Προετοιμάζοντας έναν πόλεμο με το Ιράν

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2003, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ κράδαινε ένα φιαλίδιο που ισχυριζόταν ότι περιείχε άνθρακα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παρουσίαζε δορυφορικές φωτογραφίες μυστικών τοποθεσιών, όπου υποτίθεται ότι κατασκευάζονταν χημικά όπλα. Πρόσφατα παραδέχτηκε ότι αυτή η ιστορία κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για τη διεθνή στήριξη της εισβολής στο Ιράκ.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2017 η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, εμφανίστηκε με τεράστια θραύσματα που ισχυρίστηκε ότι προέρχονταν από ιρανικός πύραυλο που είχε χάσει το στόχο του. Όπως υποστήριξε είχε εκτοξευτεί από την Υεμένη σε ένα πολιτικό αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας, «μια χώρα της G20» και είχε «τη δυνατότητα να σκοτώσει εκατοντάδες αθώους πολίτες στη Σαουδική Αραβία … Φανταστείτε αν ο συγκεκριμένος πύραυλος είχε στόχο το αεροδρόμιο Dulles ή το JFK. Ή το αεροδρόμιο του Παρισιού, του Λονδίνου ή του Βερολίνου» είπε η Χέιλι αγνοώντας, ίσως, το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ταξιδέψει τόσο μακριά.

Για άλλη μια φορά, ο φόβος κατασκευάζεται για να δικαιολογήσει τον πόλεμο: 14 χρόνια μετά την καταστροφή του Ιράκ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει το Ιράν στο μυαλό της.

Η έλλειψη φαντασίας, γνώσης και γεωγραφίας της Χέιλι, που προαλείφεται να διαδεχτεί τον Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπορεί και να ήταν διασκεδαστική εάν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό.

Το 2003, ο Πάουελ επέκρινε την ύπαρξη «απειλητικών» δεσμών μεταξύ του Σαντάμ Χουσεΐν και της Αλ Κάιντα. Αυτό επαναλήφθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2017: Τότε η CIA δημοσίευσε μια σειρά εγγράφων που κατασχέθηκαν στο Πακιστάν όταν δολοφονήθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, και που υποτίθεται έδειχναν την ύπαρξη απίθανων και πάλι απειλητικών δεσμών μεταξύ των διαδόχων του Λάντεν και της ηγεσίας του Ιράν.

Είναι σαν να έχει ξεχάσει ήδη η Ουάσινγκτον την υποστήριξη – πραγματική, όχι υποτιθέμενη – που έδωσε στον Μπιν Λάντεν όταν πολεμούσε τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν ή τις παράνομες πωλήσεις όπλων του Ρονάλντ Ρέιγκαν στο Ιράν, όταν ήθελε να χρηματοδοτήσει τους ακροδεξιούς φίλους του στη Νικαράγουα.

Τότε κανένας δεν το χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να απεργασθεί έναν πόλεμο κατά των ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ απεργάζονται και εξυφαίνουν σενάρια πολέμου με το Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές εσωτερικές αναταραχές.

Ο ισχυρός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Tom Cotton, πιθανότατα ο επόμενος επικεφαλής της CIA, δύσκολα μπορεί να περιμένει.

Θεωρεί ότι όλες οι διπλωματικές προκλήσεις των ΗΠΑ (Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία) έχουν μια «στρατιωτική επιλογή». Και ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει το Ιράν, ο οποίος πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Βόρειας Κορέας, θα δικαιολογούσε «μια καταρχήν ναυτική και αεροπορική επίθεση κατά της πυρηνικής του υποδομής».

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε πριν από δύο χρόνια ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Ιράν είναι μόνο το ένα όγδοο αυτού των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή και το ένα τέταρτο του Πενταγώνου. Εντούτοις, ο ήχος των τύμπανων του πολέμου κατά της «ιρανικής απειλής» είναι σχεδόν εκκωφαντικός, σήμερα.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...