Η χρυσοπληρωμένη επένδυση του Ισραήλ στον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου

Λίγο πριν ο Τζάρεντ Κούσνερ συνοδεύσει τον πεθερό του στο πρώτο του διπλωματικό ταξίδι στο Τελ Αβίβ, τον περασμένο Μάιο, η οικογενειακή του επιχείρηση ακινήτων έλαβε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια ως επένδυση από την «Menora Mivtachim», μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του Ισραήλ.

Ο γνωστός αναλυτής και βετεράνος ανταποκριτής των βρετανικών ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ γράφει αναλυτικά στον «Independent» για τον πραγματικό ρόλο του Τζάρεντ Κούσνερ-που ανέλαβε από τον πεθερό του Τραμπ τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών- μετά και την αποκάλυψη των «New York Times» για την αθρόα μεταφορά εμβασμάτων, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρησή του.

Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τζάρεντ Κούσνερ απασχόλησαν τον αμερικανικό Τύπο.

Τον περασμένο Απρίλιο οι «Times» ανέφεραν ότι η οικογένεια Κούσνερ συνεργαζόταν με τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας Στέινμετζ, η οποία είναι από τις πλουσιότερες του Ισραήλ. Σκόπευαν να αγοράσουν από κοινού ένα συγκρότημα κατοικιών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και έναν υπερπολυτελή ουρανοξύστη με κατοικίες στο Νιού Τζέρσεϊ αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Κούσνερ συνεργάστηκε το 2012 με τον Ραζ Στέινμετζ, η οικογένειά του οποίου απέκτησε πλούτο από επιχείρηση διαμαντιών, για να αγοράσει ακίνητα αξίας 190 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη. 

Όμως, ο επικεφαλής της οικογένειας, Μπένι Στέινμετζ ερευνάται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για υπόθεση δωροδοκίας. Οι κατηγορίες προέρχονται από τις επενδύσεις του Beny Steinmetz στη Γουινέα, όπου υποστηρίζεται ότι δωροδόκησε τη σύζυγο ενός πρώην δικτάτορα προκειμένου να αποκτήσει δικαιώματα σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος.

Παρόλο που ο Raz Steinmetz ισχυρίζεται ότι δεν έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τον θείο του Beny Steinmetz, οι Times ανέφεραν ότι το κοινό τους προσωπικό και τα ίδια χρηματοοικονομικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Απαντώντας σχετικά εκπρόσωποι του Κούσνερ δήλωσαν στους «Times» ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ταυτόχρονα η επιχείρηση του Τζάρεντ Κούσνερ έχει λάβει τουλάχιστον τέσσερα δάνεια από την ισραηλινή τράπεζα «Hapoalim». Και η τράπεζα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στο Ισραήλ, ερευνάται, επίσης, από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από καταγγελίες ότι βοήθησε πλούσιους Αμερικανούς να μην πληρώσουν φόρους.

Όπως σημειώνει ο Φισκ δεν μπορεί να δίνονται μετρητά και να μιλούν για διαμεσολαβητική πολιτική στο παλαιστινιακό, ταυτόχρονα.

Ο Τζουλιάνι ως δήμαρχος Νέας Υόρκης είχε αρνηθεί τα 10 εκατομμύρια δολάρια του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ για τα θύματα των Δίδυμων Πύργων, καθώς γνώριζε πόσο ευαίσθητη μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ των χρημάτων – ακόμη και των δωρεών από έναν Άραβα – και της πολιτικής στον άξονα της Μέσης Ανατολής-ΗΠΑ.

Ωστόσο, κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν φαίνεται να απασχολεί τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος προφανώς ενέκρινε και «πέρασε» στον Λευκό Οίκο την απόφαση να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα, κόβοντας έτσι τους Παλαιστινίους από τη «φυσική συμφωνία» που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να εξασφαλίσει ο Τραμπ. Και σίγουρα, η σχέση της εταιρείας Κούσνερ με τα ισραηλινά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχει καμία σχέση με αυτό…..

Λέμε τώρα.

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...