Το ισραηλινό λόμπι υπαγορεύει την πολιτική των ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή δεν είναι απλώς άθλια, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής κρίσης. Ακόμη και όταν τα τουρκικά τανκς και αεροπλάνα χτυπούν συμμάχους των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, όπως είναι οι Κούρδοι, οι ένοικοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου δεν μπορούν να αντιδράσουν, πόσο μάλλον να χαράξουν πολιτική.

Η σημερινή καταστροφή που εκτυλίσσεται στο καντόνι της Αφρίν στη βορειοδυτική γωνιά της Συρίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε βιαστεί – ο Τίλερσον εν προκειμένω- να ανακοινώσει ότι σχεδιάζεται μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Συρία, γεγονός που υποδήλωνε τη σιωπηρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Αυτό, στην πραγματικότητα, ήταν η αιτία για την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση, η πρόκληση που έθεσε το ντόμινο σε κίνηση.

Η απροσδόκητη κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων της Άγκυρας στο έδαφος της Συρίας και γύρω από την Αφρίν, μαζί με την υπόσχεση της να «καθαρίσει τα σύνορα μέχρι το Ιράκ», από τους Κούρδους, αύξησαν μόνο την αίσθηση του πανικού μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων του Τραμπ.

Τον πανικό τους εντείνει η πιθανότητα ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί πραγματικά στις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στο έδαφος της Συρίας.

Αυτό που ξεκίνησε ως ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποσκοπούσε να στείλει προειδοποίηση στη Μόσχα και την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να μείνουν στη Συρία, οδήγησε σε ανοιχτή διαμάχη της Άγκυρας ενάντια στην Ουάσινγκτον με απρόβλεπτες συνέπειες, ανάλογες του χαρακτήρα των ηγετών των δύο αυτών χωρών.

Οι ΗΠΑ μπορεί να θέλουν να απαλλαγούν από τον Άσαντ και να αποδυναμώσουν το Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά είναι πολύ αργά. Οι κυβερνήσεις υπέρ του Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία βρίσκονται στην εξουσία και η Χεζμπολάχ είναι η ισχυρότερη ενιαία δύναμη στον Λίβανο. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα και αν οι Αμερικανοί ήθελαν να αποδυναμώσουν τον Άσαντ διατηρώντας έναν πόλεμο χαμηλού επιπέδου, τότε αυτό θα τον έκανε ακόμα πιο εξαρτημένο από την Τεχεράνη.

Η νέα τουρκική εισβολή στη Συρία με την οξύμωρη ονομασία «Κλάδος Ελαίας» δείχνει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας κουρδικής πολιτείας, προάγγελο κράτους, υπό την προστασία των ΗΠΑ και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους ώστε να μην συμβεί αυτό.

Όμως, το YPG είναι καλά οπλισμένο και με ικανούς στρατιωτικούς στις τάξεις του και θα αγωνιστεί πολύ σκληρά απέναντι στον τουρκικό στρατό και τους αντιφρονούντες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο πόλεμος των Τούρκων κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία θα είναι πολύ σκληρός.

Η αμερικανική εμμονή σε μια ιρανική απειλή – για την οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να κάνει πολλά – καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την θέση της Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Σε αυτό συντείνουν και οι εξοργιστικές απαιτήσεις της Άγκυρας, που φρόντισε να διαρρεύσει στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet»:

Πρώτον, θα πρέπει να μην δοθούν άλλα όπλα στο YPG και να παραδοθούν τα υπάρχοντα. Δεύτερον, θα πρέπει να παύσει η στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχεται στο YPG και να μην παρέχεται άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη και τρίτον να διακοπούν όλες οι σχέσεις των ΗΠΑ με το YPG.

Η διοίκηση του Τραμπ, όμως, δεν είναι διατεθειμένη να σπάσει τους δεσμούς της με τους πιο αποτελεσματικούς μαχητές της στο συριακό έδαφος, αφού η Ουάσινγκτον προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα στρατεύματα για να κρατήσει την περιοχή στα ανατολικά και να ξεκινήσει αποσταθεροποιητικές επιθέσεις στην κυβέρνηση Άσαντ, υπονομεύοντας, παράλληλα, την επιρροή του Ιράν. Όπως δήλωσε με ειλικρίνεια ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ: «Η όλη στρατηγική των ΗΠΑ στηρίζεται στους Κούρδους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Ισραήλ υποστηρίζει «τα νόμιμα μέσα του κουρδικού λαού για να αποκτήσει το δικό του κράτος» …

Το Ισραήλ, όπως και πολλοί υποστηρικτές των Κούρδων, εκτιμά την φιλοδυτική ευαισθησία του KRG των Κούρδων του Ιράκ. Και το KRG επιστρέφει την αγάπη του Ισραήλ, πετώντας ισραηλινές σημαίες στις διαδηλώσεις ανεξαρτησίας. … Όπως ο ισραηλινός νομοθέτης Yair Lapid έγραψε σε tweet: «Ο εβραϊκός λαός ξέρει τι είναι να αγωνίζεσαι για μια πατρίδα. Οι Κούρδοι έχουν ένα ηθικό δικαίωμα σε μια δική τους πατρίδα. Σας εύχομαι καλή τύχη».

Για τους ίδιους λόγους το Ισραήλ βρίσκεται κοντά και στους Κούρδους της Συρίας, που επιζητούν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος που δεν είναι μόνο φιλοδυτικό, αλλά άμεσα έρχεται σε επαφή με την Ουάσινγκτον  και θα συμβάλει στη συγκράτηση, όπως θεωρεί το Ισραήλ, της βασικής στρατηγικής απειλής που συνιστά το Ιράν.

Μια Κουρδική Δημοκρατία θα βοηθούσε επίσης στον διαμελισμό της Συρίας, στον έλεγχο της ροής του πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας και θα αποτελούσε συνεχή απειλή για τις άλλες ισχυρές, κοσμικές αραβικές χώρες της περιοχής. Θα δημιουργούσε αποτελεσματικά μια ισχυρή φρουρά των ΗΠΑ με το Ισραήλ στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, η οποία θα ενίσχυε περαιτέρω την απαίτηση του Ισραήλ για περιφερειακή ηγεμονία.

Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μια σύγκληση των ανταγωνιστικών αμερικανικών ελίτ και ομάδων συμφερόντων στις επόμενες εβδομάδες για την εξεύρεση λύσης στο κουρδικό. Δυστυχώς, όμως ούτε οι νεοσυντηρητικοί του Ισραήλ ούτε οι παραδοσιακοί ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ αναζητούν μια λύση που θα τερματίσει τον επταετή πόλεμο στη Συρία ή που θα επιτρέψει σε πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...