Οργή και διαμαρτυρίες χριστιανών Παλαιστινίων κατά του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Οργισμένες επιθέσεις με αυγά και πέτρες, χθες, στη Βηθλεέμ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ΄, τον οποίο κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι πούλησε και συνεχίζει να πουλάει γη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στους Ισραηλινούς.

Ο Πατριάρχης για τον οποίο έχουν γίνει και παλαιότερα διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις Παλαιστινίων, επισκεπτόταν την Εκκλησία της Γεννήσεως ενόψει των Χριστουγέννων καθώς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ακολουθεί το παλιό ημερολόγιο και γιορτάζει τη γέννηση του Χριστού σήμερα, 7 Ιανουαρίου.

Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την απόφαση του πατριαρχείου να πουλήσει γη σε εβραϊκές κοινότητες, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο πετώντας μπουκάλια, αυγά και πέτρες ενώ κάποιοι εξ’ αυτών χτυπούσαν το όχημα με τις μπουνιές τους, φωνάζοντας του «Προδότη, Προδότη!» προτού απομακρυνθούν από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα τζάμια τριών αυτοκινήτων από την αυτοκινητοπομπή του Πατριάρχη, αλλά όχι εκείνου που μετέφερε τον ίδιο, έσπασαν.

Τους τελευταίους μήνες, ο Πατριάρχης βρίσκεται στο κέντρο της δημόσιας οργής στην Παλαιστίνη επειδή δημοσιεύματα και πρόσφατες ειδησεογραφικές ανταποκρίσεις ξένων ΜΜΕ θέλουν ο προκαθήμενος Ιεροσολύμων να έχει εμπλακεί σε πωλήσεις ακινήτων με τα χρήματα να ταξιδεύουν σε ξένους φορολογικούς παραδείσους και τη γη στα χέρια ισραηλινών επιχειρήσεων.

Μαζική διαδήλωση που ζητούσε την απομάκρυνση του Θεόφιλου Γ ‘ είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τη δημοσίευση εκθέσεων που ανέφεραν ότι είχε συναλλαγές με  την ομάδα των Ισραηλινών εποίκων «Ateret Cohanim» που εργάζεται εδώ και δεκαετίες με σκοπό να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια και τα καταστήματα τους στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών ιερών τοποθεσιών τους το τζαμί al-Aqsa.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο «Reuters», το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων ιδιοκτητών γης στους Αγίους Τόπους και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί επικρίσεις τόσο από Ισραηλινούς, όσο κι από Παλαιστινίους μετά την απόφαση του να πουλήσει «φιλέτα» γης σε επενδυτές από το Ισραήλ.

Ο διαδηλωτής Ελιέφ Σαγέχ είπε χθες: «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα μήνυμα προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο προδότης να παραμείνει στην Εκκλησία».

Οι εκκλησιαστικές αρχές έχουν δηλώσει ότι είναι αναγκαία η πώληση γης προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος το οποίο έχει συσσωρευθεί με την πάροδο των χρόνων. Μέχρι σήμερα η εκκλησία μίσθωνε τη γη σε κατοίκους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Κάποιοι Ισραηλινοί βουλευτές επιχειρούν να μπλοκάρουν τις συμφωνίες φοβούμενοι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στην πώληση γης σε εβραϊκές και ισραηλινές κοινότητες και το θεωρούν προδοσία.

Μιλώντας στο «Al Jazeera», εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς που αναφέρθηκαν περί πώλησης γης και ακινήτων. «Εμείς δεν πουλάμε τη γη μας στην ισραηλινή κατοχή» δήλωσε ο πατέρας Issa Musleh.

«Πρόκειται για παλιές αγοροπωλησίες τις οποίες ο πατριάρχης θέλει να διορθώσει και να αποσαφηνίσει, διότι όλες αυτές οι παλαιές συμφωνίες είναι επιζήμιες για τα δικαιώματα του πατριαρχείου και της εκκλησίας του» πρόσθεσε ο ιερέας.

Ο Mohammed Jamjoom του «Al Jazeera», που παρακολούθησε τα όσα συνέβαιναν στη Βηθλεέμ, περιέγραψε τις σκηνές του Σαββάτου ως «πρωτοφανείς» και «δραματικές».

«Έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες πριν, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο, υπήρχαν χθες αυγά που εκτοξεύονταν στη συνοδεία, άνθρωποι που κάθισαν στη μέση των δρόμων για να μην περάσουν τα αυτοκίνητα» ανέφερε για να δείξει πόσο θυμωμένοι ήταν οι Παλαιστίνιοι για την στάση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ακόμα και οι τοπικοί αξιωματούχοι του γύρισαν την πλάτη αφού αρνήθηκαν να τον υποδεχτούν χθες στην πλατεία ενώ οι διαδηλωτές που του επιτέθηκαν, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν χριστιανοί από την Βηθλεέμ, την Ναζαρέτ και άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...