Περισσότερος πόλεμος στη Συρία μετά την αποτυχία της Ρωσίας στο Σότσι

Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Γκούτα της Συρίας και το Ιντλίμπ, μαζί με το τουρκικό σφυροκόπημα στην Αφρίν και την αμερικανική επίθεση κατά των στρατευμάτων του Άσαντ στην πόλη Κασάμ, νοτιοανατολικά της Ντέιρ Εζόρ, δείχνει το πολεμικό ντόμινο που ξεκίνησε μετά την αποτυχία της Ρωσίας να ηγηθεί στο Σότσι μιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, την ώρα που αποκαλυπτόταν, ότι είχε δώσει το πράσινο φως στον Ερντογάν για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, εκ των οποίων 12 παιδιά, σκοτώθηκαν από τους νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συριακών δυνάμεων στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες ανατολική Γκούτα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν άλλοι 60. Οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί τις τελευταίες τρεις ημέρες στην υπό πολιορκία περιοχή ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας.

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Γκούτα ως ακραία και ζητούν κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα, με στόχο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας. Δραματική είναι η κατάσταση και στην επαρχία Ιντλίμπ με τις μάχες μεταξύ συριακού στρατού και ανταρτών να μαίνονται, καθώς και στην Αφρίν λόγω της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

Στο άλλο μέτωπο νοτιοανατολικά της Ντέιρ Εζόρ, αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100 στρατιώτες που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

Στο Σότσι το Κρεμλίνο είχε θέσει υψηλούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός «ενοποιημένου εθνικού στρατού και μιας εκλεγμένης κυβέρνησης» και την πρώτη ένταξη των Κούρδων της Συρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μια μεγάλη διεθνή σύνοδο κορυφής.

Η Μόσχα είχε επίσης την ελπίδα ότι η συριακή αντιπολίτευση θα προσχωρούσε στις εθνικές εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για αυτές.

Εντέλει τίποτα από αυτά δεν συνέβη: το κουρδικό PYD μποϊκοτάρισε εξ ολοκλήρου τη σύνοδο, όπως και η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Η διάσκεψη έκλεισε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στεφάν Ντε Μιστούρα να ανακοινώνει την δημιουργία συνταγματικής επιτροπής, μια έκπληξη για το εν πολλοίς αποτυχημένο αποτέλεσμα.

Έτσι το Σότσι έγινε το τελευταίο μιας σειράς από αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες που αναλήφθηκαν, από τότε που ξεκίνησε η συριακή διαμάχη το 2011.

Οι τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Μάιο στη Συρία, επέτρεψαν τη θεωρητική μείωση της βίας, αλλά στην πράξη σήμαιναν ελάχιστα.

Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Συρίας συνέχισαν τη στρατιωτική τους δράση κατά την κρίση τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ, όπου συνεχίστηκε μια κυβερνητική επίθεση με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας.

Η ανατολική Γκούτα, η επόμενη μεγαλύτερη ελεγχόμενη από την συριακή αντιπολίτευση ζώνη, συνεχίζει να υποφέρει από την πολιορκία ενώ τόσο η κυβερνητική όσο και η ρωσική επίθεση επιδεινώνουν τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, μόλις μερικά μίλια μακριά, από το κέντρο της Δαμασκού.

Η ηρεμία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στις άλλες δύο ζώνες, στο βόρειο Χομς και στη νοτιοδυτική Συρία, λόγω έλλειψης πόρων και της χαμηλής ιεράρχησης των δυνάμεων του καθεστώτος για τη διεξαγωγή επιτυχούς στρατιωτικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές.

Ένας άλλος γύρος συνομιλιών σαν αυτόν της Αστάνα είναι βέβαιος, αλλά με τη Δαμασκό, τη Μόσχα και την Τεχεράνη να ασχολούνται με μια πλήρης κλίμακας επίθεση στο Ιντλίμπ είναι δύσκολο να ελπίζει κάποιος σε ειρηνευτικά αποτελέσματα.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας δήλωσε στις 4 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα δημιουργήσουν 12 θέσεις παρακολούθησης για τη ζώνη απαγόρευσης συγκρούσεων στο Ιντλίμπ, έχοντας ήδη αναπτύξει πέντε, στην περιοχή. Με τη Μόσχα να εξαρτάται από τις δυνάμεις του εδάφους για τον έλεγχο της κατάστασης, αναμένεται μεγαλύτερη εμπλοκή της στρατιωτικής αστυνομίας, εκεί.

Τι περιμένουμε, λοιπόν, από τους επόμενους μήνες στη Συρία;

Φαίνεται βέβαιο ότι η επίθεση της κυβέρνησης Άσαντ στο Ιντλίμπ θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται και εμπλοκή της Τουρκίας στην περιοχή.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν.

Ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων του YPG, Νούρι Μαχμούντ, δήλωσε ότι ο στρατός της Τουρκίας και οι σύμμαχοι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Σρατού χτύπησαν το κύριο εργοστάσιο νερού που υδροδοτεί την πόλη  και οι τεχνικοί, όπως είπε, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την καταστροφή στην εγκατάσταση επεξεργασίας και άντλησης, αφού το πυροβολικό των Τούρκων την έθεσε εκτός λειτουργίας. Η εγκατάσταση παρέχει πόσιμο νερό σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και εκτοπισμένους στην ευρύτερη περιοχή της Αφρίν.

Ο Μαχμούτ δήλωσε ακόμη ότι χτύπησαν ένα δημοτικό σχολείο στο χωριό Maydanki μία ημέρα νωρίτερα, αλλά δεν προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες μόνο ζημιές.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA είπε ότι ο τουρκικός βομβαρδισμός κατέστρεψε τμήματα του σχολείου.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη τριμερή σύνοδο κορυφής για τη Συρία με τον Ερντογάν να υποδέχεται τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν σήμερα, Πέμπτη, δήλωσε τουρκική προεδρική πηγή.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η επταετής διαμάχη εισέρχεται σε μια νέα αιματηρή φάση, με την Τουρκία να συνεχίζει την επίθεσή της στην Αφρίν ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις του YPG και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να εξαπολύουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η ημερομηνία για τη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη θα καθοριστεί αργότερα, χωρίς να δοθεί καμία ένδειξη πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό.

 

 

 

Share Button

InSideOut Borders

Το «Εντός+Εκτός Συνόρων» δημιουργήθηκε, κυρίως, για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξένους που ζουν δίπλα μας. Αφορά τρέχουσα ειδησεογραφία μαζί με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τη ζωή των απόδημων στη διασπορά και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας είτε είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες, επιχειρηματίες ή απλοί τουρίστες. Σε συνεχή διάλογο με τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα και την ομογένεια στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε όψεις της καθημερινότητας και ισχυρές απόψεις για την βελτίωση της πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων,

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...