ιράν.

Η επιχείρηση χρυσού για πετρέλαιο επέτρεψε στο Ιράν να χρησιμοποιεί έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου για πληρωμές στις παγκόσμιες αγορές παρά την απαγόρευση απέναντι των αμερικανικών τραπεζών που συνεργάζονται με την Τεχεράνη.

Ο Τσάγλαγιαν μαζί με άλλους 7 που κατηγορούνται για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν και ξέπλυμα χρήματος, διαφεύγει προς το παρόν της σύλληψης.

Η υπόθεση προκαλεί, ήδη, πολιτικούς κλυδωνισμούς στην Τουρκία.

Χθες το βράδυ ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο οποίος έπειτα από σχετική ερώτηση κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για προδοσία επειδή έστειλε εκπροσώπους του στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν τη δίκη σκευωρία, όπως την χαρακτήρισε, με μάρτυρα τον Ρεζά Ζαράμπ.

Δύο βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήλθαν στα χέρια κι επικράτησε ένταση.

Αργότερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάγματος Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στην Τουρκία, λέγοντας ότι κάποιοι έκλεισαν τα μάτια και άφησαν τον Ζαράμπ να φύγει και να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε προδοσία.

Να θυμίσουμε ότι ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2013 στην Τουρκία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από περίπου δύο μήνες.

Οι κατηγορίες εναντίον του εγκαταλείφθηκαν με την Άγκυρα να προστατεύει τόσο τον Ζαράμπ όσο και άλλους υπόπτους, καλώντας τους εισαγγελείς να αλλάξουν γνώμη για να μην κατηγορηθούν -όπως συνέβη με τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν- ότι συνωμοτούν με τους οπαδούς του Γκιουλέν για να δυσφημήσουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τουρκικά ενημέρωσης, στο παρασκήνιο συζητείται ότι ο Ζαράμπ έφυγε επειδή δεχόταν απειλές για τη ζωή του κι ενώ είχε ζητήσει προστασία από την κυβέρνηση Νταβούτογλου, ωστόσο δεν του δόθηκε.

Οι ίδιες φήμες λένε ότι δέχτηκε τότε επίσκεψη από άντρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και έκανε συμφωνία μαζί τους να πάει στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί ακόμη περισσότερο γιατί η υπόθεση αυτή, πέραν από τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις στην Τουρκία, ενδέχεται να έχει και οικονομικές, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο την ισοτιμία της τουρκικής λίρας η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες κατρακυλάει συνεχώς.

Η συνεχής υποτίμηση της λίρας προκαλεί σοβαρή ανησυχία στην Άγκυρα, καθώς επηρεάζει άμεσα το ποσοστό πληθωρισμού της χώρας, την αποπληρωμή του χρέους της και τη δυνατότητα δανεισμού την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2019.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...