Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο στην πραγματικότητα και δείχνει να τον κερδίζει

Η αδυσώπητη ψευδαίσθηση για το γίγνεσθαι και τα συνεχή ψέματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούν σημάδι ψυχικής ασθένειας, αλλά είναι η ιστορική του αποστολή, γράφει αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό «Salon», λίγες μέρες αφότου δεκάδες έντυπα και sites ανά τον κόσμο φιλοξένησαν άρθρα που απαριθμούσαν τα πιο γνωστά και τερατώδη ψέμματα, που εκστόμισε ή έγραψε στο twitter, τον τελευταίο χρόνο.

«Είμαι η φωνή σας!» είπε ο Τραμπ στο πλήθος και τις κάμερες στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικανών πριν από ένα χρόνο, σε μια ομιλία του. Αν ο Τραμπ ήταν η φωνή εκείνων των δήθεν θυμωμένων ανθρώπων στην τηλεοπτική εικόνα, τι να λέει, άραγε, αυτή η φωνή;

Γιατί αν θυμηθούμε τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ τα τελευταία δύο χρόνια, ίσως παρατηρήσουμε όπως οι «New York Times» ότι σχεδόν τίποτα από αυτά που λέει είναι αλήθεια.

Ορισμένα από αυτά είναι εσκεμμένα ψέματα, μερικά από αυτά είναι προϊόν φαντασίας ή ευσεβείς πόθοι, και πολλά είναι ρατσιστικού περιεχομένου, όπου είναι προφανές ότι το βίαιο έγκλημα είναι παντού και προκαλείται από τους μαύρους ή τους Μεξικανούς. Οι μουσουλμάνοι είναι δε, από τη φύση τους επικίνδυνοι και η Χίλαρι Κλίντον δεν θα μπορούσε να έχει κερδίσει τη λαϊκή ψήφο.

Ίσως αυτό που ονομάζει φωνή του λαού να είναι η δική του πραγματικότητα, γιατί ο Τραμπ δεν λέει απλώς ψέμματα. Τα μαζεύει το ένα πάνω από το άλλο σε πακέτα και μετά τα πετάει πίσω, σαν ένα φίδι που βγάζει το δέρμα του.

Δημιουργεί ένα ολόκληρο σύμπαν ψεμάτων και καλεί τους ακροατές του να ζήσουν μέσα σε αυτό, κάπως όπως τα θεματικά πάρκα του Walt Disney είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μια άλλη Αμερική πιο φιλόξενη από την πραγματική.

«Κάθε πρόεδρος έχει κρύψει την αλήθεια. Αλλά κανένας πρόεδρος ή κόμμα δεν έχει συμπεριφερθεί όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Προσπαθεί να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα στην οποία η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση» έγραφαν οι «New York Times» το καλοκαίρι. Ημερομηνία, δήλωση, διάψευση από την πραγματικότητα.

Η τεράστια λίστα των ψεμάτων του Τραμπ, που κατάρτισε η εφημερίδα, ξεκινά από τις 21 Ιανουαρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου. Είναι μόνο μια μικρή γεύση του «φαινομένου» Τραμπ που παρουσιάζει ανησυχητική περιοδικότητα και συνέπεια.

Σύμφωνα με μια άλλη έγκριτη εφημερίδα την «Washington Post» μέχρι τον περασμένο Μάιο ο Τραμπ είχε 488 ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς ενώ το μεγαλύτερο διάστημα που πέρασε χωρίς ψέματα από τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν 10 ημέρες. Μέχρι σήμερα τα ψέματα του Τραμπ ξεπερνούν τα 1.700!

Ίσως όπως σημειώνουν τα αμερικανικά η μόνη σχέση του Τραμπ με την πραγματικότητα είναι ότι συμμετείχε σε ριάλιτι, στο οποίο μάλιστα είχε δηλώσει ένα ακόμη τερατώδες ψέμα για τον Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ.

