Διεθνής κατακραυγή για τη νέα ρατσιστική επίθεση του Τραμπ

«Είναι ηλίθιος» λέει για τον Τραμπ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, αμέσως μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποδέχονται μετανάστες από τα κράτη της Αφρικής χαρακτηρίζοντας αυτές τις χώρες: «χώρες απόπατους»!

Άμεση ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα «δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη από τον ρατσισμό για να χαρακτηρίσω αυτά που είπε ο Ντόναλντ Τραμπ» και συνέχισε λέγοντας: «δεν μπορείτε να διαγράφετε ολόκληρες χώρες και ηπείρους, των οποίων οι πληθυσμοί δεν είναι λευκοί και για αυτό για εσάς δεν είναι επομένως ευπρόσδεκτοι».

«Αυτό δεν είναι μόνο μια ιστορία για τη χυδαία γλώσσα που χρησιμοποιείτε, αλλά ανοίγει την πόρτα στην χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας, για την επικύρωση και την ενθάρρυνση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» τόνισε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Τη νέα ρατσιστική επίθεση του Τραμπ έκανε γνωστή η «Washington Post» με δημοσίευμα στο οποίο οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν αναφέρουν ότι οι δηλώσεις έγιναν στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη.

Στη διάρκεια της συζήτησης ήταν παρόντες και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι γερουσιαστές εξηγούσαν το πώς λειτουργούν ορισμένα προγράμματα για την υποδοχή μεταναστών, περιλαμβανομένου εκείνου που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ για ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή εμφύλιων συρράξεων.

Σύμφωνα με μία από τις παραπάνω πηγές, ο Τραμπ διερωτήθηκε: «Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι… Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία».

 

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε επίσης το γιατί οι ΗΠΑ οφείλουν να υποδέχονται Αϊτινούς.

Ένα από τα προγράμματα για το οποίο ενημέρωναν τον Αμερικανό πρόεδρο οι γερουσιαστές είναι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS).

Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει αυτή την προστασία για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει 200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ να απελαθούν. Η προστασία πρόκειται να ανασταλεί επίσης για τους υπηκόους κι άλλων χωρών, όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.

Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας έχει στόχο να παραμείνει σε ισχύ το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της «λοταρίας» που επέτρεπε σε περίπου 50.000 μετανάστες στις ΗΠΑ να μετεγκαθίστανται στη χώρα.

Ερωτηθείς για το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα απάντησε: «Ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον διαλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού».

«Όπως κι άλλες χώρες έχουν συστήματα μετανάστευσης που βασίζονται στα προσόντα, ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μάχη για μόνιμες λύσεις που θα κάνουν τη χώρα μας ισχυρότερη, καλωσορίζοντας εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία μας, να ενισχύσουν την οικονομία μας και να ενσωματωθούν στο σπουδαίο έθνος μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Μια τρίτη πηγή ενήμερη για όσα διημείφθησαν στη συνάντηση είπε ότι ο Τραμπ αντέδρασε διότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να υποδέχονται ανειδίκευτους εργάτες από τις εν λόγω χώρες, αλλά μετανάστες από χώρες με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η ίδια πηγή υποστήριξε πως ο Τραμπ δεν σκόπευε να προσβάλλει τις χώρες αυτές….

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...