Προσέγγιση της Ευρώπης μέσω της Αθήνας επιχειρεί ο Ερντογάν

«Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις  μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu».

«Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από τόσες δεκαετίες αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» επεσήμανε ο ίδιος μία ημέρα πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ η σημασία της επίσκεψης Ερντογάν, η πρώτη Τούρκου προέδρου από το 1952 «υπερβαίνει κατά πολύ το διμερές επίπεδο» Αθήνας-Άγκυρας.Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο νέος Σουλτάνος θέλει με αυτό το ταξίδι του να χτίσει νέες γέφυρες προς την ΕΕ προκειμένου να βγει από τη διεθνή απομόνωση.

Για τους ξένους ανταποκριτές η χώρα μας είναι σταθερά ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσβλέποντας να «τιθασευτεί» ο πανίσχυρος και συνάμα επιθετικός γείτονας δια της ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Αυτό, όπως εκτιμούν οι γερμανικές εφημερίδες σήμερα, ισχύει περισσότερο από ποτέ δεδομένης της προσφυγικής κρίσης.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μεσολαβητή για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος όμως είναι γενικά απρόβλεπτος, γεγονός που προβληματίζει, όπως σημειώνουν την Αθήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα ως πρωθυπουργός της Τουρκίας το 2004 και το 2010, αλλά θα είναι ο πρώτος αρχηγός αυτού του κράτους που θα επισκεφθεί την Αθήνα από την εποχή του Τζελάλ Μπαγιάρ, πριν από 65 χρόνια. Είναι επίσης προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη Θράκη, όπου υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα.

«Θέματα που αφορούν τις δύο χώρες θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών – εντάσεις στο Αιγαίο, κρίση προσφύγων, οικονομικές σχέσεις με επίκεντρο την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αυτό που αναμένουμε είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης μας με την Τουρκία … Περιμένουμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» τόνισε.

Στην Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε: «Αυτή θα είναι μια επίσκεψη από την οποία αναμένουμε λύση στα προβλήματα. Νομίζω ότι ο Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδείξουν κοινή βούληση για την επίλυση μερικών από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε».

Και τα προβλήματα δεν είναι λίγα, από το κυπριακό μέχρι το προσφυγικό, με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, αλλά και την Ουάσινγκτον να παρακολουθούν με προσοχή την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ διέρχονται τη χειρότερη κρίση, από τότε που συμμάχησαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Παγωμένο είναι και το κλίμα με τις Βρυξέλλες με την Τουρκία να έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 1987 ξεκινώντας ατέρμονες διαπραγματεύσεις, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.        

Στο πλαίσιο του παραπάνω αδιεξόδου, ο Ερντογάν είχε πει πρόσφατα ότι η Τουρκία «δεν χρειάζεται πλέον την ΕΕ» κατηγορώντας, παράλληλα, τις γερμανικές και ολλανδικές κυβερνήσεις για «ναζιστικές πρακτικές» αφού είχαν εμποδίσει υπουργούς του  να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις πριν από δημοψήφισμα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο Τσίπρας επανέλαβε ότι «υποστηρίζει την τουρκική πορεία προς την Ευρώπη».

Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat), ο όγκος συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μειώθηκε κατά 47% στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, από 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2012.

Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 66,5% στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Τουρκίας, η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των υπηρεσιών – με μερίδιο 79,4% στο σύνολο ενώ ο τομέας της βιομηχανίας και της γεωργίας έχουν μερίδιο 18,7% και  μόλις 1,9%, αντίστοιχα.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ήδη, αρκετοί Τούρκοι επενδυτές εξετάζουν τις δυνατότητες που ανοίγονται στα πεδία των ακινήτων, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας» και μαζί με τον Ερντογάν, όπως είπε «θα συζητήσουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις, ιδιαίτερα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ..»

Οι μεταφορές, καταρχήν, είναι ένας τομέας στον οποίο και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εντείνουν τη συνεργασία τους. Επί του παρόντος, τουρκικές αεροπορικές εταιρίες πραγματοποιούν 49 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και σχεδιάζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη και η σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος για μια εντατική συνεργασία στις θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο τουρισμός είναι ένας, επίσης, από τους πολλά υποσχόμενους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2016, 785.905 τουρίστες από την Τουρκία επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, η Τουρκία προσέλκυσε 593.150 τουρίστες από την Ελλάδα.

Η διαδικασία διευκόλυνσης των θεωρήσεων για την επίσκεψη σε επτά ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές έχει τεθεί σε ισχύ από το 2012 κι έχει επίσης συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα.

 

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...