Μπαράζ αντικρουόμενων μαζικών διαδηλώσεων στο Ιράν με διεθνές αντίκτυπο

Περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στο Ιράν, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην Τεχεράνη είναι ο τρόπος αντιμετώπισης τους ενώ κατεβάζει στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων χιλιάδες υποστηρικτές της για τέταρτη συνεχή ημέρα, σήμερα.

Στις 28 Δεκεμβρίου, λίγοι σκέφτηκαν ότι η συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη και πιο ιερή πόλη του Ιράν, θα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα φαινόμενο ντόμινο, με διαδηλώσεις να ξεσπούν στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες, οι sit-ins (καθιστικές διαμαρτυρίες) και οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από οικογένειες που έχασαν χρήματα σε πτωχεύσαντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα, δεν είχαν δώσει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαζικές διαδηλώσεις, όπου τα συνθήματα κατά της διαφθοράς θα κατέληγαν να μετατραπούν σε συνθήματα κατά της κυβέρνησης αλλά και του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Ιράν πραγματοποίησαν σήμερα διαδηλώσεις για τέταρτη μέρα ως αντίδραση απέναντι στις πολυπληθείς διαμαρτυρίες, τις οποίες το θεοκρατικό καθεστώς αποδίδει στους εχθρούς της χώρας.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με διαδηλώσεις από τις πόλεις Αμόλ, Σεμνάν και Σαντεγκάν με πολίτες να κουνάνε σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στη Βρετανία».

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται μια μέρα μετά τη δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει το θέμα των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι «άλλη μια γκάφα».

Οι ταραχές που μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 22 ανθρώπων με τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές να έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, από το 2009.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις με χιλιάδες πολίτες -κυρίως νέους- να εκφράζουν την οργή τους κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη χώρα.

Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής Μασχάντ, απ΄όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, δήλωσε σήμερα ότι το 85% των συλληφθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι αφού υπέγραψαν δήλωση με την οποία δεσμεύονται να μη διαπράξουν ξανά αξιόποινη πράξη.

Για τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, οι διαμαρτυρίες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Ο Ρουχανί ήταν αρχικά ο στόχος των πρώτων διαδηλώσεων, οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα κάποιων ανταγωνιστών του, όπως ο ηττημένος προεδρικός υποψήφιος Εμπραχίμ Ραζί και ο πατέρας του, ο Αγιατολάχ Αχμάντ Αλαμολόντα, ο ιμάμης της Μασχάντ.

Όμως ο λαός του Ιράν θεωρεί ότι η διαφθορά και η οικονομική κατάσταση είναι ο λόγος για όλα όσα συμβαίνουν.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών έδωσε η αύξηση στην τιμή των αυγών κατά περίπου 70%. Ταυτόχρονα, τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 50% έριξαν λάδι στη φωτιά. Αρχικά οι διαμαρτυρίες στράφηκαν κατά της οικονομικής πολιτικής της νυν κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια διευρύνθηκαν και στο πολιτικό πεδίο. Σύντομα κλιμακώθηκαν. Το πώς οι αρχικά φιλειρηνικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία δεν είναι ακόμη σαφές. Πάντως ενδιαφέρον προκαλεί η έκκληση που απευθύνουν μέλη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές προς τους διαδηλωτές να αποφύγουν την τυφλή βία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τις διαμαρτυρίες γεγονός είναι πως υπάρχει πρόβλημα στη χώρα και οι δύο πλευρές στερούνται κοινού οράματος για το πώς θα φθάσουν σε μια λύση.

Ο Ρουχανί και οι σύμμαχοι του στρατοπέδου της μεταρρύθμισης πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να ταξινομηθούν οι διαδηλωτές σε κατηγορίες και, συνεπώς, να μην κατηγορούνται όλοι τους ότι αποτελούν μέρος μιας ξένης συνωμοσίας εναντίον της χώρας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπόνων των πολιτών.

Οι διαδηλωτές αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα ότι εκτός από την αύξηση των κοινωνικοοικονομικών τους συνθημάτων, προκαλούν και βάζουν στο στόχαστρο το όλο σύστημα.

Αυτό προσελκύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις εναντίον του καθεστώτος – από τους βασιλικούς μέχρι τους Μουτζαχεντίν και τους κοσμικούς. Αυτές οι δυνάμεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος υποστηρίζουν τους διαδηλωτές με τη βοήθεια περιφερειακών και διεθνών πολιτικών προσωπικοτήτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης από χώρες που θεωρούν την Ισλαμική Δημοκρατία ως αντίπαλο, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τράμπ και η διοίκησή του προχώρησαν σε πολλές και υστερόβουλες δημόσιες δηλώσεις για το Ιράν με τον Αμερικανό πρόεδρο να καταγγέλλει την ιρανική κυβέρνηση ως «βάναυση και διεφθαρμένη» προτρέποντας στην ουσία για αλλαγή του καθεστώτος, που όπως υποστηρίζει χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Τα επαναστατικά θεσμικά όργανα του Ιράν αποφάσισαν ότι η καλύτερη απάντηση στο αντικαθεστωτικό κύμα θα ήταν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να διαδηλώσουν υπέρ της Ισλαμικής Δημοκρατίας στους δρόμους, καταγγέλλοντας, παράλληλα, την ξένη παρέμβαση.

Προς το παρόν, μια άλλη πλευρά: οι Κούρδοι του Ιράν, οι οποίοι βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων ενάντια στην καταπίεση της κυβέρνησης, ζυγίζουν τις επιλογές τους, ακόμη και όταν οι ομάδες της αντιπολίτευσης των Κούρδων υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες. 

Τέλος, στο Ιράκ, όπου είναι φιλοσιιτικά τα μεγαλύτερα κόμματα οι εξελίξεις στο Ιράν κυριαρχούν στην τρέχουσα ειδησεογραφία με τον αντιπρόεδρο της χώρας Νούρι Αλ Μαλίκι να κατηγορεί τους «εχθρούς» του Ιράν ότι στέκονται πίσω από τις διαμαρτυρίες, λέγοντας, ωστόσο, ότι τα γεγονότα παραμένουν μια εσωτερική υπόθεση.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Μαλίκι δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν είναι μια εσωτερική υπόθεση, αν και οι εχθροί του Ιράν και οι επεκτάσεις τους στο εσωτερικό προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχές και ανατροπές».

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...