Τηλεοπτική καμπάνια για μικρούς σπιούνους από την αστυνομία της Αιγύπτου

Σκληρή κριτική δέχεται το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου για την τηλεοπτική καμπάνια που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου και με την οποία καλεί τα παιδιά να παρακολουθούν και να αναφέρουν στην αστυνομία τους «κακούς» γείτονες ή «ύποπτες κινήσεις» στο περιβάλλον τους.

Στο βίντεο που έχει σε κινούμενα σχέδια μικρούς και μεγάλους «ήρωες» ο Fateen και ο Bolbol ξεκινούν με τη φράση: «Χέρι με χέρι θα προστατεύσουμε τα μυαλά των παιδιών μας»!

Το δεύτερο επεισόδιο, που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο, δείχνει τα δύο παιδιά, Fateen και Bolbol, να παρακολουθούν τους δύο νέους γείτονές τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά αναφέρουν τις δραστηριότητές τους στην αστυνομία, αφού τις βρήκαν ύποπτες.

Ο αστυνομικός στο κλιπ καλεί τα παιδιά να πάνε κατευθείαν στις αρχές και τους λέει να μην πει σε κανέναν άλλο για το τι θα αναφέρει.

Αφού τα παιδιά αναφέρουν τους γείτονές τους, η αστυνομία προχωρά στη σύλληψη και την κράτηση των δύο ανδρών.

Ο αστυνομικός Nabil, ο οποίος απεικονίζεται ως καλός φίλος των παιδιών, τους λέει: «Καλά παιδιά είστε που αναφέρετε όταν δείτε κάτι ύποπτο στην αστυνομία» προσθέτοντας ότι δεν εναπόκειται στα παιδιά να διερευνήσουν την ύποπτη δραστηριότητα, αλλά αυτό είναι ο λόγος που υπάρχει η αστυνομία.

Το βίντεο υπογραμμίζει την ανάγκη τα παιδιά να αναφέρουν τυχόν υποψίες που έχουν, χωρίς να λένε σε κανέναν άλλον εκτός της αστυνομίας τις σκέψεις τους ή χωρίς να ζητήσουν συμβουλές από τους γονείς τους. Στο δεύτερο επεισόδιο, ένας από τους πατέρες των παιδιών λέει ότι είναι «εξαιρετικά υπερήφανος» για το γιο του που πήγε κατευθείαν στην αστυνομία.

Το επεισόδιο τελειώνει με ένα από τα αγόρια να ρωτάει τον αστυνομικό: «Σας βοηθήσαμε να πιάσετε τους κακούς. Πού είναι η ανταμοιβή μας; Πού είναι η σοκολάτα μας;»

Αναφερόμενος στο κινούμενο σχέδιο, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας στην εξυπηρέτηση των πολιτών και να διευκρινίσει τους ρόλους τους στην προστασία των πολιτών και τη διάσωση της ζωής τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο όρος «κακοί» έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν από το 2014 και έχει ζητήσει τη λαϊκή υποστήριξη για την καταπολέμησή τους, χωρίς να διευκρινίσει, όμως, σε ποιον ή ποιους ακριβώς αναφέρεται ο όρος «κακός».

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...