Τη διαίρεση που δεν έφερε ο εμφύλιος επιχειρεί η Τουρκία στη Συρία

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας στη Δαμασκό το 1948 επειδή ήταν πολύ ανεξάρτητη και φλέρταρε με τους Σοβιετικούς. Εβδομήντα χρόνια μετά, ο πόλεμος για την Αφρίν κάτω από τον γελοίο ευφημισμό των Τούρκων περί Κλάδου Ελαίας, είναι η στην ουσία μια συγκαλυμμένη παρέμβαση, που αποτελεί μέρος του σχεδίου του Ισραήλ να κατακερματίσει τη Συρία και να εκμεταλλευτεί το νερό και τις εύφορες πεδιάδες της.

Ακόμη χειρότερα, το Πεντάγωνο αποφάσισε να στρατολογήσει και να εξοπλίσει τους επαναστατημένους Κούρδους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και να τους χρησιμοποιήσει ως «εγγενή στρατεύματα» για να πολεμήσουν, αρχικά, στην πρώτη γραμμή το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και στη συνέχεια τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή ήταν μια τρομερή ιδέα – η οποία ενισχύθηκε από την απίστευτα ανόητη πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλεσον ότι οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν, θα οπλίσουν και θα χρηματοδοτήσουν μια «συνοριακή δύναμη» 30.000 Κούρδων που είναι στενά συνδεδεμένοι με την ομάδα των ανταρτών του ΡΚΚ.

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι τα γεγονότα στη Συρία που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν την απαίτηση από την κουρδική μειοψηφία της Τουρκίας- αποτελούν περίπου το 17% του συνολικού πληθυσμού- για ένα ανεξάρτητο κράτος στο πρότυπο της Ροζάβα.

Η πολύ πιθανή, για τον Ερντογάν, εμπλοκή των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για την ανατροπή του έχει εντείνει την ανησυχία της Άγκυρας για την στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στους Κούρδους, καθώς δεν ξεχνά, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τις προσπάθειες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας να χωρίσουν την μετα-οθωμανική Τουρκία μεταξύ τους.

Οι Τούρκοι είναι εξοργισμένοι αφού μάχονται την κουρδική εξέγερση από τη δεκαετία του 1980 και λύση δεν βλέπουν. 

Το Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα δραστήριο στον εξοπλισμό και την οργάνωση των κουρδικών ομάδων ανταρτών από τη δεκαετία του ’70 ως μέρος της μεγάλης στρατηγικής του να κατακερματίσει τον αραβικό κόσμο και την Τουρκία και να τις υποβαθμίσει σε αδύναμα μίνι κράτη της Μέσης Ανατολής.

Η παρέμβαση της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον «εμφύλιο πόλεμο» της Συρίας προκάλεσε την ήττα των συριακών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που στήριξαν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Βρετανία και το Ισραήλ.

Τώρα οι ΗΠΑ και οι τουρκικές δυνάμεις πλησιάζουν τα όρια της πολεμικής αντιπαράθεσης, με αφορμή το κουρδικό ζήτημα.

Το περασμένο Σάββατο, ήταν η χειρότερη μέρα για την Τουρκία αφού έχασε 10 στρατιώτες της στις μάχες με τους Κούρδους της Συρίας, που εξακολουθούν να συρρέουν, ανά εκατοντάδες καθημερινά, στην Αφρίν για να αντισταθούν.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός εθελοντών έρχεται και κάθε νεαρός άνδρας ή γυναίκα μπορεί να επιλέξει πού θέλει να προσφέρει εθελοντικά ανάλογα με την εμπειρία και τις ικανότητές του» λέει ο Rezan Haddu, σύμβουλος του YPG στην Αφρίν.

Χθες, οι αρχές της πόλης ζήτησαν από τις παγκόσμιες δυνάμεις να σταματήσουν την επίθεση της Τουρκίας με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας».

«Ζητάμε ιδιαίτερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει την υποστήριξή της από την τρομοκρατία του τουρκικού κράτους ενάντια στον λαό της Αφρίν» αναφέρει η ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης- μια ημιαυτόνομη κυβέρνηση στην εξουσία από το 2013 – τμήμα της Ροζάβα.

«Είναι υπεύθυνη για τις σφαγές που κάνει το φασιστικό τουρκικό κράτος εναντίον αθώων πολιτών» προσθέτει για την κίνηση της Ρωσίας να αποσύρει τα στρατεύματά της που βρίσκονταν στην Αφρίν, όταν ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας.

Κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να «επέμβουν αμέσως για να σταματήσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Η Τουρκία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου την επίθεση σε μια προσπάθεια να εξαλείψει το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και το συριακό σκέλος του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

«Ονομάζουν την επίθεσή τους: Κλάδος Ελαίας- Olive Branch. Είναι ένα αγκάθι στο χέρι τους, αλλά στα χέρια μας, είναι ένα όπλο» δήλωσε  ένας από τις χιλιάδες των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Αφρίν ζητώντας να σταματήσει η τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί από την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» πάνω από 68 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 21 παιδιών.

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...