Η τουρκική επίθεση στην Αφρίν είναι επίθεση κατά των προσφύγων

Στη Ροζάβα, την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Συρίας, όπου εφαρμόζεται η άμεση δημοκρατία, βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να μπουν στα δουλεμπορικά και να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Σήμερα στην Αφρίν που βομβαρδίζεται από τον τουρκικό στρατό, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πρόσφυγες.

Το 2013 η η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε ανακοινώσει ότι δεν είχε ξαναδεί τέτοια ανθρώπινη πλημμύρα από πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια να κατακλύζει τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές.

Έτσι στην ουσία οι επιθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, κάτω από το γελοίο ευφημισμό του Κλάδου Ελαίας στο καντόνι της Αφρίν αποτελούν επίθεση εναντίον των προσφύγων.

 

Στην Αφρίν, οι πρόσφυγες πήραν άδειες διαμονής που τους παρέχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της ομώνυμης πόλης αποτελείται από πρόσφυγες που εγκατέλειψαν περιοχές που κατέλαβε το ISIS ή άλλες, όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις.

Η Τουρκία χρησιμοποιήθηκε ως φραγμός στο δρόμο των προσφύγων για την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα η Ευρώπη δείχνει να κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έναν κόσμο όπου οι πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση ως ένα πρόβλημα που πρέπει να σταματήσει με φράκτες και στρατούς, η Αφρίν ήταν μια εναλλακτική λύση για την οποία όλοι θα έπρεπε να αγωνιστούν και όχι να εθελοτυφλούν.

Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση καθώς οι πρόσφυγες έχουν σπίτια, οικονομική υποστήριξη, ασφάλεια και ίσα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως είναι η συμμετοχή τους στις τοπικές δημοκρατικές δομές.

Και οι Κούρδοι της Συρίας τα προσφέρουν όλα αυτά μαζί με δωρεάν φάρμακα και γιατρούς παρόλο που δίνουν καθημερινά μάχες στα μέτωπα του πολέμου.

Σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν πρόκειται να λήξει σύντομα. 

Η δήλωσή του έρχεται μετά την κατάληψη του όρους Νταρμάκ από τις τουρκικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι διοικητές ανέφεραν ότι τοποθέτησαν στην κορυφή του, την τουρκική σημαία.

Στο μεταξύ, Τούρκοι συνοριοφύλακες στη μεθόριο με τη Συρία ανοίγουν πυρ αδιακρίτως και υποχρεώνουν με συνοπτικές διαδικασίες τους αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να περάσουν στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση «Human Rights Watch», που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει, επίσης, ότι Σύροι που εγκαταλείπουν την βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ όπου κορυφώνονται οι βίαιες συγκρούσεις για να αναζητήσουν καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τα βρίσκουν κλειστά με εξαίρεση μόνο για τους βαριά τραυματισμένους.

«Σύροι που καταφεύγουν στην τουρκική μεθόριο αναζητώντας ασφάλεια και άσυλο υποχρεώνονται με σφαίρες και κακομεταχείριση να επιστρέψουν» λέει η Λάμα Φακίχ, η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της οργάνωσης ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν αυτούς τους ανθρώπους και ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει την «πολιτική της ανοιχτής πόρτας» από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

«Σαφώς και θα το ερευνήσουμε. Είναι απίθανο οι στρατιώτες μας να πυροβολούν ανθρώπους. Δεν ρωτάμε ποτέ κανέναν αν είναι Κούρδος ή Άραβας ή μουσουλμάνος ή χριστιανός, αν προέρχεται από την μια ή από την άλλη περιοχή. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή όχι» δήλωσε.

Η HRW επικαλείται στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα οποία 247.000 Σύροι εκτοπίστηκαν στην περιοχή της μεθορίου από τις 15 Δεκεμβρίου του 2017 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2018.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ιντλίμπ και την Αφρίν προκαλεί τον εκτοπισμό χιλιάδων ακόμα ο αριθμός των Σύρων που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα και διακινδυνεύουν την ζωή τους για να φτάσουν στην Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί» τονίζει η Φακίχ.

Δεκατρείς από τους 16 Σύρους πρόσφυγες με τους οποίους επικοινώνησε η οργάνωση κατηγόρησαν τους Τούρκους μεθοριοφύλακες ότι άνοιξαν πυρ εναντίον τους ή εναντίον άλλων αιτούντων άσυλο που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα ενώ βρίσκονταν ακόμη σε συριακό έδαφος, σκοτώνοντας δέκα, εκ των οποίων ένα παιδί, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...