Η κορυφαία σύμβουλος του Τραμπ, Kellyanne Conway, χαρακτηρίζει ως «εναλλακτική άποψη», τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς και τα ψέματα του Αμερικανού προέδρου. Όμως, το διαρκώς αυξανόμενο σύνολο τέτοιων στοιχείων υποδηλώνει ότι η εναλλακτική άποψη του Τραμπ για τον κόσμο είναι κάτι περισσότερο από απλά βρώμικη πολιτική: μπορεί να είναι παθολογική κατάσταση.

Στις 29 Νοεμβρίου οι «New York Times» και η «Washington Post» δημοσίευσαν αυτές τις εναλλακτικές απόψεις που όπως έγραψαν μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο αν δεχτούμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πάσχει από κάποιο σύνδρομο που τον οδηγεί σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Συνεχίζει να πιστεύει ότι το πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα δεν είναι πραγματικό, σύμφωνα με πολλές πηγές, παρά το γεγονός ότι δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι είχε πεισθεί διαφορετικά.

Και συνεχίζει να ισχυρίζεται, πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι έχασε τη λαϊκή ψήφο, μόνο και μόνο επειδή εκατομμύρια παράνομες ψήφοι μετρήθηκαν εναντίον του. (σ.σ. ούτε μία παράνομη ψήφος δεν έχει βρεθεί!)

Πάνω από όλα όμως ο Τραμπ είναι ένας εξαίρετος πωλητής που βασίζεται σε δελεαστικά για τους υποψήφιους αγοραστές κίνητρα που είναι τουλάχιστον εν μέρει αληθινά: Οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν ψέματα και αναμένουν να απογοητευθούν εν μέρει από το πραγματικό εμπόρευμα. Η ειδικότητά του, τελικά, είναι να πουλήσει τα ψέματα ως κυνική αλήθεια και αυτό μοιάζει να το πετυχαίνει μέχρι τώρα.

Εξάλλου, με τα χρόνια, ο Τραμπ συνήθιζε να λέει ψέματα με κάθε δυνατό τρόπο. Έλεγε ψέματα για τον αριθμό των ορόφων στο «Trump Tower». Έλεγε ότι επρόκειτο να χτίσει έργα που ποτέ δεν είχε σκοπό να οικοδομήσει. Έλεγε ψέματα για τον αριθμό των condos -διαμερισμάτων- που πουλούσε στα κτίριά του. Έλεγε ψέματα για τις τιμές που πούλαγε τα condos. Έλεγε ψέματα για το πόσο πλήρωνε για τα κτίρια που αγόραζε, όπως το Plaza Hotel, και έλεγε ψέματα για το ποσό που χρωστούσε στις τράπεζες.

Πασίγνωστο είναι άλλωστε ότι υπέβαλε ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και έλεγε συνεχώς ψέματα για τα έσοδα και τα δάνειά του. Έλεγε επανειλημμένα και κατηγορηματικά ψέματα ως υποψήφιος πρόεδρος.

Έχει πει ψέματα επανειλημμένα ως πρόεδρος – τουλάχιστον 5,5 φορές την ημέρα, σύμφωνα με την Post.

Είπε ασύστολα το κραυγαλέο ψέμα ότι το πλήθος στην τελευταία του ομιλία ως υποψήφιος πρόεδρος ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία και στη συνέχεια επανέλαβε το ψέμα, μπροστά στο Τείχος των Ηρώων.

Έχει συνηθίσει να ωφελείται από τα ψέματα και ήταν φυσικό, για τα αμερικανικά ΜΜΕ, να κηρύξει ο Τραμπ πόλεμο στην πραγματικότητα, η οποία μπορεί, τώρα να χάνει αλλά σύντομα θα αντεπιτεθεί ίσως χάρη στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

via GIPHY

Ήδη, στις ΗΠΑ τραγουδούν αντί για τα κάλαντα τη διασκευή του Μπρους Σπρίνγκστιν: «Μueller’s Coming To Town».

“You better watch out, you better not cry, you better not lie to the FBI.”

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...