Ο πόλεμος της Αλ Κάιντα με το Ισλαμικό Κράτος στη χερσόνησο του Σινά

Μολονότι καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει, ακόμα, την ευθύνη για την επίθεση στο τζαμί που σκότωσε πάνω από 300 ανθρώπους στις 24 Νοεμβρίου, όλες οι υποψίες στρέφονται στο «Wilayat Sinai» (βιλαέτι του Σινά)-παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο που βρίσκεται σε πόλεμο με την Αλ Κάιντα, που επίσης μέσω της τζιχάντ-(ιερού πολέμου)-προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία της στο Σινά.

Οι χωρικοί της περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι των σούφηδων δήλωσαν ότι το Wilayat Sinai του Ισλαμικού Κράτους, τους είχε απειλήσει μια εβδομάδα πριν από την πολύνεκρη επίθεση.

Αντίπαλο δέος τόσο για το «Βιλαέτι του Σινά» όσο και για το Ισλαμικό Κράτος είναι η τρομοκρατική οργάνωση «Νταές Αλ Ισλάμ» (Στρατός του Ισλάμ), που βρίσκεται πιο κοντά στην Αλ Κάιντα αλλά και τη ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Μια άλλη ισλαμιστική οργάνωση μικρότερης εμβέλειας, η οποία ωστόσο το 2013 ανέλαβε την ευθύνη για το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα κατά αιγυπτιακών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, είναι η «Τζαντ Αλ Ισλάμ» -Jund al-Islam-(Μαχητές του Ισλάμ).

Η Jund al-Islam κήρυξε επίσης πόλεμο στον αιγυπτιακό στρατό, τον οποίο θεωρεί «αποστάτη».

Παρά τους ιστορικούς και αξεδιάλυτους δεσμούς του σουφισμού με τον τακτικό στρατό, ο πληθυσμός της χερσονήσου του Σινά θεωρεί προδοσία την αιγυπτοισραηλινή συνθήκη ειρήνης που σύναψε το 1979 ο Ανουάρ Σαντάτ με τον Μεναχέμ Μπέγκιν, μετά τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, το 1978.

Γι’ αυτούς, το Ισραήλ εξακολουθεί να αποτελεί εχθρό. Και η θρησκευτική ρητορική που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον Ιουδαϊσμό και τον σιωνισμό, υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την απειλή που αποτελεί το Ισραήλ.

Όμως πού βρίσκεται, τώρα, η Jund al-Islam; Πουθενά, μέχρι που άρχισε να δέχεται μια μικρή εισροή απογοητευμένων μελών του Wilayat Sinai.

Το βιλαέτι του Σινά-Wilayat Sinai- ξεκίνησε ως «Ansar Bayt al-Maqdis» το 2011, μια ομάδα που υιοθέτησε τις ίδιες βασικές ιδεολογίες με την Αλ Κάιντα. Αλλά σταδιακά έγινε πιο ακραία, επηρεασμένη από το ISIS.

Το 2014, το Ansar Bayt al-Maqdis υποσχέθηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος IS και άλλαξε το όνομά του σε Wilayat Sinai.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής «Ταχρίρ» με έδρα την Ουάσιγκτον, οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σινά διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα, ακόμη και συστήματα αεράμυνας. Σύμφωνα μάλιστα με το Κέντρο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης το «Βιλαέτι του Σινά» συνεργάζεται σε θέματα στρατιωτικού χαρακτήρα με τους «Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ».

Όλες αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, παρά τις διαφορές τους, έχουν και κάποιες κοινές συνισταμένες. Επωφελούνται από τις εγγενείς αδυναμίες του αιγυπτιακού στρατού να ελέγξει την περιοχή καθώς επίσης και από τη φυσική γεωγραφία της δύσβατης χερσονήσου του Σινά.

Στην περιοχή ανθεί το λαθρεμπόριο και οι παράνομες δραστηριότητες, ενώ το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση του Καΐρου έχει παραιτηθεί από τις προσπάθειες να επαναφέρει την τάξη, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την κυριαρχία των τρομοκρατών.

Ένας ερευνητής που επικεντρώνεται στο Σινά και στις υποθέσεις ενόπλων ομάδων εκεί δήλωσε στο αραβικό «Al-Monitor» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι τόσο η εξαφάνιση όσο και η πρόσφατη επανεμφάνιση του Jund al-Islam βασίζονται στην καθοδήγηση του υπ ‘αριθμόν 1 ανθρώπου της Αλ Κάιντα στην Αίγυπτο, του Hisham Ashmawi , γνωστού και ως Abu Omar al-Muhajir.

Είναι ένας ανώτερος αξιωματικός που απολύθηκε από τον αιγυπτιακό στρατό για να αγκαλιάσει την ιδεολογία της τζιχάντ και που χωρίστηκε από τον Ansar Bayt al-Maqdis δίνοντας την υπακοή και αφοσίωσή του στην Αλ Κάιντα.

Ο ερευνητής, βασισμένος στη μελέτη του για την κατάσταση, δήλωσε ότι ο Ashmawi ζήτησε από μέλη της αντάρτικης ragtag να εξαφανιστούν για λίγο και να αναπτύξουν τις ικανότητες μάχης τους για να μπορέσουν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος IS.

Ο Ashmawi και ορισμένοι αντιφρονούντες πήγαν στη Λιβύη για να εκπαιδεύσουν και να στρατολογήσουν μαχητές, πριν επιστρέψουν στην Αίγυπτο, ενώ άλλοι έκρυψαν όπλα στην έρημο του κεντρικού Σινά.

Η πηγή έδειξε ότι ο Ashmawi επιδιώκει την επιστροφή της Αλ Κάιντα στην Αίγυπτο μέσω μικρών ομάδων που έχουν εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές: τη Jund al-Islam στο Σινά,  την Ansar al-Islam στη δυτική έρημο και τους Mourabitoun, οι οποίοι είναι σαλαφιστές τζιχάντ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και είναι διασκορπισμένοι στην Αίγυπτο.

Και ο πόλεμος έχει μόλις αρχίσει….

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...