Πράσινο φως από τον Σουλτς αναμένει η Μέρκελ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Το αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετρά ήδη δύο μήνες, από την ημέρα των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας μοιάζουν σαν ακινητοποιημένοι σε χαλασμένο φωτεινό σηματοδότη, που δεν ανάβει το πράσινο φως του.

Όμως το γερμανικό πολιτικό μποτιλιάρισμα ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη με μοναδική εξαίρεση τους ακροδεξιούς. Την πολιτική κρίση στην Γερμανία θέλει να αναδείξει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)» στο συνέδριό του που πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο στο Ανόβερο.

Το AfD που βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μία αντιμεταναστευτική και αντι-Μέρκελ ατζέντα, προκάλεσε σοκ στη Γερμανία με το εκλογικό σκορ του 12,6% που του εξασφάλισε την είσοδο στη γερμανική βουλή, του πρώτου ακροδεξιού κόμματος μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που εισέρχεται στην Μπούντενσταγκ.
Το κόμμα έχει καταλάβει 92 έδρες και ένα από τα μέλη της ηγεσίας του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει υποσχεθεί «να καταδιώξει την Μέρκελ».

Υπό αυτή την πίεση οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο, δείχνοντας έτσι την προτίμησή τους για τον σχηματισμό εκ νέου του «Μεγάλου Συνασπισμού».

«Το CDU είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει σοβαρές συζητήσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του σήμερα στο Βερολίνο, τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες αρνούνται στο χρονικό σημείο αυτό να δεσμευθούν προς την ίδια κατεύθυνση και σπεύδουν να δηλώσουν ότι θα συζητήσουν «όλες τις εναλλακτικές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους συντηρητικούς της Μέρκελ για την έξοδο της Γερμανίας από το πολιτικό αδιέξοδο, χωρίς να δεσμευθεί, όμως, για τον σχηματισμό «Μεγάλου Συνασπισμού».

Ο Μάρτιν Σουλτς αρνήθηκε την ιδέα του «αυτοματισμού» στην ανανέωση μίας κυβέρνησης «Μεγάλου Συνασπισμού» CDU/CSU/SPD και επέμεινε ότι θέλει να συζητήσει και εναλλακτικές λύσεις, όπως ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών , την οποία οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να υποστηρίζουν ad hoc.

Την ιδέα αυτή έχει απορρίψει, όμως, η Άνγκελα Μέρκελ με το επιχείρημα της ανάγκης σταθερότητας για τη χώρα, δεδομένων των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.

«Έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να μιλήσουμε για κάθε μία από αυτές, και αυτό θα προτείνω στην ηγεσία του κόμματος τη Δευτέρα» δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών σήμερα, μετά την χθεσινή του συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, υπό την αιγίδα του επίσης σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Ο Σουλτς ξεκαθάρισε επίσης στην Μέρκελ ότι, για να μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του SPD, πρέπει να σταματήσει να αντιτάσσεται στις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Η Μέρκελ του CDU, ο Χορστ Ζέεχοφερ της CSU (Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης) και ο Μάρτιν Σουλτς του SPD συζήτησαν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση – τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, κυβέρνησης μειοψηφίας και τη διενέργεια νέων εκλογών. Τελικά συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό «Μεγάλου Συνασπισμού».

Τα μέλη του SPD καλούνται να αποφασίσουν την ερχόμενη εβδομάδα κατά το συνέδριο του κόμματος εάν δέχονται την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς για ένα σχήμα συνεργασίας που θα προσδιοριστεί. Η ηγεσία του CDU συνέρχεται επίσης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου για να εξετάσει την κατάσταση.

Ο Σουλτς, πάντως, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επισημαίνοντας ότι όλες οι πιθανότητες θα εξεταστούν στα όργανα του κόμματος.

«Συζητήσαμε στην ηγεσία του SPD εντατικά την κατάσταση και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί καμία επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Το προεδρείο του κόμματος θα συζητήσει την Δευτέρα σχετικά με το ποια πρόταση θα υποβληθεί στο Συνέδριο του SPD, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη, συνέχισε, για να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα: «Την είδηση «πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού» την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη».

«Έχουμε πολλές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα μιλήσουμε για κάθε πιθανή επιλογή» επισήμανε ο αρχηγός του SPD. «Αυτό ακριβώς θα προτείνω στο προεδρείο του SPD την Δευτέρα. Ένα είναι σαφές, όλα τα βήματα θα τα αποφασίσουμε σε στενό συντονισμό μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.

Ήδη, η νεολαία του SPD έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Neue Osnabrucker Zeitung», ο Κέβον Κίνερτ, νέος επικεφαλής της νεολαίας του SPD επισήμανε πως αναμένει από τον Σουλτς να αρνηθεί τη συμμετοχή στις συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση του κόμματος για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». «Μόνο το Συνέδριο την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση. Δεν είναι επιτρεπτό να πιεστούμε να κάνουμε μεγάλο συνασπισμό επειδή είναι βολικό για τους Χριστιανοδημοκράτες» δήλωσε ο Κίνερτ.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη νεολαία, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του SPD φαίνεται να προκρίνουν τη λύση κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Φρανκ Μπσίρσκε επικεφαλής του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Γερμανίας (Ver.di) κάλεσε το SPD να προχωρήσει σε σοβαρές συζητήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

 

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...