Παγκόσμια κατακραυγή και οργή για τη βεβήλωση της σορού μαχήτριας των Κούρδων

Τον αποτροπιασμό και τη διεθνή καταδίκη για τη βεβήλωση της σορού μιας 26χρονης γυναίκας που πολεμούσε με τους Κούρδους μαχητές (YPG) στην Αφρίν, προκάλεσαν εικόνες που κατέγραψαν αντικαθεστωτικοί αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που πολεμούν μαζί με τους Τούρκους στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» και δείχνουν την κακοποίηση και τον ακρωτηριασμό των μελών της Μπαρίν Κομπάνε, μετά το θάνατό της.

Αξιωματούχος των Κούρδων μαχητών αναγνώρισε τη γυναίκα που σκοτώθηκε και ακρωτηριάστηκε ως την 26χρονη Μπαρίν Κομπάνε, μια πολύ ικανή πολεμίστρια που είχε λάβει μέρος μαζί με στρατιώτες των ΗΠΑ σε μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους- Daesh- από το χωριό της Qurna και στη συνέχεια πολεμούσε για το αυτόνομο κουρδικό καντόνι της Αφρίν.

Στο βίντεο, που στάλθηκε στο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-που εδρεύει στη Βρετανία- οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στέκονται γύρω από το άσχημα ακρωτηριασμένο πτώμα της νεαρής γυναίκας στην Qurna, ένα συριακό χωριό κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Η Μπαρίν δεν παραδόθηκε και πολέμησε μέχρι θανάτου» δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ η εκπρόσωπος Τύπου των Γυναικείων Μονάδων Προστασίας (YPJ) Αμάντ Κεντάλ, η οποία υποσχέθηκε εκδίκηση για το θάνατο και την κακοποίηση της σορού της Κομπάνε.

«Αυτό το είδος συμπεριφοράς θα χρησιμεύσει μόνο για να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε μέχρι τη νίκη» πρόσθεσε η ίδια.

Το βίντεο, το οποίο καταγράφηκε με κινητό τηλέφωνο, δείχνει τη σορό της γυναίκας πάνω σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο να περιβάλλεται από στρατιώτες. Τα αιματοβαμμένα ρούχα της έχουν αφαιρεθεί εν μέρει εκθέτοντας τα στήθη και τα γεννητικά της όργανα, τμήματα των οποίων φαίνεται ότι έχουν αποκοπεί.

«Είναι τα γουρούνια του ΡΚΚ» ακούγεται ένας από τους στρατιώτες να λέει.

Το YPJ είναι η γυναικεία δύναμη που αγωνίζεται παράλληλα με τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Ένας άλλος στρατιώτης αποκαλεί το σώμα της  «λεκέ» του πολέμου κι ακολουθούν κραυγές του Allahu Akbar, ο Θεός είναι Μεγάλος στα Αραβικά. Μιλούν στα αραβικά της Συρίας.

Ένας εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας (SDF), ο Μουσταφά Μπαλί, είπε ότι το βίντεο είναι ακόμη ένας λόγος «για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην Τουρκία και τους συμμάχους της».

«Φανταστείτε την συμπεριφορά αυτών των εισβολέων στα σώματα των κόρων μας. Πώς θα συμπεριφέρονταν αν έπαιρναν τον έλεγχο των γειτονιών μας;» έγραψε στο Facebook. «Όλα αυτά: το μίσος και η βαρβαρότητα, μας αφήνουν μια μόνο επιλογή: να συνεχίσουμε την αντίσταση».

Ο 65χρονος κάτοικος της Αφρίν, Χουσεΐν Τσεϊκό, δήλωσε ότι ήταν «βαθιά συγκλονισμένος» όταν είδε τις φωτογραφίες του ακρωτηριασμένου σώματος της γυναίκας, αλλά είπε ότι ο θάνατός της δεν θα είναι μάταιος. «Ο θάνατος ενός νεαρού άνδρα ή μιας νεαρής γυναίκας δεν θα μας αποδυναμώσει. Η δύναμή μας ενισχύεται κάθε μέρα».

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, το κύριο σώμα της συριακής αντιπολίτευσης στην εξορία, καταδίκασε τις «εγκληματικές πράξεις» και ζήτησε «άμεση έρευνα για την τιμωρία των υπευθύνων».

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ενεργά η Τουρκία αγωνίζονται για να κρατήσουν τον κυβερνητικό συριακό στρατό να κινηθεί προς τα μέσα, από το βόρειο τμήμα της Χάμα και νότια από το Χαλέπι.

Έτσι η  Τουρκία προσπαθεί να τοποθετηθεί ως εμπόδιο μεταξύ του συριακού στρατού και των ομάδων της αντιπολίτευσης. Με αυτή την έννοια η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» δεν είναι τίποτε άλλο από μια δεύτερη τουρκική «Ασπίδα» στη Συρία, αυτή τη φορά για τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Κι ενώ επικεντρώθηκε στην επιχείρηση της Αφρίν η Τουρκία έκανε μια δεύτερη κίνηση, στο Ιντλίμπ, γεγονός που αποκαλύπτει τις προθέσεις της που δεν είναι άλλες από την εγκατάσταση ομάδων των Σύρων αντιφρονούντων στα σύνορα.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...